A magyar gyermekvédelem kihívásairól rendezett szakmai konferenciát az UNICEF Magyarország.

Neves szakértők, állami gyermekvédelmi vezetők és civil szervezetek képviselői ültek össze az UNICEF Magyarország székházában, hogy megvitassák a gyermekvédelmi rendszer legfontosabb aktuális kihívásait és a jövőbeni fejlődési irányokat. A rendezvényen összegezték az UNICEF „Kilátó Élményprogram” tapasztalatait, a személyes élményeken alapuló edukáció fontosságát, amely hosszú távú hatással lehet a magyar gyermekvédelmi szakellátásra.
 
Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi igazgatója hangsúlyozta: “Az UNICEF hidat képez a különböző gyermekvédelmi területekről érkező szakemberek, civil szakértők és állami képviselők között, és a mai magas részvételi arány is bizonyítja, hogy a gyermekvédelmi szabályozás változásai mind a szakma, a közélet és a politika középpontjába is kerültek az utóbbi időben.  Ezért is fontosak az ilyen és hasonló események, mert közösen kell beszélgetnünk a hatásokról és a jövőről.”
Dr. Katonáné Dr. Pehr Erika, címzetes egyetemi docens, a Gyermekjogi Civil Koalíció vezetőségi tagja előadásában rámutatott arra, hogy társadalmi, szakmai és gyermek oldalról is edukációra van szükség. “Sajnálatos, hogy ennyi jogszabály ellenére a változások nem a rendszert érintették, hanem csak a rendszer egyes elemeit.” Konkrét számokat hallhattunk arról is, hogy amíg a folyamatos nevelőszülő hiány mellett egyre többen vállalják több mint 5 gyerek gondviselését egyszerre, addig 500 nevelőszülőnél, azaz közel 10%-nál egyáltalán nincs gyermek elhelyezve. “Miért lehet ez? Nem vállalnak gyereket, nem működik megfelelően a nyilvántartás, vagy egyéb oka van annak, hogy a szolgáltató nem helyez el náluk gyereket? Mindenképp további vizsgálatokra van szükség.” – vetette fel Dr. Pehr Erika.  Szintén felhívta a figyelmet a környezeti okból, azaz elhanyagoltság vagy bántalmazás miatt veszélyeztetett gyerekek számának aggasztó növekedésére, ami összefüggésbe hozható azzal, hogy ma Magyarországon a lakosság 10,4 százaléka él nélkülözésben. “Nem elég a jogi szabályozás, szolgáltatásokat kell mellé tenni resztoratív technikák használatával, facilitátorok segítségével, élménypedagógiával, a speciális szükségletű gyerekek tekintetében differenciált ellátást és foglalkozásokat kell biztosítani.”
Dr. habil. Herczog Mária, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület elnöke, az Európai Bizottság 2024 áprilisi ajánlásának pontjait mutatta be. Az ajánlás célja egy integrált gyermekvédelmi rendszer megerősítése, amely az érintett intézmények közötti hatékony együttműködést segíti elő. 10 alapelvét, amik már megtalálhatók a Gyerekjogi Civil Koalíció honlapján részletesen járták körbe a szakemberek.
“Az EU vizsgálatai ijesztő eredményeket hoztak etekintetben: a jelenlegi helyzetben a mentális egészséggel összefüggő problémák több mint 54 milliárd EUR humántőke veszteséget jelentenek az uniós polgárok számára. A gyerekvédelem hosszú távú stratégiai befektetés. Az államoknak megéri most támogatni azokat, akik bajban vannak, mert befektetésük kifizetődő lesz a jövőben. Nem csak azért, mert a jelenleg rászorulók jó adófizető polgárokká válhatnak, hanem azért is, mert ha a gyerekek jól vannak, jobban teljesítenek, sokkal kevesebb lesz a súlyos probléma az életben, könnyebben boldogulnak felnőttként, akik ebben a szellemben nevelik majd gyermekeiket. A nemzetközi számítások is azt bizonyítják, hogy a kisgyerekkori univerzális és célzott támogatások, a tényleges családsegítés hosszú távon sokszorosan megtérül” – hangsúlyozta Dr. habil. Herczog Mária.
Az Élményakadémia Egyesület trénerei, Bárnai ÁrpádFerenczy Tamás és Csapi András az UNICEF Magyarország Kilátó Programjának tapasztalatai nyomán arról beszéltek, hogy milyen fontos a rendszeres mentorálás és a folyamatos szakmai kíséret, amit a szervezet az elmúlt években biztosított a programban résztvevő gyermekotthonoknak. Kiemelték, hogy az érzelmi és szociális készségek fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy azok a gyerekek, akik nem a családjukban nőnek fel, megbirkózzanak a kihívásokkal és nehézségekkel, és önmagukat elfogadó, jól működő felnőttekké váljanak.
A teljes beszélgetés pár napon belül megtekinthető lesz az UNICEF Magyarország weboldalán >>> https://unicef.hu/gyermekvedelmi-forum

- bdpst24.hu

Check Also

155 millió forintért kelt el a Randevú az ablaknál című festmény a Virág Judit Galéria aukcióján

Munkácsy újra a csúcson 155 millió forintért kelt el az idei árverési szezon egyik legjobban …