Lehetőségek és kihívások – az új visszaváltási rendszer az irodákban

  • Tippek és trükkök a fenntarthatóság jegyében

Változatos módon alkalmazkodnak az irodaházak az új szelektív hulladékvisszaváltási rendszer okozta kihívásokhoz. A ballonos víztől a közös gyűjtésen és visszaváltáson át a RePontok irodai telepítéséig sokféle ötlet született az elmúlt hónapokban. A cél a munkavállalók környezettudatosságra ösztönzése és a példamutatás. Mindig van lehetőség a tudatosság további előmozdítására akár saját ötleteken keresztül is, mint például az ICON használtbútor újrahasznosítási kezdeményezése.

A mai világban az irodaház és a munkáltató cég környezettudatossága is HR-szempontnak minősül. A potenciális munkavállalók számára az iroda elhelyezkedése és felszereltsége, vagy a környéken található szolgáltatások mellett egyre inkább szempont az is, hogy a cég és a munkahely is tegyen a környezetvédelemért és fenntarthatóságért. Hogyan alkalmazkodhat egy irodaház az új szelektív hulladékvisszaváltási rendszerhez? Hogyan tudja ösztönözni egy cég a munkavállalókat a környezettudatos magatartásra? Milyen apróságokon múlhat az energiahatékonyság növelése az irodákban? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Flück Róberttel, az ICON üzemeltetési igazgatójának segítségével.

Az idei évtől alapvetően változott meg az újrahasznosítható hulladékok kezelésének rendszere Magyarországon. Az eddigi szelektív gyűjtés helyett az 50 forintos betétdíjon keresztül a visszaváltás ösztönzése komoly kihívás elé állítja a munkahelyeket, irodákat is. Minden üzemeltetőnek és bérlőnek megoldást kell találnia arra, hogy mi legyen a palackokkal és üvegekkel.

“Számtalan jobbnál jobb megoldás létezik, van, ahol közösen gyűjtik és egy kijelölt munkatárs visszaviszi őket, és finomságot vesznek belőle. Az új rendszer arra ösztönzi a cégeket, hogy visszaváltható csomagolás helyett egyszerűbb, környezettudatosabb megoldásokat használjanak: ballonos víz, csapvíz kancsóval, tisztított víz. Olyan irodaházakról is tudni, akik már vizsgálják a RePont telepítését. Ez nyilván többletfeladat a bérlőnek a logisztikát és a takarítást illetően, ugyanakkor remek példamutatás a munkavállalók felé” – mondta Flück Róbert az ICON üzemeltetési igazgatója.

Magyarországgal és a szintén idén csatlakozó Írországgal együtt jelenleg 16 európai országban működik úgynevezett DRS (deposit return scheme – betét-visszatérítési rendszer). A legjobb eredményt Németország tudja felmutatni: ott 98 százalék a műanyag PET-palackok visszaváltási rátája. De ugyanez a szám északi szomszédainknál, Szlovákiánál annak ellenére is 92 százalék, hogy csak két éve vezették be a rendszert. A magyarországi szolgáltató, a MoHu azt vállalta, hogy három éven belül teljesíti a minimum 90 százalékos visszaváltási rátát.

Nem elég megállni a szelektív hulladékgyűjtésnél. Minden cég saját felelőssége, hogy akár önálló, példamutató megoldásokkal tegyen a fenntarthatóságért. “Ilyen például az ICON használtbútor újrahasznosítási kezdeményezése. Ennek lényege, hogy a bérlők feleslegessé vált, de jó állapotú bútorait kedvezményes áron továbbadjuk. Ráadásul a teljes folyamatot a felméréstől a tervezésen át, a bútorok helyszínre szállításáig és elhelyezéséig átvállaljuk. Tapasztalataink azt mutatják, hogy az ilyen bútoraikat eladó és az azokat megvásárló cégeknél is nagy a népszerűsége ennek a környezettudatos megoldásnak” – mondta Flück Róbert.

A legnagyobb megtakarítást azonban nem az újrahasznosítással lehet elérni, hanem a felhasználás csökkentésével. A fenntarthatóság és a környezettudatosság szempontjából a legjobb energia, a fel nem használt energia. A hatékonyságot pedig meglepően kis lépésekkel segíthetik a munkavállalók is. Flück Róbert példaként említette, hogy még mindig gyakori, amikor légkondicionált helyeken ablakot nyitnak azért, hogy jobban mozogjon a levegő, miközben ez tudatossággal, a hűtőberendezések megfelelő használatával vagy akár egy külön ventilátor használatával is megoldható lenne. Az ilyen esetekben egy felelős üzemeltető, ha felismeri a problémát tehet javaslatot a megoldásra.

- bdpst24.hu

Check Also

Közel 900 milliós korszerűsítés a celldömölki SPAR szupermarketben  

Modern belső teret kapott, és új grillpulttal is kiegészült a Vas vármegyei Celldömölk szívében felújított …