Andy Warhol nemrég újra felfedezett festménye előtt tiszteleg Budapest

  • Imádta a padokat a különc zseni

Látványos művészeti akciót hajtott végre Budapesten a  youngart online galéria képzőművésze az Absolut-tal együttműködésben, melynek eredményeként egy, a Hajós utcában, az Opera közelében található padot is lefestettek. A kezdeményezést Andy Warhol pár éve újra felfedezett Blue Painting nevű alkotása inspirálta, amely az Absolut palackot ábrázolja, és amelyet Európában először a nagyközönség előtt is kiállítanak Stockholmban. 

Szeptember közepétől figyelemfelkeltő padfestéssel is találkozhatnak a járókelők a youngart online galéria és az Absolut együttműködésének köszönhetően a hatodik kerületi Hajós utcában. A köztéri kezdeményezés Andy Warhol „kék” festménye előtt tiszteleg, amelynek 2020-as felfedezése igazi világszenzációnak számított, és amelyet most először a nagyközönség előtt is kiállítanak az Absolut-nak és az Andy Warhol Foundation for the Visual Arts alapítványnak köszönhetően. A festményt a stockholmi Spritmuseumban, az Andy Warhol, Money On The Wall című új kiállítás központi elemeként mutatják be október 17-én.

Több mint egy hétköznapi pad

Warhol kimeríthetetlen témának tartotta a popkultúrát és a mindennapos használati tárgyakat. Gyakran fényképezett például városi padokat, amelyek szerinte izgalmas találkozások, nagy beszélgetések és bensőséges pillanatok helyszíneként szolgáltak – többek között ez inspirálta az Absolut és a youngart padfestési akcióját.

A megvalósítás Fleith Orsi (MixedFlo) képző- és street art művész nevéhez köthető, aki főként társadalomkritikus, párbeszédeket generáló munkáiról ismert. Az általa átalakított pad Warhol ismert alkotásai, és egyben az újra felfedezett Blue Painting előtt tiszteleg: az expresszív ecsetvonásokkal kék színre festett pad az ikonikus művész egyik legismertebb motívumát, a banánt is megidézi kék-rózsaszín színekben.

„A youngart célja az, hogy fiatal, tehetséges művészeket kössünk össze a nagyközönséggel, megjelenést biztosítsunk nekik, és az Absolut-tal közös együttműködésünk is ezt a törekvést erősíti. Ráadásul ezzel az akcióval Warhol szellemiségét is megidézzük: egy teljesen hétköznapi, mindenki által használt köztéri elemmel hozzuk közelebb a művészetet az utca emberéhez, és egyben művészeti alkotássá emeljük a Hajós utcai padot” – mondta Radics Panka, a youngart galéria vezetője.

Az Absolut „kék” festmény történetéről: A pop-art fenegyerekeként is emlegetett Andy Warhol neve több szálon kapcsolódik az Absolut márkához, hiszen ő volt az első, aki ábrázolta az ital jellegzetes üvegének sziluettjét – ráadásul nem is egyszer. Az első, fekete alapon vibráló színekkel festett Absolut Warhol elnevezésű műve 1985-ben készült a márka megrendelésére. A most felfedezett második, „kék” Absolut festmény létezéséről viszont évtizedekig csak pletykák keringtek, mígnem 2020-ban fel nem fedezték egy New York-i aukción. Az eredetvizsgálat rámutatott, hogy az Absolut megbízása eredetileg két festményre szólt, tehát a „kék” festmény az eredeti párjaként keletkezett.

www.absolut.com/hu-hu

https://www.pernod-ricard.com/en 

- bdpst24.hu

Check Also

A magyarok álomfürdőszobája átlagosan 5 négyzetméterrel nagyobb, könnyen tisztán tartható és víztakarékos 

Közel minden második magyar tervezi a jövőben felújítani fürdőszobáját, a festés után pedig legtöbben a …