Csalár Bence: A fenntartható divat élharcosa és az önazonosság nagykövete

Csalár Bence neve mára egybeforrt a fenntartható divattal és az egyediség bátor képviseletével. Évek óta a hazai divatszcéna egyik meghatározó szereplője, aki kreatív tanácsadóként, íróként és előadóként küzd azért, hogy a divat világában egyre nagyobb teret nyerjen a felelősségteljes, környezettudatos gondolkodás.

Bence nemcsak a divat szakértője, de az önazonosság és bátorság nagykövete is. Személyes tapasztalatai alapján hangsúlyozza, hogy mennyire fontos felvállalni önmagunkat, akár a stílusunk, akár az életben hozott döntéseink által. „Az öltözködésünk sokat elmond rólunk, a személyiségünkről, az utunkról. Az idők során a divat lényegében önálló életre kelt bennem” – meséli Bence, aki úgy véli, hogy a divat túlmutat az esztétikai szempontokon, és egy mélyebb önismereti utazás része is lehet.

A bátorság ára

Bence számára mindig is fontos volt a különbözőség és az egyéniség megőrzése, még akkor is, ha ezért néha megkapta a „provokatív” jelzőt. „Senki sem azért kel fel reggel, hogy másokat boldoggá tegyen” – vallja, kiemelve, hogy önmagunk megismerése és a saját értékeink felismerése elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban hitelesek legyünk. „A legtöbb ember visszamenekül a tömegstílusba, mert annyira a bőrük alá kúszott a kritikától való félelem. Pedig mindenkinek kizárólag önmagának kell megfelelnie.”

A fenntarthatóság nagykövete

A fenntarthatóság a divat világában egyre fontosabb szerepet játszik, és Bence elkötelezetten dolgozik ezen értékek képviseletéért. „A Perwoll egyik kiemelt nagyköveteként nemrég a Koppenhágai Divathéten jártam, ahol a #RethinkNew kampány keretein belül bemutattuk, hogy a fenntartható divat nemcsak elérhető, hanem újragondolható is” – meséli. A Perwoll bemutatóján használt ruhákból készült kreációkat vonultattak fel, ezzel hirdetve, hogy a régi darabok is új életet nyerhetnek.

Bence a helyi gyártás fontosságát is kiemeli, hiszen ez teljes gyártási transzparenciát biztosít, lehetővé téve, hogy tudjuk, ki készítette a ruháinkat, hol és miből álltak össze. „A fenntarthatóságra való törekvés igénye már a kezdetektől megvolt bennem, ma már viszont előadásokat tartok, könyveket írok erről a globális szemléletmóddá fejlődött témáról” – mondja, hozzátéve, hogy a fenntartható divatnak az a célja, hogy a meglévő ruhadarabokat ápoljuk és megőrizzük, nem pedig, hogy újabb és újabb darabokat vásároljunk.

A belső világ és a könyvek

Az önismeret és a belső harmónia keresése fontos témái Bence könyveinek is. „Számomra az írás egy terápia, amely segített fejlődni és feldolgozni a tapasztalataimat” – mondja. Legújabb könyve, a Kötődéseim, október 10-én jelenik meg, és egy terápianaplóként mutatja be Bence személyes kötődéseit és fejlődését. A könyv központi motívuma a nyolc szakaszból álló személyiségfejlődés, amelyet Erikson fejlődéspszichológus elméletére alapozva dolgoz fel.

„A Kötődéseim könyvben nyolc tárgy metaforaként szolgál, amelyek egy-egy korszakomat és kötődésemet jelképezik, miközben reflektálok a gyógyulásra” – árulja el Bence, aki számára az írás nemcsak karrierje egyik mérföldköve, hanem egy mélyreható belső utazás is.

Jövőkép és üzenet

Bence jövőképe a tanítás és a tudás átadása köré épül. „Jobbá tenni a világot, akár egy gondolattal is, csodálatos dolog” – mondja, hangsúlyozva, hogy a fiatalabb generáció számára fontos, hogy minél több véleményt és irányt halljanak.

Bence üzenete mindenki számára egyszerű, de mély: „A vízfelszínre csak úgy lehet feljutni, ha magad mögött hagyod azt, ami már nem te vagy. Gondold újra önmagad, hogy a lehető legönazonosabb legyél.”

- bdpst24.hu

Check Also

A 2025-ös év színe a fényviszonyoktól függően változik

Sötét, semleges árnyalat egy csipetnyi lilával a titokzatos és varázslatos hangulatért – erre esett a …