Nyugati tér 2077: Kiborg invázió Budapest szívében

Különleges élményben lehet részük a Nyugati téren áthaladóknak: az MVM Future Talks online talk show kapcsán felállított „kiberkapun” keresztül bárki bepillanthat Budapest cyberpunk jövőjébe. A közterületi installáció célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a sorozat 2024-es fő témájára: az emberi élet drasztikus meghosszabbításának lehetőségeire, valamint  az ezzel járó etikai kérdésekre.

Az MVM Future Talks szervezői művészek és animációs szakemberek segítségével egy olyan kiberkapu” installációt hoztak létre a Nyugati téren, amelyen keresztül a megszokott városkép helyett a cyberpunk világokra jellemző neonfények, félrobot-emberek és hologramos reklámok látványa fogadja az arra elhaladókat. A járókelők betekintést kapnak egy olyan jövőbe, ahol az ember és a gép közötti határok elmosódnak. A Nyugati pályaudvar és a Teréz körút megszokott városképe helyett egy high-tech metropolisz látható, lebegő 4-es és 6-os villamosokkal és gigantikus felhőkarcolókkal, amelyek tovább fokozzák a szürrealista, technológia által vezérelt környezetet ebben az újragondolt budapesti látképben. Az MVM Future Talks témaválasztása által inspirált akció célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a technológiai újdonságok, köztük a mesterséges intelligencia rohamos térnyerésére, az általuk felvetett dilemmákra. 

Az MVM Future Talks immár ötödik éve feszegeti a jövőt érintő legégetőbb kérdéseket. A sorozat központi eleme idén két dokumentumfilm, amelyek az emberi élet meghosszabbításának lehetőségeit, és a transzhumanizmus kérdéseit járják körül. A filmek főszereplői, Wossala Rozina és Szirmai Gergely, világszerte neves szakértőkkel készítettek interjúkat, és olyan technológiai újításokat mutatnak be, amelyek hamarosan mindennapjaink részévé válhatnak. Az installáció ehhez a témához kapcsolódva egy interaktív, látványos formában vonja be a közönséget a tudományos diskurzusba.

A jövő kérdései azonban nemcsak a technológiáról szólnak, hanem arról is, hogy milyen világot szeretnénk teremteni a következő generációk számára, ezért az MVM Future Talks 2024-es évadának célja, hogy a tudományos kíváncsiság és a kritikus gondolkodás ötvözésével párbeszédet kezdeményezzen ezekről az alapvető dilemmákról.

Az installáció október 9-ig látogatható a Nyugati téren. A téma iránt érdeklődők október 11-én este 6 órától bekapcsolódhatnak az MVM Future Talks ingyenes, élő, online talk show-jába is, ahol hazai és nemzetközi szakértők ütköztetik nézeteiket az emberi élet meghosszabbításának lehetőségeiről és a technológia etikai kérdéseiről az mvmfuturetalks.hu oldalon.

További információk és részletek az mvmfuturetalks.hu weboldalon érhetők el.

- bdpst24.hu

Check Also

#énjövőm: Útmutató a mentális ellenállóképesség fejlesztéséhez

reziliencia fejlesztő tananyagokat publikált a Coca-Cola Magyarország #énjövőm platformja A rugalmasság és alkalmazkodóképesség kulcsfontosságúak a …