100. alkalommal látható A nagy Gatsby a Vígszínházban

F. Scott Fitzgerald kultikus regényében a hétköznapok válságai és valósága elől a káprázatba menekülő Jay Gatsby fényűző világot teremt maga körül, hogy visszaszerezze élete nagy szerelmét, Daisy-t. A nagy Gatsby vígszínházi változatát Vecsei H. Miklós készítette, az ősbemutató – ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében és Kovács Adrián zenéjével – 2019 szeptemberében volt a teátrumban. Az alkotótársak egyedi hangulatú, izgalmas megoldásokkal teli előadást hoztak létre, amelynek luxussal, féktelenséggel és kétségbeeséssel teli világát egyetlen, vég nélküli kérdés hajtja: hol vagy? A nagy Gatsby szeptember 8-án 100. előadását és 5 éves évfordulóját ünnepli a Vígszínházban. 

„Egy őrült regény! Csodás zenészek, táncosok, kollégák! 5 év őrület Gatsbyvel, Nick Carraway-jel, Daisyvel. Hálás vagyok, mert sokat tanultam tőlük. Megtanultam őrülten hinni valamiben. Akkor is, ha nincs értelme. Mert néha ez tart életben” – foglalja össze a címszerepet alkotó Wunderlich József, mit is jelent számára A nagy Gatsby. A Vígszínház egyik sikerdarabját az elmúlt 5 évben közel 100 ezren látták már, sokan rendszeresen újranézik. „Fitzgerald műve rendkívül erős világú regény, amiből úgy éreztük, jó zenés adaptációt lehet készíteni. Az alkotófolyamat közben jöttünk rá, miről is szól igazán: ketten lenni egyedül. A Gatsby azért is különleges, mert nincs értelme egyszer elolvasni, a végén derül ki ugyanis, hogy mit olvastunk eddig, az újraolvasásánál pedig minden szó új értelmet nyer. Kicsit ilyen lett a mi előadásunk is. Utólag lesz fontos minden, ami történt, talán ezért is van ilyen sok visszajáró néző” – emeli ki Vecsei H. Miklós. 

Az alkotócsapat a próbafolyamat közben, közösen találta ki azt a formavilágot, ami a színház nyelvén képes megmutatni, hogyan éri el és miként hat a mai fiatalokra Fitzgerald varázslatos hangulatú, egyben megrendítő története. „Ez a forma és ez az előadás attól jó, ahogyan akkor megszületett.  A mai napig benne van az a lélek.  A felújítópróbákon mindig az akkori hangulatot próbálom felidézni magamban. A tempója, a jelenetváltások akkor eszeveszettnek tűntek, most már inkább lassúnak, mert annyira gyorsul a világ. Ha ma állítanánk színpadra ugyanezen gondolat mentén, még szélsőségesebb lenne. Nem volt olyan érzésem, hogy ilyen nagy útja lesz ennek az előadásnak, az viszont benne volt a levegőben, hogy ez nem egy bemutató a sok közül. Nagyon nagy kihívás volt azzal kísérletezni, hogy egy zenés előadás az itt és mostban születik meg” – meséli ifj. Vidnyánszky Attila. 

A bemutató óta 60 kilogramm csillámos konfettit, 100 liternyi szappanbuborék folyadékot, 100 hamburgert és tíznél is több cápa lufit használtak fel. A lenyűgöző látványvilág és az izgalmas zenei aláfestés tökéletesen megragadja az 1920-as évek hangulatát. „A Gatsby nekem nemcsak a felnövéstörténetem, hanem megelőlegezem, hogy az öregkorom meghatározó része is, hiszen ha ez nincs, valószínű teljesen más irányt vesz az életem. Pimaszul és bátran mertünk nyúlni az általunk ismert formavilágokhoz, talán ez lehet az oka, hogy ennyire újdonságként hatott. A zenekar létezése fontos az előadásban, folyamatosan be vannak rendezve, szemrebbenés nélkül minden instrukciót megcsináltak. Fontos kiemelnem Mester Dávidot, az előadás zenei vezetőjét, akivel egységben alkottunk. Ráadásul a zenekart is ketten hoztuk össze: ő hozta a klasszikus zenészeket, én a rockereket és a jazzistákat” – teszi hozzá Kovács Adrián zeneszerző. 

Szeptember 8-án Gatsby ünnep a Vígszínházban. Aki kedvet érez, ezen az estén magára öltheti legcsillogóbb ruháját, hogy a közönség is minél inkább megidézze a kor és az előadás hangulatát. 

