Szolgálatba álltak az új napelemek a budapesti a&o Hostelben

A budapesti a&o Hostel nemrégiben jelentős lépést tett a fenntarthatóság felé azáltal, hogy befejezte egy korszerű napelemrendszer telepítését. Ez egy újabb jelentős lépés a hostellánc számára a nettó nulla kibocsátás eléréséhez, amelyet 2025-re tűztek ki célul.

A VII. kerületi szálláshely, amely az egykori kártyagyár épületében található remek lokációval, rendkívül népszerű az utazók körében. Egyedi történelmi helyszínként vonzza az utazókat, miközben fenntarthatósági szellemisége is kiemelkedő. Az újonnan telepített 29,52 kWp teljesítményű fotovoltaikus (PV) rendszer a tetőn tiszta energiát termel, amely közvetlenül hozzájárul az ingatlan energiaszükségleteinek kielégítéséhez. Az üzemeltetők szerint a rendszer évente körülbelül 24 073 kWh villamos energiát fog termelni, ami figyelemreméltó mennyiség az egy vendégre jutó energiaigényhez képest.

„Az a&o számára a fenntarthatóság mindig is központi filozófia része volt” – mondja Oliver Winter, az a&o Hostels & Hotels vezérigazgatója. „Ez a legújabb napelemtelepítés tükrözi elkötelezettségünket a környezeti lábnyomunk minimalizálása és egy zöldebb jövő biztosítása iránt vendégeink és az általunk kiszolgált közösségek számára egyaránt.”

A napelemek által termelt villamos energia fedezi a hostel energiafogyasztásának egy részét, csökkentve az externális zöldenergia-forrásoktól való függőséget. Átlagosan egy vendég 4,44 kWh áramot fogyaszt éjszakánként, és az új rendszer körülbelül 0,25 kWh-val tudja ezt a mennyiséget csökkenteni. Bár a hostel már most is 100%-ban zöldáramot használ, az új rendszernek köszönhetően ennek az energiának egy részét mostantól helyben tudják megtermelni.  A globális energiaválság miatt egyre növekvő energiaárak mellett a befektetés várhatóan három éven belül megtérül, ami jelentős javulás a kezdeti tízéves becsléshez képest.

Az a&o 2000-es alapítása óta következetesen a fenntartható gyakorlatokra összpontosít, és ez a legújabb fejlesztés része annak a szélesebb körű stratégiának, amely az évek során alakult ki. A vállalat 2015-ben kezdte el mérni szén-dioxid-lábnyomát, de már a kezdetektől fogva számos környezetbarát kezdeményezést vezetett be. Ezek közé tartoznak a korszerűsített fűtési rendszerek, LED világítás, víztakarékos technológiák és az egyszer használatos műanyagok eltávolítása a konyhákból. Ezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően a lánc sikeresen 70%-kal csökkentette az egy vendégre jutó kibocsátás mértékét: 2015-ben még 30 kilogramm volt, ma már kevesebb mint 3 kilogramm.

„Úgy gondoljuk, hogy a fenntarthatóság folyamatos munkát igényel” – teszi hozzá Winter. „Nemcsak a megújuló energiába fektetünk be, hanem olyan helyi termelőkkel és partnerekkel dolgozunk együtt, akik osztják a víziónkat, hogy felelősebb turisztikai élményt teremtsünk.”

Az a&o Hostels & Hotels, amely 25 városban 40 hostelt üzemeltet, továbbra is kiemelkedik a szálláshelyek közül fenntartható zöld gyakorlataival. A budapesti napelemek telepítése újabb jelentős lépést jelent a környezetbarát utazás és a fenntartható növekedés iránti elkötelezettségükben.

- bdpst24.hu

Check Also

A hegymászókról őszintén: Minek ment oda 

Spektrum saját gyártás a SELEKT-en Október 27-ig elérhető a SELEKT-en, az AMC Networks International Central …