Megkezdődtek a Kapuzárási pánik próbái a 6SZÍN-ben 

  • Egy darabban játszik Parti Nóra, Mentes Júlia, Lengyel Ferenc és Dóra Béla
  • Rényi Ádám újabb írásaiból születik színpadi változat

A nagy sikerű A hosszú élet titka után újabb színházi előadás készül Rényi Ádám novellái alapján. A Kapuzárási pánik ismét négy színész – Parti Nóra, Mentes Júlia, Lengyel Ferenc és Dóra Béla – parádés átlényegülései segítségével mesél el tizennégy történetet rólunk, a huszonegyedik század húszas éveiben élő és némileg túlélő magyarokról. Kapcsolódásaink nehézségei, el nem mondott családi titkok, a megfelelés kényszere, a boldogulás és a boldogság keresésének extremitásai egyaránt megjelennek az Enyedi Éva dramaturg segítségével színpadra alkalmazott történetekben. 

A válogatás nagyobb részben az Erika néni című 2024 nyarán megjelent kötet történeteire épül, de helyet kapnak benne írások a szerző két korábbi kötetéből, az Osztálytalálkozóból, illetve A bezzeggyerekből is. Néhány jelenet pedig kimondottan a színházi előadáshoz készült el. 

A Kapuzárási pánikban megismerhetjük egy baráti társaságból szerveződött könyvklub tündöklését és bukását, tanúi lehetünk egy párterápiás alkalomnak, bevezetést nyerünk a Tinder-kapcsolatok rejtelmeibe, kiderülnek családi titkok és választ kaphatunk önismereti kérdésekre is. Összesen tizennégy történet harminchat szerepét ölti magára Parti Nóra, Mentes Júlia, Lengyel Ferenc és Dóra Béla. Az előadásokhoz Márkos Albert írt aláfestő és összekötő zenéket, amelyeket Bartek Zsolt basszusklarinéton szólaltat meg.  

Enyedi Éva már A hosszú élet titka színrevitelekor is társszerző-dramaturgként dolgozott. „A Kapuzárási pánik is számos hangulati, érzelmi hullámot ígér, ezúttal főként a középgeneráció problémái kerülnek fókuszba. A korábbinál talán karcosabbak, abszurdabbak, helyenként kíméletlenebbek a szituációk, de ez nem jár kevesebb nevetéssel, sőt. Egy mai, ismerős és mégis meglepő darab lesz.”  – mondja Enyedi Éva.

Lengyel Andor, az előadás rendezője második alkalommal visz színre egymástól független írásokból álló történetfüzért. „Célom, hogy hétköznapi életünk dilemmáinak, nagy kérdéseinek irodalmi ábrázolását minél szélesebb közönség számára tegyem befogadhatóvá; erre Rényi Ádám barátom novellái kifejezetten alkalmasak. Segítségükkel megannyi drámai és komikus szituációban tudjuk bemutatni az életközepi válságok és általában a megtorpanásaink, elbizonytalanodásaink esszenciáját, amit Árva Nóra inspiráló látványvilágában a négy nagyszerű színész állandó átalakulása tesz különleges, egyedi élménnyé” – mondja Lengyel Andor.

„Hálás vagyok a 6SZÍN vezetőinek, hogy ismét bizalmat szavaztak nekünk. A hosszú élet titkának sikere és a szeretet, amit a nézőktől kaptunk, adott inspirációt a folytatásra. Semmihez sem hasonlítható érzés, amikor az ember szavait, mondatait általa rajongott színészek szájából hallhatja vissza. Köszönet illeti őket és persze Parti Nórát, Mentes Júliát, Lengyel Ferencet és Dóra Bélát, valamint a zenei kíséretet biztosító Bartek Zsoltot, és a többi remek szakembert, hogy velünk tartanak egy új kalandra. Nagy öröm újra együtt dolgozni Enyedi Évával, Lengyel Andorral és Márkos Alberttel: a velük való közös gondolkodás mindig teremtő erejű” – mondja Rényi Ádám.

A közönség először a november 30-án délután 3 órakor kezdődő előbemutatón, majd a december 1-i esti premieren találkozhat először a Kapuzárási pánikkal, ami az évben még egyszer, december 26-án este 7-től lesz látható.

Fotók: Rényi Ádám

- bdpst24.hu

Check Also

Fehér tetővel küzd a felmelegedés ellen ez a borászat

A tervezők egyedülálló építészeti megoldást választottak a hőmérséklet szabályozására Esztergom fölött bújik meg az a …