Magyar Dráma Napja a Nemzeti Színházban

Szeptember 21-e kiemelkedő dátum a magyar színjátszásban. 1883-ban ezen a napon mutatták be Madách Imre művét, Az ember tragédiáját. Madách már 1860-ban befejezte drámai költeményét, de a „nagy mű” csak két évvel később jelent meg nyomtatásban. 

A kéziratot Madách Arany Jánoshoz vitte először bírálatra. A költő végzett is stiláris javításokat a Tragédián, mégis, a művet sokáig színpadképtelennek, előadhatatlannak tartották. Egészen 1883. szeptember 21-ig. Ekkor kezdhette meg színpadi karrierjét Az ember tragédiája a Nemzeti Színházban, Paulay Ede rendezésében – majd a magyar színpadokon. Ezért ünnepeljük minden évben ezen a napon a Magyar Dráma Napját.

A Nemzeti Színház felkérésére  az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet összeállította e nevezetes nap négy évtizedes történetének kiemelkedő és különleges eseményeit. Cikk a linkben

https://nemzetiszinhaz.hu/magazin/2024/09/a-magyar-drama-napja-negy-evtizedes-tortenete

Vidnyánszky Attila , a Nemzeti Színház vezérigazgatója szerint a nemzet színházának mindenki előtt nyitva kell állnia e jeles napon, így a teátrum a hagyományokhoz hűen idén is Nyílt napot szervezett és  színes programokkal , kulisszajárásokkal , kedvezményes jegyvásárlási lehetőségekkel  várja az érdeklődőket. 

https://nemzetiszinhaz.hu/hirek/2024/09/nyilt-nap-a-nemzeti-szinhazban-1

- bdpst24.hu

Check Also

A Budapest Select Prezentáció pezsgő kreatív központtá vált a milánói divathéten

A hazai divat és kreatívipari márkák, művészek egy izgalmas prezentáció keretében mutatkoztak be a Milan …