Déryné az Esterházy-palotában

Különleges helyszín adott otthont a Déryné Társulat ősbemutatójának. Szeptember 27-én a Soproni Egyetem Erdészeti Múzeumában, az Esterházy-palotában tartották az ’Álmaimban Déryné’ című előadás premierjét. Joseph Haydn után ezúttal Déryné vendégeskedett a történelmi falak között. 

A Lukácsy György forgatókönyvíró, filmesztéta által jegyzett ’Álmaimban Déryné’ című színjátékot a Jászai Mari-díjas Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója állította színpadra. Az előadás dramaturgja Sényi Fanni, a jelmezek Árva Nóra nevéhez köthetőek, a zeneszerző Kerülő Gábor, míg a díszleteket az elmúlt évben a Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett Tóth Kázmér, az Erdészeti Múzeum igazgatója álmodta meg.

Egy színházi társulat éjszaka az erdő közepén találja magát. Egyik társuk kívánságára érkeztek az erdőbe, de senki sem érti, miért éppen ott kell virrasztaniuk. A szertartások közben kibontakoznak a konfliktusok, és a különös helyzet a krízisben lévő társulatot szembenézésre kényszeríti. Egyre hidegebb van, az erdő egyre sötétebb, és úgy tűnik, a társulat végleg feloszlik. Hiszen mi köti még őket egymáshoz? Egy biztos: a hajnal meghozza a választ.

A történet a színházról, életről-halálról, a sötétben lappangó konfliktusokról, a társulati lét mindennapjairól, és nem mindennapi titkairól, évszázados értékekről, és a soha nem változó emberi esendőségről szól.

Déryné szerepében a Jászai Mari-díjas Tarpai Viktóriát láthatja a közönség, a társulat vezetőjét Kaszás Mihály alakítja, a társulat színművészeit Erdélyi Timea, Gulyás Gabriella, Losonczi Kata, Janka Barnabás, valamint Kárpáti Barnabás formálja meg.

„Külön öröm, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem után a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel is elindult az együttműködés, bízom benne, hogy a jövőben is folytatódhat a közös munka az egyetem és a Déryné Program között.” – hangzott el a premiert követően Kis Domonkos Márktól.

A szeptember 27-i ősbemutatót követően a produkció másnap is látható volt az Esterházy Palotában.  A történelmi falak övezte fedett udvaron már számos sikeres darabot láthatott a közönség a Déryné Program jóvoltából. A kiemelt műemlékvédelem alatt álló, kora barokk stílusban épült ház számos középkori részletet rejt. Több ismert személyiség is vendégeskedett e falak között, köztük a kiváló zeneszerző, Joseph Haydn. Szeptember utolsó hétvégéjén a magyar nyelvű színjátszás hősi alakja, Déryné Széppataki Róza szelleme elevenedett meg különleges utazásra csábítva a nézőt.

Színház mindenkinek!

Fotós: Tuszinger Károly

- bdpst24.hu

Check Also

HONOR: Kényelmetlen és fájdalmas sok készülékkel ingázni

 derül ki a HONOR új kutatásából A HONOR legújabb, a HONOR Magic V3 megjelenése alkalmából …