Vasárnap tartják a mellrák figyelemfelhívó sétát a Lánchídon

Október hagyományosan a mellrák elleni küzdelem hónapja, emlékeztetésül most péntek estétől vasárnap estig ismét rózsaszínbe öltözik a Lánchíd. Nem egységes betegségről van szó, amit az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák ellen az Egészségért betegszervezet kampányában használt színárnyalatok is kifejeznek majd. Az érdeklődőket október 6-án, vasárnap 18:00-ra várják a szervezők, a közös séta a hídra 18:30-kor indul a Duna Korzótól. A séta előtt délután 14:00-től ingyenes, regisztrációhoz kötött konferencián előadásokkal várják a szervezők az érintetteket és hozzátartozóikat.

Az eseménnyel a fiatalok figyelmét is szeretnék felhívni, mivel az 50 év alattiaknál a 2010-es években 30%-kal emelkedett a diagnosztizált megbetegedések száma.1 Egy frissen megjelent tanulmány szerint2, ugyanebben az időszakban, kimagasló arányban nőtt az egyik legagresszívabb típus előfordulása a fiatalabb korcsoportban. A triplanegatív emlőrák a 45 év alatti korosztályban 10%-kal magasabb (23,6%), mint a 45-65 évesek körében (13,4%)2. Jó hír azonban, hogy gyorsan fejlődnek a terápiák, amik hazánkban is egyre inkább elérhetők, idén nyár óta már éppen erre az altípusra is. 

Korosztálytól függetlenül továbbra is a hormonális típusú emlőrák a leggyakoribb, amely a betegek több mint a felét érinti. Erre a típusra is igaz, hogy korai felfedezéssel és időben elkezdett, megfelelően személyre szabott terápiával hosszú távon tünetmentessé tehető a betegség.

„Nem egységes betegségről van szó, és nincs olyan, hogy valaki túl fiatal a mellrákhoz!” – figyelmeztetett Tóth Krisztina, a látványos akciót minden évben megszervező Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen az Egészségért egyesület alelnöke. A 30-40-es korosztálynak sokszor álbiztonságérzete van a koruk miatt, pedig nagyon fontos, hogy már a fiatalok is havi rendszerességgel végezzenek önvizsgálatot, és ha változást éreznek mellük állapotában, formájában, feltétlenül forduljanak orvoshoz – tette hozzá.

A betegségben évtizedek óta érintett szervezet alelnöke ehhez kapcsolódóan nyomatékosította, hogy az interneten nagyon könnyű félretájékozódni. Fontos, hogy a tudományos bizonyítékokon alapuló forrásokat tartalmazó honlapokat és közösségi média felületeket keressük, és a kezelésekkel kapcsolatos kérdéseket minden esetben kezelőorvosunkkal beszéljük meg. „Egyáltalán nem mindegy, pontosan mivel kell szembenézni, hiszen a mellrák fajtáit, épp a sokféleség miatt, eltérően kell kezelni”– emelte ki. Mint mondta, ezért is nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat és az, hogy a 45-64 év közötti nők menjenek el a kétévenként meghívóval igénybevehető népegészségügyi célú szűrésre. Akit időben és pontosan diagnosztizálnak, modern kezeléssel nagyon jó esélyekkel meggyógyulhat.

Ez a videó segítséget nyújt az önvizsgálathoz:

 

A sétán résztvevők október 6-án 18:30-kor indulnak a hídra a Duna Korzótól, zenés felvezetéssel. A szervezők előtte szeretettel várják az érintetteket, betegeket, gyógyultakat és a családtagokat, valamint minden érdeklődőt a Budapest Marriott Hotelben tartandó szokásos éves emlőrák konferenciára, előadásokra és kerekasztal-beszélgetésekre. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

A 14 és 18 óra közötti előadások témái:

– fiatalkori, terhességi emlőrák, termékenység, gyermekvállalás kérdései;

– mozgásszervi problémák kezelési lehetőségei;

– gyógyszerkölcsönhatások és -mellékhatások;

– betegút-felmérés főbb eredményei

– emlőráktípusok

További információk: https://egeszseghid.hu/2024-oktober-6-an-rozsaszin-seta/

Regisztráció az előadásokra: https://n9.cl/7tjpj

Az esemény fő támogatói a Budapest Marriott Hotel, az Affidea Magyarország Kft. és a Visual Europe Group. 

https://egeszseghid.hu/tevekenysegunk/

- bdpst24.hu

Check Also

Fehér tetővel küzd a felmelegedés ellen ez a borászat

A tervezők egyedülálló építészeti megoldást választottak a hőmérséklet szabályozására Esztergom fölött bújik meg az a …