Október 7-ig lehet szavazni a fővárosi közösségi költségvetés ötleteire

Idén 175 olyan ötlet szerepel a szavazólistán, amiket még tavaly év végén adtak be a budapestiek a fővároshoz. Ezek közül azok valósulhatnak meg, amik a legtöbb szavazatot kapják az október 7-ig tartó szavazáson, és beleférnek az öt kategóriára osztott 1 milliárd forintos éves keretbe.  

A közösségi költségvetés egy olyan programja a Fővárosi Önkormányzatnak, amelyben a városlakók és a várost használók tehetnek javaslatokat arra, hogy mire fordítson évi egymilliárd forintot az önkormányzat.

Az ötletbeadási időszakot követően a Főpolgármesteri Hivatal és az önkormányzat cégeinek szakértői megvizsgálják a beérkezett javaslatokat, és a megvalósításra alkalmasnak ítéltek közül a budapestiek szavazással választhatják ki, hogy mi valósuljon meg. Ez a szavazás zajlik most, október 7-ig. A következő ötletbeadási időszak várhatóan idén november közepétől indul. 

Mindenki szavazhat, aki rendszeres használója a városnak, tehát nem csak azok, akik Budapesten élnek, hanem azok is, akiknek itt van a munkahelye, vagy az iskolája, és elmúlt 14 éves. 

Szavazni itt lehet: https://otlet.budapest.hu/

Idén minden eddiginél egyszerűbb a szavazási folyamat, a helyi ötleteket már térképen is lehet böngészni, a belépést is leegyszerűsítették, és a sok ötletre tekintettel minden kategóriában 3 ötletre is szavazhat, így összesen 15 szavazatot adhat le. 

A tavalyi évben nyertes ötletek még nem léptek látványos megvalósulási fázisba, de minden új városfejlesztési beavatkozásnak egy hosszú tervezési és előkészítési procedúrán kell átmennie, hogy elindulhasson a megvalósítása. Az előző évekből viszont számos ötlet már megvalósult. Több mint egy éve bringázhatunk például azokban a Váci úti, Üllői úti, Szent István körúti és más bringasávokban, amiket a közösségi költségvetés nyertes ötleteiből fejlesztettünk. Szintén a közösségi költségvetésből létrejött Repair Caféba például elvihetjük elromlott használati tárgyainkat, hogy ott egy közösségben, szakértők segítségével szereljük meg, több mint 200 helyen építettünk bringatámaszokat városszerte, Petanque-ozhatunk a Bikás Parknál, új zebrákon kelhetünk át a Rákóczi és a Kerepesi úton, de sok helyen már a közösségi költségvetésből zöldül ki a budapesti betondzsungel. Idősotthonokban indultak állatterápiás foglalkozások, és közös gyerek-nyugdíjas napközi programok, street art akciók, graffiti fal, ivókutak városszerte, de a közösségi költségvetésből jött létre az Autikum, egy felnőtt autista szabadidő és kulturális központ is. 

A közösségi költségvetésre a Budapest Brand készített kampányfilmet, melynek rendezője Korom Anna, a Friss Hús fődíjasa, főszereplője Kizlinger Lilla. A film itt elérhető:

(32) Közösségi költségvetés – szavazz a kedvenc ötletedre! – YouTube

Fotókredit: Képszerkesztőség

- bdpst24.hu

Check Also

Novemberi kiemelt tartalmak a SkyShowtime-on!

A SkyShowtime novemberben is elhozza a világ legnagyobb stúdióinak alkotásait, olyan sorozatpremierekkel, mint a Lioness, a The …