NAV: Kamu portékák

  • Hamis világmárkákkal csalogatta vevőit egy budapesti üzlet. Több mint 40 millió forint vagyoni hátrányt okozott a jogtulajdonosoknak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy budapesti táskaüzlet portékáit vették alaposan szemügyre. A polcok roskadoztak az ismert márkajelzéssel ellátott (Gucci, Valentino) táskáktól és baseballsapkáktól. A bolt tulajdonosa azzal érvelt, hogy az áru egy távolkeleti cég tulajdona, ezért a származására vonatkozó papírok is ott vannak. A termékek silány minősége azonban arról árulkodott, hogy azok mindegyike hamisítvány, amiket a védjegyek jogosulti képviselői is alátámasztottak. Az egyenruhások több mint háromszáz táskát és fejfedőt foglaltak le a helyszínen.

A pénzügyőrök iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt indítottak eljárást. A jogtulajdonosoknak okozott vagyoni hátrány több mint 45 millió forint.

A NAV kiemelt feladata, hogy kiszűrje a hamis termékeket a piacról, mert azok nem csak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségi vagy minőségi kockázatot is jelenthetnek. A hamis ruházati termékek vagy lábbelik esetében előfordulhat, hogy olyan vegyi anyagok kerülnek az emberi szervezettel kapcsolatba, amelyek akár az egészségre is ártalmasak lehetnek.

- bdpst24.hu

Check Also

Egyre kevésbé érezzük magunkat felkészülve a hosszabb életre

A magyarok kevesebb mint harmada érzi magát anyagilag felkészültnek a várható hosszabb életre, szemben a …