CITERÁSOK, FIGYELEM! Légy egy kiállítás része a Néprajzi Múzeumban!

  • Vajon népszerű hangszer ma Magyarországon a citera? Mely vidéken van a legtöbb citerajátékos?  Derítsük ki együtt! Jelentkezz, ha te is citerázol! A Néprajzi Múzeum januárban nyíló citera-kiállításából a jelenkor zenészei sem hiányozhatnak.

A citera az egyik leginkább elterjedt és kedvelt népi hangszer volt egykor a hagyományos magyar közösségek zenei életében, és ma is sokak által használt hangszer az újjáéledő népzenei mozgalmaknak köszönhetően. A citerát ügyes kezű falusi emberek is el tudták készíteni, megszólaltatása viszonylag könnyen elsajátítható volt, ezért is válhatott közkedvelt hangszerré. Már egyetlen citera muzsikája is a jó hangulat forrása volt, a múlt század közepétől széles körben elterjedő citerazenekarok pedig az együtt zenélés gyakorlatát alakították ki. 

Népszerűségét bizonyítja, hogy számos magángyűjtemény mellett a Néprajzi Múzeum Hangszergyűjtményében található közel 130 citera a Kárpát-medence számos tájegységéről származik. A múzeumi citerákra épülő kiállítás a gyűjteményben található darabokon keresztül igyekszik megmutatni a hangszer sokféleségét, készítésének módjait, és zenészek segítségével szeretné citeramuzsikával is megtölteni a Néprajzi Múzeum tereit.

Az időszaki kiállítás apropóján, a Néprajzi Múzeum felhívással szólítja meg a citera hangszert, a citeramuzsikát kedvelő amatőr és professzionális zenészeket, együtteseket, kamarazenekarokat, diákokat, tanárokat. Ennek célja, hogy a múzeum a 2025. január 21-én, a magyar kultúra napján nyíló citera-kiállításban egy digitális térképen keresztül megmutassa a magyar nyelvterületeken jelenleg működő citerazenészek, citerazenekarok sokaságát.

Ha te is szeretnél részt venni a kiállításban itt találod a részleteket.

Fotó: Citerázó legény. Cigánd, 1936. Gönyey Sándor felvétele. NM F 72147

- bdpst24.hu

Check Also

AVON: Fenntarthatóság, mint alapvető üzleti stratégia

AVON Responsible Business Report 2023 Az AVON eredményei és 2023-ban tett fenntarthatósági vállalásai A fenntarthatóság, …