Előzetest kapott Hajdu Szabolcs trilógiájának záró darabja

  • az Egy százalék indián

Egy hónap múlva, október 10-én, a Budapest Film forgalmazásában kerül a mozikba Hajdu Szabolcs legújabb filmje, az Egy százalék indián. A kapcsolati trilógia záróakkordja olyan aktuális és fontos témákkal foglalkozik keserű humorral, mint az identitás, az öröklött viselkedési minták és a modern nemi szerepek kérdései. Főszereplői Hajdu Szabolcs, Pető Kata, Gelányi Imre, Tankó Erika, Szabó Domokos és Tóth Orsolya. A filmben a Balaton Nem segít című dala is fontos szerepet kap. Elkészült az előzetes.

Megkapta első előzetesét Hajdu Szabolcs legújabb filmje, az Egy százalék indián. A film az Ernelláék Farkaséknál és a Kálmán-nap párkapcsolati trilógia záróakkordja. Mindhárom történet eredetileg színházi előadásként készült. Főszereplői középkorú párok, akik a lehető leghétköznapibb, de látszólagos leküzdhetetlen problémákkal küzdenek. Ahogy az előzetes is sugallja, ezek a problémák ingerültséget, kétségbeesést, humort, és általában a kapcsolatok válságát okozzák.

Bounduel Doraya a trailer vágója, így mesél az alkotói folyamatról: „Annyira tetszett, ahogy a filmben a Balaton Nem segít című dalát használták, hogy mindenképp ezt a zenét szerettem volna az előzetes alapjául venni.

A dal vidám zongorás változata vezeti fel a baráti találkozót, majd borongós hangulattá válik, amint kiderül az összejövetel apropója. Az előzetes utolsó harmadában már a zene eredeti verziója szól, és kimondja azt, amit ez a hat ember nem ismer be saját magának. Közben pedig vészesen fogy az idő, egyre hangosabb az óra kattogása és az egymáshoz vágott sértések, egyre bizonytalanabb a másnapi elutazás, és a barátságok fennmaradása is.”

Az Egy százalék indiánban három pár (Rajmund és felesége Csibi, Árpi és barátnője Niki, Andris és felesége Zsuzsa) találkozik egy lakásban, ahol a férfiak közös fiatalkori barátjának temetése miatt gyűltek össze. A három barát az évek alatt társadalmilag szétvált: Andris egyetemet végzett és egy tanári állás várja Mexikóban, Árpi egy alsó-középosztálybeli életét éli, Rajmund pedig teljesen lecsúszott, vérplazmáját is eladja, hogy kifizesse a lakbért. A lányok utóbb csapódtak ehhez a társasághoz, ahol egy ideig tűrik a férfiak beszólásait, elmélkedéseit, de egy idő után mindenkinek elege lesz a másikból.

Az Egy százalék indiánt a 20. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában vetítik először Magyarországon 2024. szeptember 13-án.

Az Egy százalék indiánban Hajdu Szabolcs, Pető Kata, Gelányi Imre, Tankó Erika, Szabó Domokos és Tóth Orsolya láthatóak. A rendező-forgatókönyvíró Hajdu Szabolcs, operatőr Bántó Csaba, a jelmezeket Pető Kata készítette, a látványért Simonyi-Lengyel Mira a felelős. A film vágója Zuzana Cséplő ASFS, a zenét Keresztes Gábor készítette, a hangért Dusan Kozak volt a felelős. Gyártásvezetők Gálovits Zoltán és Martina Agricolová. Az alkotás létrejöttéért több co-producer fogott össze: Dan Wechsler, Andreas Roald, Jamal Zeinal-Zade, Petrányi Viktória. Az Egy százalék indián producerei Hajdu Szabolcs, Prikler Mátyás és Jim Stark voltak.


Az Egy százalék indián a Látókép Ensemble, az MPhilms és a Stark Sales produkciójában készült. A független film létrejöttét a Szlovák Audiovizuális Alap, illetve számos magyarországi egyéni és civil közösség támogatta. Az Egy százalék indián október 10-től lesz látható a mozikban a Budapest Film forgalmazásában.

- bdpst24.hu

Check Also

Mi a csoda? Ebru és karagöz a Múzeumkertben

A mesés Keletre repít a PONT Fesztivál, azaz idén a török kulturális örökségeket mutatja be …