Hogyan formálta Vinkler László és a magyar kerámia a művészet jövőjét?

  • Automatizmusok, felületkísérletek

A kortárs művészet szerelmesei szeptember 13. és október 5. között egy különleges tárlaton fedezhetik fel Vinkler László (1912 – 1980) festményeit és a modern magyar kerámia világát. Az Automatizmusok, felületkísérletek – A hatvanas évek progresszív törekvései Vinkler László festményei és a modern magyar kerámia tükrében című kiállítás a BÁV 250. évfordulójának záróeseménye, amely méltóképpen összegzi a jubileumi évet, és hangsúlyozza a vállalat elkötelezettségét kulturális örökségünk megőrzése iránt.

Vinkler László művészete a szürrealizmus és az absztrakt expresszionizmus határán mozog, különleges felületkezelési technikákat alkalmazva, mint például a csurgatásos módszer. Alkotásaiban a természeti formák absztrakt gondolatait fejezte ki, melyek a modern magyar kerámiaművészet anyagkísérleteivel együtt új dimenziókat nyitottak a műfajban. Pályája során Vinkler az amerikai és nyugat-európai avantgárd törekvések hazai meghonosítására törekedett, festészetében a szürrealizmus és az absztrakt expresszionizmus eszközeinek ötvözésével. Már tanulmányai alatt kitűnt tehetségével, később pedig Szegeden telepedett le, ahol festőként, tanárként és művészeti íróként is jelentős befolyással bírt.

A tárlat különlegessége, hogy két különböző műfajon keresztül mutatja be, ahogy a művészi teremtés automatizmusa és a véletlenszerűség szerepe mind a festészetben, mind a kerámiaművészetben megjelenik. Az 1960-as évektől kezdődően a modernizmus iránti igény egyre meghatározóbbá vált a magyar művészetben, ami hozzájárult ahhoz, hogy a hazai művészet ismét felzárkózzon Európa és a világ élvonalához

„Hogy útjaimat megismerhessem, hódoltam az anyag autonómiájának, hódoltam az intellektus autonómiájának és hódoltam a lélek autonómiájának. És rájöttem arra, hogy az anyag, az eszköz és az indulat egysége minden jó művészet kritériuma, legyen szó a barlangrajzok elemi vagy a legnagyobbak elementárisabb alkotásairól.” (Részlet Vinkler László „Útkeresés” című könyvéből.)

A kiállítás méltóképpen zárja le a BÁV 250. jubileumi évének rendezvénysorozatát. A BÁV továbbra is elkötelezett marad missziója iránt, hogy a következő évtizedekben is megőrizze és továbbadja a hazai kulturális élet kincseit, biztosítva ezzel a hagyományok folytonosságát.

A kiállítás szeptember 13. és október 5. között tekinthető meg a BÁV ART Aukciósház és Galéria kiállítótermében, a 1055 Budapest, Szent István körút 3. szám alatt. A tárlat hétfőtől péntekig 10:00 – 18:00, szombaton pedig 10:00 – 14:00 óra között látogatható. A kiállított alkotások a tárlat ideje alatt a helyszínen megvásárolhatók.

- bdpst24.hu

Check Also

Jön a víz, úszik a kocsi: így autózzon árvíz idején!

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb árvize sújtja Kelet-Közép-Európát. Ilyen helyzetben életünk minden területét, így az …