K&H: még közelebb kerül Magyarország a készpénz nyugdíjazásához

  • elindult a vásárlók számára ingyenes qvik

A K&H Banknál is elindult a qvik, az azonnali átutalásra épülő, QR-kódos mobilfizetés. Win-win megoldásról van szó: a vásárlók számára ingyenes, a kereskedő pedig azonnal megkapja a pénzt. A K&H összeállításából kiderül, miről is van szó, hogyan érdemes használni, hányféleképpen lehet “qvikezni”. A biztonságra azonban ügyelni kell.

Már bő három éve működik az azonnali fizetési rendszer, amelynek köszönhetően az utalások rögtön – maximum 5 másodperc alatt – célba érnek a nap huszonnégy órájában, beleértve a hétvégéket is. A rendszer azonban most feljebb lép: a bankkártyás fizetésnek kínál alternatívát a qvik néven futó mobilfizetéssel, amely szeptember 1-jétől érhető el – közölte a K&H Bank.

A szolgáltatáshoz csatlakozó kereskedőknél, szolgáltatóknál a lakossági és üzleti ügyfelek gyorsan és egyszerűen, azonnali átutalással fizethetnek. A qvik fizetés a lakossági ügyfelek esetében teljesen díjmentes, tehát sem költség, sem tranzakciós illeték nem terheli, a kereskedők számára az árazás várhatóan kedvezőbb lesz, de ezt majd a piaci verseny fogja alakítani, miközben a vásárlás ellenértéke azonnal a számlájukra kerül. Az új digitális fizetés így a bankkártyás fizetés alternatívájaként használható, és várhatóan ősztől egyre több értékesítési helyen találkozhatunk majd vele” – mondta Molnár Gergő, a K&H Bank lakossági marketing vezetője. Egyúttal örömtelinek nevezte a qvik elindítását, mivel az új fizetési alternatíva segít visszaszorítani a készpénzhasználatot, és hozzájárul a Bank által kiemelten kezel digitális fizetési tranzakciók térnyeréséhez.

főszerepben a QR-kód

A qvik fizetési módot négyféleképpen lehet használni:

  • A kereskedő által generált qvik QR-kód beolvasásával.
  • A qvik logójával ellátott POS terminálnál történő fizetéskor.
  • A kereskedő mobilalkalmazásán keresztül elérhető hivatkozással – például webshopban történő vásárláskor.
  • A mobilbankba érkező azonnali fizetési kérelem teljesítésénél.

A qvik fizetés kezdeményezése automatikusan a mobilbankba irányít, ahova belépve a fizetés azonnal teljesül, ha a vásárló jóváhagyta a már előtöltött azonnali átutalási megbízást. A fizetés előtt nem kell megnyitni a mobilbankot, a mobiltelefon kamerájával is beolvasható a QR kód.

A szolgáltatás szeptember 1-jétől működik, de kizárólag azoknál a kereskedőknél, szolgáltatóknál használható, akik csatlakoztak ehhez a fizetési megoldáshoz.

fő a biztonság

“A QR-kód alapú qvik fizetést csak a megbízható, ellenőrzött fizetési kérelem esetében használjuk. A fizetés jóváhagyása előtt ellenőrizni kell a tranzakció adatait, különösen az összeg és a kedvezményezett helyességét. Ha bármelyik nem stimmel, inkább utasítsuk el a fizetés jóváhagyását” – javasolta az új rendszer biztonságos használata érdekében Molnár Gergő.

Kiemelte: “A qvik fizetés sem QR kód, sem qvik link használata esetén nem kér banki azonosítót, nem irányít át weboldalra, hanem automatikusan a kiválasztott mobilbanki alkalmazásba irányít. Ha a mobiltelefonunkon több mobilbanki alkalmazás is fut, a qvik fizetésre kiválasztható alapértelmezett mobilbank.”

- bdpst24.hu

Check Also

Miért nem lenne elég a technológiai fejlődés és a befektetések megsokszorozása?

Az Európai Központi Bank volt elnöke nyilvánosságra hozta jelentését, amely szerint leginkább a közös adósság …