Kortárs festők, fényművészek és az elektronikus zene rajongói ünnepelték

  • Andy Warholt az ABSOLUT WARHOL ART PARTY-n Budapesten a Hengermalomban

Fiatal magyar képzőművészek tárlata és interaktív fényművészeti installációk egyedi hangzású elektronikus zenékkel fűszerezve: ez volt az ABSOLUT WARHOL ART PARTY az ideiglenesen megnyitott Hengermalomban. A rendezvény káprázatos látványvilágát az amerikai pop art-legenda, Andy Warhol inspirálta. 

A különleges művészeti esemény házigazdája az Absolut volt annak apropóján, hogy nemrégiben, egy árverésen előkerült Andy Warhol évtizedekig elveszettnek hitt műve: az italmárka jellegzetes palackját ábrázoló, kék színű, úgynevezett „Absolut Warhol Blue”. Ez a festmény az egyik darabja annak a képpárnak, amelyet Warhol a márka megrendelésére, reklámplakátként készített a nyolcvanas években, ezzel elindítva az Absolut azóta is tartó képzőművészeti együttműködéseit és folyamatos törekvéseit a kreativitás és a művészet támogatására. 

„Az újra megtalált kék képet és Andy Warhol életművét az Absolut most egy különleges, limitált kiadású palackkal és számos művészeti megmozdulással ünnepli meg világszerte, a New York-i Andy Warhol Alapítvánnyal együttműködésben. Nagy örömünkre ehhez a globális kampányhoz Magyarországon a youngart online galéria négy fiatal képzőművésze, valamint az INOTA Fesztivál fényművészeti kurátorai is csatlakoztak” mondja Hruska Rita, az Absolut Vodkát forgalmazó Pernod Ricard magyarországi marketingvezetője. 

Mivel Warhol festményén csak a vodkásüveg egyik fele látható, ezért a „Másik Fél / The Other Half” projekt keretében Fleith Orsi (MixedFlo), Csorba Réka, Mucsi Balázs és Szőke Jakab Péter arra vállalkozott, hogy elkészíti saját interpretációját a palack másik felére, és ezzel kiegészíti, továbbgondolja Andy Warhol ikonikus alkotását. A különféle digitális technikák segítségével megszületett új képeket egy ideiglenes tárlat keretében, a magyar művészek néhány más munkájával együtt tekinthette meg elsőként a közönség a Hengermalomban az Absolut Warhol Art Partyn. 

Absolut Warhol kampány videó

Az Absolut Warhol Art Party látványvilágáról az INOTA fesztivál fényművészeti kurátorai, Kálmán Mátyás és Besnyő Dániel gondoskodtak, akik egyedülálló fényinstallációkkal, interaktív és immerzív fény-tér konstrukciókkal töltötték be a Hengermalom indusztriális épületegyüttesének falait és tereit. 

A “Refraction – Fényfolyosó” című installáció a sötétség és a fény találkozásának játékával formálta át a teret, hangsúlyozva a rejtély és az elhagyatottság érzését, visszautalva az egykori malom és siló élettel és búzával teli múltjára, ahol a korszak legmodernebb gépei dübörögtek. A “Personalized Warhol” című interaktív AI installációban a nézők jelenléte és mozgása alakította a vetített képek folyamatát. A pop-art stílusú képfolyam a látogatók teste által generált adatokat felhasználva átalakult és új mintázatokat hozott létre.

A harmadik, “Silver Clouds Parafrázis” című fénykompozíció a Budai Hengermalom monumentális silójában lebegő, ezüstösen csillogó formák segítségével idézte meg Warhol ikonikus művének játékosságát. A fémesen fénylő, könnyed objektumok szabadon lebegnek a siló terében, a légáramlatokra és a látogatók mozgására reagálva olyan fényvilágot teremtve, amely egyszerre tükrözi a régi ipari helyszín nyers erejét és a modern művészeti kifejezésmód könnyedségét. 

A hajnalig tartó audiovizuális élmény-kavalkádot a hazai elektronikus zene legjobbjai között számontartott DJ-k, Emcsi, Infragandhi, Technokool, valamint Karcis Gábor VJ fellépése tette teljessé. 

A képzőművészeti és fényinstallációs pop-up kiállítás egészen október 19-ig látogatható, a Hengermalom ideiglenes közösségi teret megnyitó Valyo / Város és Folyó Egyesület “Kelesztés” programsorozatának részeként.

Absolut Warhol The Other Half Kiállítás:  https://www.facebook.com/events/1261336784870589

  • Absolut Warhol limitált kiadású palack „How to make”:

 

https://www.pernod-ricard.com/en

www.absolut.com/hu-hu 

- bdpst24.hu

Check Also

155 millió forintért kelt el a Randevú az ablaknál című festmény a Virág Judit Galéria aukcióján

Munkácsy újra a csúcson 155 millió forintért kelt el az idei árverési szezon egyik legjobban …