MEPHISTO FELBORÍTJA A BÉCSI NYOMOZÓK ÉLETÉT

Új, negyedik évadával tér vissza az Epic Drama sorozatcsatornára a Bécsi vér, amely során Oskar Rheinhardt felügyelő és Max Liebermann freudista pszichiáter egy Mephisto fedőnevű lázadó nyomába ered. Mephisto nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy az Osztrák-Magyar Monarchia pusztítására törjön. A különleges nyomozópáros pályafutásának talán legveszélyesebb esete október 14-én és 21-én 21 órakor kerül a képernyőre.

A premier kapcsán járjuk körbe a Monarchia végnapjait! 

Az Osztrák-Magyar Monarchia, korának egyik legnagyobb birodalmaként 1867 és 1918 között létező kettős állam volt. Két felét a Magyar Királyság és az Osztrák Császárság alkotta, amelyek alapvetően önállóak voltak, de közös uralkodó igazgatta őket. A külügy és a hadügy, valamint ezek pénzelése is közös ügy volt. Kiterjedését csak az Orosz Birodalom területe előzte meg, 51 millió lakójával pedig a harmadik legnépesebb birodalom volt Európában. Megalakulásának magvait már az 1848-49-es szabadságharc elültette, ugyanis a Habsburg Birodalom akkori császára, Ferenc József belátta, hogy az abszolutizmus ingatag lábakon áll, ráadásul hadi szempontból rengeteg pénzbe kerül. A császár bizonytalanságát látva a magyar politikusok, élükön Deák Ferenc és Andrássy Gyula passzív ellenállásuk révén egyre nagyobb politikai nyomást helyeztek Ferenc Józsefre, míg 1867-ben létre nem jött a kiegyezés, vele együtt pedig az Osztrák-Magyar Monarchia.

A Birodalom évtizedekig prosperált: a világ negyedik legnagyobb gépgyártója volt, főleg villamosipari termékek – generátorok, háztartási eszközök és gőzturbinák – gyártásában jeleskedett, és Németország után a legnagyobb vasúthálózattal rendelkezett. De a repedések már a századfordulón elkezdtek jelentkezni a Birodalom felületén, méghozzá etnikai okokból. A Monarchia területén belül különböző szláv népek, valamint románok és olaszok is éltek, méghozzá jókora arányban (Magyarország területét csak 54%-ban lakták magyarok). A nemzetiségek ugyan rendelkeztek némi belső függetlenséggel, mi több, a Monarchia egyike volt annak a három országnak, ahol törvényt alkottak a kisebbségei jogokról, de a különböző népek egyre inkább önállóságról álmodoztak. 

Közben kitört az első világháború, amely során a Monarchia a központi hatalmak oldalára állt. „Európa közepéről nehéz háborút nyerni, tengeri nagyhatalmakkal szemben pedig lehetetlen” – mondták később a szakértők. 1918-ra világossá vált, hogy a Monarchia nem képes ellátni megfelelő fegyverzettel, ruházattal és élelemmel a saját katonaságát. Az emberek éheztek, a városokban sztrájkoltak: általánossá vált a háborúellenesség.

Októberben a Monarchia fegyverszünetet kért az antant hatalmaktól, akik közben már azt tárgyalták, mi legyen a Birodalom sorsa. Az utódállamok gyorsan szerveződtek, Lengyelország, Csehszlovákia, Horvátország, Szlavónia, Dalmácia és Bosznia gyakorlatilag egy hónap leforgása alatt jött létre. Magyarországon létrejött a Magyar Nemzeti Tanács, amely a demokratikus Magyarország létrejöttét követelte, majd október 31-én ki is nyilvánították az Ausztriától való függetlenséget. November 16-án megalakult a magyar köztársaság. A Monarchia megszűnt. És hogy ebben mennyi szerepe volt a Bécsi vér Mephistójának, ez derül ki az a sorozat negyedik évadából!

- bdpst24.hu

Check Also

155 millió forintért kelt el a Randevú az ablaknál című festmény a Virág Judit Galéria aukcióján

Munkácsy újra a csúcson 155 millió forintért kelt el az idei árverési szezon egyik legjobban …