A kürtőskalács litván testvére is bemutatkozik az idei Kürtőskalács Fesztiválon

2024. október 11-13. között újra kürtőskalács illat lengi be a Fővárosi Állat- és Növénykertet, ugyanis ismét itt az év egyik leginkább várt gasztroeseménye, a Kürtőskalács Fesztivál. A fesztivál különlegessége, hogy idén a hagyományos erdélyi-magyar finomság mellett igazi kuriózummal is találkozhatnak a látogatók: bemutatkozik a kürtőskalács litván rokonterméke, a Šakotis!

„Régi nagy álmunk válik valóra idén azzal, hogy végre sikerült meghívnunk olyan külföldi készítőket, akik a kürtőskalács egyik rokontermékének hagyományos válfaját képviselik. Hisz az köztudott, hogy a kürtőskalács receptje német nyelvterületről került az erdélyi fejedelemségek udvarába, és arról is sokat olvastunk, hogy egyes országokban más és más formában maradt fenn ez kelt tésztából készült fára tekert sütemény.

Így a székelyudvarhelyi Lehel Kürtősház hagyományos, nagy méretű székely kürtőskalácsai mellett elhozzuk a látogatóinknak a Šakotis-t, vagy ahogy Litvániában hívják, „raguolis-t”, ami egy egyedülálló, fenyőfa alakú sütemény, mely rétegről rétegre épül fel egy forgó nyárson. A rokonság a két sütemény között két dologban rejlik: kelt tésztából készül és egy fa hengeren tűz mellett forgatva sütik meg. A Šakotinė nevű litván csapat az idei hazai Šakotis készítő bajnokság második helyezettje volt, süteményük vaj, tojás, cukor és tejszín gazdag kombinációjából készül, ami sokkal folyósabb állagú, mint a kürtőskalács tészta, több órán át, egy fa nyársra fokozatosan rácsorgatva, nyílt tűz felett készül el, így egy ropogós, mégis puha édesség lesz a végeredmény, hasonlóan a kürtőskalácshoz. Bízunk benne, hogy ez a különleges desszert, amelyet általában ünnepi alkalmakra készítenek, sokak kedvence lesz, hisz a bemutató mellett kóstolólásra is lesz lehetőség.” – mesél a fesztivál kuriózumáról András Tünde, a Kürtőskalács Fesztivál megálmodója.

A fesztiválon idén még nagyobb területen, 13 kürtőskalács stand várja a látogatókat, idén belakjuk a Biodóm egyes területét is, ahol újdonság, hogy a szabadtéri kifutókat már állatok lakják! Emellett több program helyszínnel készülünk, a kürtőskalács standok közelében kialakítva, ahol akusztikus koncertek és különleges program elemekkel kedveskedünk és tesszük elviselhetőbbé a sorbaállást! A Holnemvolt Vár belső udvarán ismét a gyerekprogramoké lesz a főszerep: mesemondók, kézműves foglalkozások váltják majd egymást, de lesznek állatos programok, arcfestés és óriás malomjáték csalogatja majd a kicsiket és nagyobbakat.

„A hagyományos kürtőskalácsok mellett természetesen most is terítékre kerülnek az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda desszertkülönlegességei, kaphatók lesznek az Ízbombák, a KürtősBON variációk, és most is gondolunk az ételintoleranciával élőkre, így glutén-, tej- és tojásmentes, vegán kürtőskaláccsal is készülünk. Újdonságként megnyitjuk a Kürtős Fondüldét, ahol felsorakoznak a különböző ízesítésű toppingok, és indulhat a kürtőskalács mártogatás. És persze a „Csináld magad!” sátor sem maradhat el, ahol minden vállalkozószellemű látogató saját maga készítheti el kedvenc kürtőskalácsát” – hív mindenkit az eseményre Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős alapítója.

Amennyiben egy különleges gasztronómiai és kulturális élményre vágysz, vésd be a naptáradba, hogy 2024. október 11-13. között Kürtőskalács Fesztivál a Fővárosi Állat-és Növénykertben!

Az esemény állatkerti belépővel látogatható.

További részletek hamarosan!

Forrás: Just Creative

- bdpst24.hu

Check Also

DélKerTÉSZ: Rekordmennyiségű magyar zöldség került a boltláncokba

Saját boltot kapnak a szentesi termelők A korábbinál is jobban odafigyelnek a magyarok a megvásárolt …