Miért esik a bitcoin?

Bizonytalanság lett úrrá a részvénypiacokon a közelmúltban, ami a kriptopiacot is elérte. Egyes kriptoeszközök, így a legnépszerűbb kriptovaluta, a bitcoin árfolyama visszaesett. A háttérben meghúzódó okok sokrétűek, több elemzés és vélemény is napvilágot látott már a témában.
A helyzet jobb megértéshez szeretnénk hozzájárulni azzal, hogy előzetest adunk a Binance Research legfrissebb kriptopiaci elemzéséből, illetve megosztjuk Kyrylo Khomiakov, a Binance közép- és kelet-ázsiai, közép-ázsiai és afrikai regionális vezetőjének kommentárját kifejezetten a bitcoin ár-ingadozásáról, és arról, milyen tényező fogja ezt leginkább befolyásolni a közeljövőben.
A Binance Research augusztus végén született jelentése szerint a piaci hangulatot mérő Fear and Greed Index semleges értéket mutat, a BTC őrzi dominás pozícióját, a kriptopiaci kapitalizáció pedig egy hét alatt 5,92%-kal emelkedett. Az elemzést teljes terjedelmében hamarosan nyilvánosságra hozzuk.
Az alábbiakban szó szerint közöljük Kyrylo Khomiakov gondolatait:
Nehéz lenne ma egyetlen dolgot megjelölni a bitcoin áringadozásainak okaként. Az egyik lehetséges ok az, hogy jelentős mennyiségű BTC-t bocsátottak áruba a közelmúltban, illetve az, hogy szeptember 3-án az amerikai tőzsde lejtmenetbe fordult, ugyanis rengeteg félvezető és mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat részvénye került piacra. Az, hogy a befektetők elbizonytalanodtak az AI technológia jövőjét illetően, az egész high-tech szektort nyomás alá helyezte, amely viszont szoros kapcsolatban áll a kriptopiaccal.
Az elemzők most úgy vélik, hogy a Bitcoin akár 50 000 dollárig is gyengülhet, és az altcoinok esése is tovább folytatódhat, még legalább a szeptemberi Fed kamatdöntő ülésig. A legnagyobb nyomás a pénzpiacok felől érkezik, ahol a repóügyletek profitabilitása jelenleg nagyobb, mint a kincstárjegyeké. Ráadásul, fennáll a kockázata annak is, hogy az amerikai államkötvények hozama 5%-ra emelkedik, ami akár gazdasági problémákat is előidézhet.
Szeptember végén várhatók azok a pénzpiaci beavatkozások, amelyek célja az amerikai gazdaság megtámogatása lesz – ez vélhetően pozitívan hat majd a bitcoin árfolyamára. Mindezek ellenére, a piaci szereplők továbbra is azt várják, hogy a Fed kamatot fog csökkenteni szeptember 18-án, ami kedvező hatással lehet a piacokra. Rövidtávon, erre az indikátorra lesz érdemes odafigyelni.”

- bdpst24.hu

Check Also

Bridgestone abroncsokon gurul a 925 lóerős szuperautó

Egyedi, ultranagy teljesítményű gumiabroncsot fejlesztett a Bridgestone az új Audi e-tron GT család számára. Az …