A MENOPAUZA EGY TERMÉSZETES FOLYAMAT

  • NE FÉLJÜNK TŐLE, HANEM KÉSZÜLJÜNK FEL RÁ!

A változókor, más néven klimax, minden nő életének természetes szakasza, amely hormonális változásokkal jár. A petefészkek ösztrogén- és progeszterontermelése fokozatosan csökken, ami végül a menstruáció elmaradásához, azaz a menopauzához vezet. Ám a változókor elérésével ennél sokkal több történik a női testben és lélekben. A női egészséghónap alkalmából a Budai Egészségközpont összefoglalja a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, és felhívja fel a figyelmet a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok fontosságára. 

„A nők többsége ötvenéves kora körül éli át a klimaxot, ami minden nő számára egy természetes életszakasz. Ez a folyamat nem egyik napról a másikra történik, hanem akár évekig is elhúzódhat. Ilyenkor megszűnik a peteérés, felborul a havi ciklus, ritkul, majd abbamarad a menstruáció. A menopauza orvosi diagnózisát egy évvel az utolsó menstruációt követően állítják fel. A klimax a menstruáció elmaradásán túl egyéb testi és lelki változásokat is előidéz, amelyek közül néhány kellemetlen tüneteket okozhat. A változókorba lépés folyamata a nők 80 százalékánál jár valamilyen tünettel vagy tünetegyüttessel. Mivel minden nő eltérően éli meg ezt az időszakot, a tünetek súlyossága és típusa egyénenként változhat, de fontos tudni, hogy ma már számos lehetőség létezik ezek enyhítésére” – mondja Dr. Nagy László Zoltán, a Budai Egészségközpont nőgyógyásza.

A menopauza tünetei

A klimax leggyakoribb tünetei közé tartoznak a hőhullámok, amelyek hirtelen fellépő hőérzet formájában jelentkeznek, és gyakran izzadással társulnak. Ezek a panaszok zavarhatják a mindennapi életet és alvást is, így fáradékonyság, alvászavar is kialakulhatnak. Előfordulhat fejfájás, magas vérnyomás, ezen felül sok nő tapasztal hirtelen súlygyarapodást, amelyet a hormonális változások váltanak ki, a lényegük az anyagcsere lassulása. A hangulatingadozások és depresszió is gyakori kísérő jelenségei a változókornak, hiszen az ösztrogénszint csökkenése befolyásolja az agyi kémiai folyamatokat is. Kevéssé ismert a „néma betegségként” is emlegetett csontritkulás, ennek a folyamatnak is ilyenkor tudjuk elejét venni. A hüvelyszárazság és a csökkent nemi vágy szintén gyakori probléma, amely nemcsak fizikai, hanem érzelmi kihívásokat is jelenthet a kapcsolatokban​.

Hogyan enyhíthetők a tünetek?

A menopauzával járó tünetek mérséklésére több megoldás is létezik. A Budai Egészségközpont szakorvosa szerint a hormonterápia hatékonyan csökkentheti például a hőhullámokat, az alvászavarokat és a hangulatingadozásokat is. A hormonpótló kezelés orvosi felügyelet mellett történik, és a kezelés szükségességét minden esetben személyre szabottan kell meghatározni, hiszen nem minden nő számára javasolt. 

„A hormonális beavatkozáson túl a kalcium, D- és K-vitamin szedése is csökkentheti a panaszokat, valamint az életmódbeli változtatások is sokat segíthetnek a menopauza tüneteinek enyhítésében. A rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend nemcsak a súlygyarapodás megelőzésében, hanem az általános közérzet javításában is szerepet játszhat, továbbá ezek rendkívül fontosak a szív- és érrendszeri megbetegedések és a csontritkulás kialakulásának megelőzésében is. Fogyasszunk naponta legalább 2 liter vizet, viszont minél kevesebb fűszeres ételt, koffeint, alkoholt, és szokjunk le a dohányzásról. A természetes gyógymódok, mint például a szója, poloskavész, barátcserje, valamint a yamgyökér, fito-ösztrogén és fito-progeszteron kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítők szintén hatékonyak lehetnek a klimax tüneteinek csökkentésében. Mindemellett nagyon fontos, hogy a változókorban se feledkezzünk meg a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokról, amelyeket évente legalább egyszer érdemes elvégezni” – tanácsolja Dr. Nagy László Zoltán.

A menopauza kihívásokkal jár, ám megfelelő kezeléssel és pozitív hozzáállással fenntartható a korábbi életminőség. A megfelelő szakorvosok mindenki számára segítenek megtalálni a legjobb megoldást a tünetek enyhítésére, legyen szó hormonterápiáról vagy természetes gyógymódokról. A fizikai egészségmegőrzés mellett az is rendkívül fontos, hogy megpróbáljuk elfogadni a változást, hiszen, ha képesek vagyunk erre, akkor mentálisan is megkönnyítjük magunk számára ezt az átmeneti időszakot. Ha úgy érezzük, bátran forduljunk pszichológushoz, ne szégyelljünk segítséget kérni! Az egészségügyi szakemberek támogatásával a változókor nem kell, hogy félelmetes legyen, hanem egy új, kiegyensúlyozott életszakaszba léphet minden nő.

- bdpst24.hu

Check Also

HONOR: Kényelmetlen és fájdalmas sok készülékkel ingázni

 derül ki a HONOR új kutatásából A HONOR legújabb, a HONOR Magic V3 megjelenése alkalmából …