Jelentős szakmai sikerrel zárult az ELTE általános- és középiskolás diákok részére indított „STEMpont”

  • komplex pályaorientációs és tehetséggondozó programja, mellyel csaknem 44 ezer diákot sikerült elérnie

A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, „STEMpont” komplex pályaorientációs és tehetséggondozó program (NTP-STEM-23) megvalósítására kiírt pályázatán az ELTE Informatikai Kar 20 millió forint, a Természettudományi Kar pedig csaknem 18 millió forint támogatási összeget nyert el.

Informatikai Kar

STEMStation@ELTE STEMPont pályázatának célja a 7-12. évfolyamon alap- és középfokú oktatásban vagy szakképzés keretében tanulmányokat folytató, kiemelten lányok körében megvalósuló komplex pályaorientációs és tehetséggondozó program megvalósítása volt, amelynek célkitűzése, hogy növekedjen a műszaki, természettudományi, matematikai és informatikai területeken felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók aránya.
Fontos volt a diákok érdeklődésének felkeltése, a kreatív, konstrukciós, innovatív, algoritmikus gondolkodás, a problémák formalizálása, modellezése, tervszerű projektalapú gondolkodás, együttműködési készségek, a hatékony és tudatos információszerzés fejlesztése.

Célzott programmal külön figyelmet fordítottak a női életpályák bemutatására, népszerűsítésére, speciális tematikákkal, női szerepmodellekkel. A program országos lefedettséget elérve támogatta a hátrányos helyzetből induló gyerekek felzárkózását. Bevezetést adott a munkaerőpiac és a munkahelyi környezetek megismeréséhez.

A projekt során az Informatikai Karnak több, mint 43 ezer diákot sikerült elérni a különböző programokkal országszerte és határainkon túl is, összesen 173 településen.

Az elnyert összegből az alprojektekben szakköröket, diákolimpiai felkészítő és pályaorientációs foglalkozásokat, versenyeket, nyári táborokat, workshopokat szerveztek új tananyagok kifejlesztésével.

Kiemelten sikeres volt a kibővített, új programmal megrendezett e-HÓD verseny, amelyen minden eddiginél több diák és iskola vett részt – 41595 diák 301 iskolából határainkon innen és túl.

Népszerűek voltak az Informatikai Kar Nyílt Napjain a projekthez kapcsolódó programok, mint Budapesten a soft skillek jelentőségét bemutató workshop vagy Szombathelyen a gépészmérnök hallgatók bevonásával lezajlott pódiumbeszélgetés.

Sok érdeklődőt vonzott a projekt finanszírozásával megvalósult Lányok Napja rendezvény, valamint Szombathelyen a Nők a mérnökpályán elnevezésű program. Az Európai Lány Informatikai Diákolimpián (EGOI), a magyar diákok két ezüst, és egy bronzérmet, valamint egy dicséretet szereztek.

Az informatika különböző területei mutatkoztak be az országjáró roadshowk keretében, melyek 54 település általános és középiskoláiba jutottak el, kollégáink 100-nál több foglalkozást tartottak több, mint 1500 diáknak.

Az ELTE IK STEAM Kuckójában megvalósult mesterséges intelligencia témájú foglalkozásokra a meghirdetett helyek pillanatok alatt beteltek. Láthatóan nagy az igény az iskolákban ilyen jellegű foglalkozások szervezésére, hiszen a meglátogatott helyszínek mellett még több helyről érkezett megkeresés, érdeklődés.

Természettudományi Kar

2023-ban indította el a Talentum programot, aminek célja, hogy a tehetséges, a természettudományok iránt érdeklődő fiatalok már középiskolás éveikben bekapcsolódhassanak Magyarország vezető természettudományos képzését nyújtó egyetemének életébe, és mentortanárok segítségével fejlődhessenek, próbálhassák ki a kutatómunkát.

A program különlegessége, hogy sokféle módszerrel vonja be a fiatalokat az egyetem mindennapjaiba, akik így első kézből tapasztalhatják meg, milyen is egy kutató élete. Az általános bevezetés, az ELTE képzéseinek és a mentorok legújabb kutatási eredményeinek bemutatása még az online térben, előadások keretében történik, azonban az év során számos személyes találkozásra, látogatásra is lehetősége van a fiataloknak, így részt vehetnek vezetésen a Természetrajzi Múzeumban, ökológiai terepgyakorlaton, sőt a legérdeklődőbbek egy nyári projekthéten is.

A program végén pedig egy zárórendezvényen mutathatják be eredményeiket a diákok, akár a kutatók egy tudományos konferencián.

A mentorok mind az ELTE TTK oktatói közül kerülnek ki a legkülönfélébb tudományterületekről, így a diákok érdeklődésüknek megfelelően kapnak segítséget és kutatási témát, ami méginkább motiválja őket a fejlődésre, közös munkára.

„Közel 120 diák vett részt a programban az ország különböző középiskoláiból. Közülük kb. 60-an egészen a nyári táborig, terepgyakorlatig, projektmunkákig velünk tartottak, a többiek az érettségi és különféle versenyekre készülés miatt pedig az online programokba kapcsolódtak be – foglalta össze az évet Zsákai Annamária biológus, a program vezetője. – Nagy öröm, hogy egyre szélesebb a résztvevő iskolák köre és a legtöbb elit iskola is megjelent már a programban diákjaival, de nem csak nekik nyitott a lehetőség. Idáig 58 iskola diákja kapcsolódott be a programba, amire nagyon büszkék vagyunk.”

A legjobban természetesen a projektmunkák, laborgyakorlatok érdekelték a fiatalokat, amit az oktató kollégák számos egyéb feladatuk mellett, mégis lelkesen szerveztek számukra. Az élmények és a tanulás mellett komoly eredmény, hogy ezek a diákok az itt elért eredményeikkel TUDOK tanulmányi versenyen szerepeltek és tudományos folyóiratokban megjelent tanulmányok társzerzői lettek, sokan pedig szeptembertől már elsőéves hallgatóként folytatják a TTK-n a megkezdett munkájukat.

A program weboldala az alábbi linken érhető el: http://ttk.elte.hu/talentum

A pályázat futamideje: 2023. szeptember 01- 2024. augusztus 31.

- bdpst24.hu

Check Also

A következő nemzedékek reálértelmiségét nevelik

most őket díjazzák 2,5 millió forinttal 24. alkalommal lehet jelölni a reáltárgyak legjobb oktatóit a …