A nagy Gatsby jubileumi kisfilm: 

Színlap és jegyvásárlás: https://www.vigszinhaz.hu/A_nagy_Gatsby 

Kovács Adrián – Vecsei H. Miklós – ifj. Vidnyánszky Attila:

A NAGY GATSBY

  • musical két részben
  • ősbemutató

F. Scott Fitzgerald azonos című műve nyomán a vígszínházi változatot készítette: Vecsei H. Miklós

Jay Gatsby Wunderlich József

Daisy Buchanan Waskovics Andrea

Tom Buchanan Ember Márk m.v. / Brasch Bence

Jordan Baker Szilágyi Csenge

Nick Carraway Ertl Zsombor

Meyer Wolfsheim Hegedűs D. Géza

George Wilson Gyöngyösi Zoltán / Medveczky Balázs / Szántó Balázs (beugrás)

Myrtle Wilson Márkus Luca / Radnay Csilla

Konferanszié Szántó Balázs / Reider Péter m.v. (beugrás)

Koszié Csapó Attila

Konfer Zoltán Áron

Madam Warhol Balázsovits Edit

Egy, kettő, rendőrség Gados Béla

Chester McKee Tóth András m.v. / Molnár András e.h.

Cathrine McKee Antóci Dorottya m.v. / Gál Réka Ágota e.h.

Sandacsacsás Rudolf Szonja m.v. / Koós Boglárka m.v. /

Vitárius Orsolya m.v. / Varga-Járó Sára

A szaxofon mögött Dino Benjamin

T. Capote Reider Péter m.v. / Kövesi Zsombor

Papa Daiquiri Viszt Attila m.v.

valamint: Adamovich Ferenc, Ágoston Krisztina, Bálint Barna, Bálint Bernadett, Bársony Szandra, Besenyi Nándor, Biczó Anna, Bodó Zsombor, Drahota Albert, Dzsupin Ádám, Fehér Laura, Harangozó Boglárka, Jónás Roland, Karcagi Dalma, Kenyeres Bendegúz, Kóbor Balázs, Koller Nikolett, Kolozsvári Ádám, Kondorosi Nikolett, Kovács Enikő, Köpösdi Ádám, Magyar Lili, Mezei Ábel, Mező Máté, Miskolczi Renátó, Mocsár Patrik, Nagy Lili Anna, Nánási Attila, Orosz Gergő, Papp Tamás, Pecz-Péli Luca, Perger Mátyás, Rábaközi Gergő, Reider-Misik Renáta, Rimár Izabella, Safranka-Peti Zsófia, Sasvári Kissy, Stohl Luca, Szabó András, Szabó Renáta, Szigethy Norbert, Tokai Rita, Tóth Arnold, Tóth Brigitta, Vati Luca, Viola Péter, Vitárius Orsolya

hegedű: Kiss-Varga Roberta Izabella, Balázs Tamás, Kiss Vilmos Tibor, Zsótér Zita

brácsa: Kalocsai Eszter, Görbicz Fülöp

cselló: Bettermann Rebeka, Bali Gabriella, Tiborcz Balázs

szaxofon: Raboczki Balázs, Vadász Gellért

trombita: Bille Gergő, Báthori János, Adámi Márton

harsona: Brunner Bence, Donáth Gergő, Cser Huba

gitár: Dörnyei Szabolcs, Kovács Tamás, Faragó Viktor

basszusgitár: Paczári Viktor, Sárdi Ádám, Szentgallay György

dob: Tuboly Roland, Székely Árpád, Standovár Mátyás

zongora: Mester Dávid, Tempfli Erik, Pintér Ferenc, Szép András

zeneszerző: Kovács Adrián

dalszöveg: Vecsei H. Miklós, ifj. Vidnyánszky Attila

díszlettervező: Pater Sparrow jelmeztervező: Pusztai Judit

dramaturg: Vörös Róbert hangszerelés: Kovács Adrián, Mester Dávid

elektronikus hangszerelés: Terjék Gábor zenei vezető: Mester Dávid

koreográfus: Bakó Gábor koreográfusasszisztens: Reider-Misik Renáta

sztepp: Bóbis László verekedés: Balázs László

világítástervező: Csontos Balázs

ügyelő: Wiesmeyer Erik, Görög Zoltán, Röthler Balázs, Varga Miklós

súgó: Gál Tünde

rendezőasszisztens: Patkós Gergő, Szládek Kata

vezényel: Kovács Adrián / Mester Dávid

rendező: ifj. Vidnyánszky Attila

Az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk!

  • olvasópróba: 2019. április 1., 10:30 | Vígszínház
  • első előadás: 2019. szeptember 5., 19:00 | Vígszínház
  • ősbemutató: 2019. szeptember 7., 19:00 | Vígszínház

Fotókhoz tartozó kredit: Vígszínház – Dömölky Dániel 

- bdpst24.hu

Check Also

A következő nemzedékek reálértelmiségét nevelik

most őket díjazzák 2,5 millió forinttal 24. alkalommal lehet jelölni a reáltárgyak legjobb oktatóit a …