LEGO: Aludj nagyot és álmodj nagyobbat!

  • A játék segíthet alvás előtt és közben is 

A gyerekek világszerte úgy vélik, hogy az álmodás fontos, és segít nekik abban, hogy kreatívabbak legyenek. A gyerekek azt is megerősítik, hogy a mindennapi érzelmeik befolyásolhatják az álmaikat. A LEGO Csoport tavaly LEGO® DREAMZzz™ néven új készleteket dobott piacra a gyerekek számára, amelyek az álmok erején alapulnak, és segít nekik abban, hogy fejlesszék kreativitásukat és képzelőerejüket. Ezzel párhuzamosan a vállalat tippeket ad a szülőknek, hogyan biztosíthatják gyermekeik megfelelő és elegendő alvását.

A LEGO Csoport kutatási adatai* alapján háromból több mint két gyermek (68%) hisz abban, hogy az álmodás fontos. Emellett 68% azt mondja, hogy ha vidám álmokat lát, az segít kreativitása kibontakoztatásában, 64% pedig azt állítja, hogy ötleteket ad az ébren töltött időhöz is. A gyerekek azonban arra is rámutatnak, hogy a mindennapi életük minősége nagyban befolyásolja az álmaikat – például háromból két gyerek (63%) úgy véli, hogy a szabad játékidő megváltoztatja az álmaikat.

Az esti minőségi időtöltés javítja alvásunk minőségét. Már egyszerű rituálék is nagy különbséget jelenthetnek. Ha a gyerekek este korábban végeznek az iskolai feladatokkal, könnyebben tudnak lazítani és pihenni, mielőtt aludni mennek. Amikor az elektronikus eszközöket társasjátékokra vagy LEGO kockákra cserélik, kilépnek az agyunkat ébren tartó digitális világból, és végre lelassulhatnak.

Míg az alvás hatással van a gyermekek hangulatára, figyelmére és memóriájára, az álmodás valami hasonlóan értékeset tesz – sok más mellett segít az agynak feldolgozni az érzelmeket, kreatívnak lenni és megoldásokat találni a problémákra. Ezekre a hatásokra épülnek az új LEGO DREAMZzz készletek, amelyek lehetővé teszik a gyermekek számára, hogy megnyugodjanak és felfedezzék képzeletük és tudatalattijuk színes világát.

Új LEGO® világok feloldása

A LEGO DREAMZzz egy népszerű tévéműsor alapjául is szolgál, amely átlagos gyerekekről szól, akik izgalmas kalandokba keverednek álomvilágokban, és kreativitásukat, összpontosító képességüket és képzelőerejüket felhasználva megoldják a problémákat és hősökké válnak. A LEGO® DREAMZzz™ készletekben a gyerekek kombinálhatják az általuk kedvelt dolgokat (például az állatokat, járműveket, dinoszauruszokat és a világűrt), és többféleképpen építhetik meg őket.

Cerim Manovi, a LEGO DREAMZzz kreatív igazgatója elmondta: „A LEGO DREAMZzz sorozat és készletek az álmokban rejlő végtelen lehetőséget mutatják meg, lehetővé téve a gyerekek számára, hogy kreatív játékkal meséljék el saját egyedi történeteiket. Az új készletek kifejlesztésekor a kreatív játékot tartottuk szem előtt. Idén örömmel mutatjuk be, hogy néhány új termékünk akár három különböző játéklehetőséget is rejt egy készletben, amivel a gyerekeket arra ösztönözzük, hogy saját maguk döntsenek az építés során, és meséljék el saját egyedi történeteiket. A gyerekek például Mateo és Z-Blob a harcirobot lovag készlet segítségével választhatnak, hogy Mateo nyálkás társát utcai robotlovaggá, lovagkentaurrá vagy harci robottá alakítják át.”

Az alvásszakértő tippjei

Mivel az új LEGO készletek fő témája az alvás és az álom, a LEGO Csoport gyakorlati tanácsokat is összegyűjtött a megfelelő és kiegyensúlyozott alváshoz. A szakemberek szerint sok mindent tehetnek a szülők: 

  • A jobb alvás elősegítése érdekében a gyermekeknek legalább 60 perccel lefekvés előtt kerülniük kellene az elektronikus eszközök használatát.
  • Ha a gyerekek nem kedvelik a teljes sötétséget, használjunk olyan éjszakai lámpát, amely nem tartalmaz kék fénykomponenst.
  • Lefekvés előtt figyeljünk oda, hogy időt töltsünk gyermekünkkel. A nyugodt alváshoz elengedhetetlenül fontos a megszakítás nélküli együtt töltött, minőségi idő.
  • Amennyiben szükséges, segítsük gyermekünket abban, hogy biztonságban érezze magát mind az elalvás, mind az éjszaka folyamán.
  • Ha gyermekünk rossz álmokkal küzd, kerüljük, hogy közvetlenül alvás előtt beszéljünk ezekről. Ehelyett inkább reggel vitassuk meg őket!
  • Használjunk olyan játékokat, mint a LEGO építés vagy a rajzolás, hogy segítsünk gyermekünknek beszélni az álmairól és megbirkózni a rémálmokkal!
  • Ne bagatellizáljuk el gyermekünk félelmeit; ismerjük el, hogy azok jogosak! A rémálmok nagyon nyomasztóak lehetnek, különösen a gyermekek élénk képzelete miatt.
  • Napközben biztosítsuk a természetes fényt, ideális esetben rögtön ébredés után.
  • Töltsünk elegendő időt a szabadban napközben, hogy támogassuk az egészséges alvási szokásokat!
  • Figyeljünk a tápláló ételekre és a családi étkezésekre, amelyek pozitívan támogathatják az alvást!

Az álmok fontosak, jegyezzük le őket!

A szakemberek egyben az álmodás fontosságát is hangsúlyozzák, amely arra inspirálhatja a gyerekeket, hogy különböző lehetőségeket lássanak a világban, és higgyenek kreatív képességeikben. Bár nem minden gyermek emlékszik minden éjszaka az álmaira – és van, aki egyáltalán nem is emlékszik rájuk -, ez nem jelenti azt, hogy nem álmodik.

Ha mélyen bele akarunk merülni gyermekeink álmaiba, készítsünk álomnaplót, és rajzoljunk vagy írjunk együtt az álmainkról. Beszélgethetünk a színekről, szereplőkről és helyekről, amelyekre emlékszünk, és megbeszélhetjük, hogy mit változtatnánk meg vagy tartanánk meg. Ha érdeklődést mutatunk gyermekeink álmai iránt, a legjobb, ha nyitott kérdéseket teszünk fel nekik, és hagyjuk, hogy saját szavaikkal élénken leírják álmaikat.

Mivel az alvás és az álmodás olyan dolgok, amelyeket minden nap csinálunk, a LEGO Csoport úgy gondolja, hogy létfontosságú megtanítani a gyerekeknek, hogyan kell ezeket jól csinálni. Ez nem csak a mostani fejlődésük, hanem a jövőjük szempontjából is fontos. Az új LEGO készleteket és kapcsolódó anyagokat úgy alkották meg, hogy a gyerekek kíváncsian és könnyedén fedezhessék fel az álomvilágot, és így a lehető legjobban megismerjék azt. 

- bdpst24.hu

Check Also

A következő nemzedékek reálértelmiségét nevelik

most őket díjazzák 2,5 millió forinttal 24. alkalommal lehet jelölni a reáltárgyak legjobb oktatóit a …