Egyetlen éjszaka, végtelen lehetőség!

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) nagyra tárja kapuit az érdeklődők előtt. Csatlakozz hozzánk szeptember 27-én, a Kutatók Éjszakáján és merülj el a tudomány izgalmas világában!

A digitális átalakulástól az álhírekig, a háborúk hatásaitól a klímaváltozásig – nálunk mindenki megtalálja a számára érdekes területet. A Ludovika Campus, Szolnok, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus, valamint a bajai Víztudományi Kar izgalmas kísérletekkel, előadásokkal és interaktív programokkal vár. Beszélgethetsz kutatóinkkal, hallgatóinkkal, oktatóinkkal, és megismerheted a legújabb tudományos eredményeket, interaktív programjainkkal pedig magad is részesévé válhatsz a tudomány világának.

A Ludovika Campuson a bemutatók mellett számos különleges előadást hallgathatnak meg az oda látogatók. Az Oktatási Központ előadótermeiben Ukrajna, az európai integrációs kihívás című előadás 15.00 órától, a Kezünkben a jövőnk – Társadalom 5.0 16.00 órától, a Legyőzhető-e az infláció? panel 17.00 órától, míg A klíma-szkepticizmustól a klímaváltozás tagadásáig 18.00 órától, Az amerikai elnökválasztás és annak hatása Magyarországra elnevezésű kerekasztal-beszélgetés 20.00 órától kezdődik.

A mesterséges intelligencia aktuális kérdéseivel több előadás is foglalkozik: a Mi tanítjuk az AI-t – vagy ő minket? című előadás 16.00 órától, A mesterséges intelligencia szerepe a profilalkotásban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés 19.00 órától, a Hogyan etetjük a mesterséges intelligenciát? Adatok itt, adatok ott, adatok mindenhol című előadás 20.00 órától, A mesterséges intelligencia szerepe a munkaerő kiválasztásában című előadás 21.00 órától hallható. A programokon mások mellett az egyetem újonnan indult Nemeskürty István Tanárképző Karának, az Eötvös József Kutatóközpont, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar, valamint a Rendészettudományi Kar előadói jóvoltából nyílik lehetőség új tapasztalatok szerzésére.

Ne maradj le a legizgalmasabb történelmi szabadulószobáról! A Kutatók Éjszakáján az NKE-re látogatók 15.00 órától Magyarország euroatlanti integrációjának izgalmas történetébe csöppenhetnek. Oldd meg a rejtvényeket és fedezd fel a kulcsfontosságú döntéseket, amelyek országunk sorsát alakították! Az érdeklődők emellett 16.00 órától szolgálati kutyás bemutatót tekinthetnek meg az Orczy-parkban.

A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus is várja a korszerű hadászati technikák és a katonai műveletek hátterében meghúzódó stratégiai okok iránt érdeklődőket. Az előadások mellett a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar oktatói és honvéd tisztjelöltjei bemutatják az alternatív valóság technológiák katonai alkalmazásait, valamint lehetőség lesz megismerni a Magyar Honvédség Kiberműveleti Parancsnoksága valódi Enigma kódológépének működését is.

Szolnokon a repülés iránt érdeklődők egy VR szemüveg segítségével a pilótával együtt részt vehetnek a repülésben, interaktív bemutatón megismerhetik a légijárművek elektromos és elektronikus rendszereit, egy drónszimuláció segítségével pedig megtapasztalhatják a pilóta nélküli légijárművek irányításának alapjait. Láthatók lesznek meteorológiai szenzorokkal felszerelt pilóta nélküli repülőgépek, amelyek új lehetőségeket nyitnak az időjárás előrejelzések pontosabbá tételében, valamint egy magyar fejlesztésű 3D-s nyomtató látványos nyomtatási folyamatát is megnézhetik és annak végtermékét magukkal vihetik, azok, akik ellátogatnak a Debreceni Egyetem szolnoki campusára 16.00 és 20.00 óra között.

Baján, a Víztudományi Karon bepillanthatunk a vízügyi szakemberek mindennapi világába, akár úgy is, hogy a kalandvágyók kipróbálhatnak egy szabadulószobát, ahol játékos feladatok megoldásával ismerkedhetnek meg a vízmérnöki szakma rejtelmeivel. Ha bezárul az ajtó, csak magatokban bízhattok! Gondolkodj mérnökként, fejtsd mega kódokat, nyisd ki a lakatokat és szabadulj ki mérnöki pontossággal 30 perc alatt a lakatra zárt irodából. Lesz még egyebek mellett mikroszkópos vizsgálat, puzzle kicsiknek és nagyoknak, digitális homokozó, drónszimulátor, búvárkiállítás, mérnöki műszerkiállítás és hidraulikai laborbemutató. Akik pedig kíváncsiak, milyen lehet az élet ott, ahol egészen más körülmények uralkodnak, mint a Földön, vagy érdeklődnek az iránt, hogyan sodorja el az árvíz a gyalogsági taposóaknákat, azok első kézből kaphatnak információt ezekről a témákról is.

  • A programokon való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyekre IDE KATTINTVA lehet jelentkezni.
  • Az NKE tavaly is csatlakozott a Kutatók Éjszakájához. Ha kíváncsi vagy, milyen különlegességekkel találkozhatsz nálunk ezen az eseményen, IDE KATTINTVA megtekintheted.

- bdpst24.hu

Check Also

Dr. Kelen: Már a 40 év alattiak 60 százaléka küzd valamilyen krónikus betegséggel

egyre tudatosabban keressük a természetes gyógymódokat  A magyar lakosság 75 százalékának van valamilyen egészségi problémája, …