Sietős paradicsomszállítmány

  • Tachográf készülékének adatait manipulálta az a sofőr, akinek autóját az M4-es autóút Szolnoki pihenőjébe terelték le rutinellenőrzésre.

Közel 170 kilométer távolságot akart megtenni egy magyar kamionos úgy, hogy közben menetíró készüléke folyamatos pihenőidőt rögzített. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei az áru és okmányok vizsgálata után a sofőr vezetési- és pihenőidejét is ellenőrizték, amikor kiderült a turpisság – mágnes van a sebességváltón lévő leplombázott jeladón. A gépjárművezető elmondta, hogy a mágnest ő maga tette oda, mert az esőzés miatt elhúzódott a felrakodás, neki pedig mielőbb célba kell érnie.

A pénzügyőrök közigazgatási hatósági eljárást indítottak, amelynek keretében a sofőrnek több, mint 1 millió forint bírságot kell majd fizetnie.

A tényleges vezetési idő meghamisítása vagy eltitkolása veszélyes minden közlekedésben résztvevőre. A mágnes felhelyezésével vagy egyéb manipulációs eszközökkel a gépkocsivezetők időt akarnak nyerni, amely rendkívül kockázatos, hiszen nem a gépjárműveknek kell pihennie, hanem a járművet vezető sofőröknek.

Felhívjuk a fuvarozók figyelmét, hogy a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben foglalt (egyes) szabályok betartását a NAV is jogosult ellenőrizni, és feltárt jogsértés esetén – a jogszabályhoz tartozó rendelet alapján – pénzbírságot szabhat ki.

- bdpst24.hu

Check Also

SENCOR: Ez a porszívó segít csökkenteni a takarításra fordított időt

Nemcsak porszívózni, hanem felmosni is lehet vele  Átlagosan kevesebb mint egy órát töltenek az emberek …