Legújabb befektetési trendek, kihívások a jelenlegi gazdasági környezetben

  • 25 éves a HVCA konferencia

2024. szeptember 24-én immáron 25 alkalommal rendezik meg Budapesten a hazai kockázati tőke – befektetői piac legnagyobb és legrangosabb szakmai rendezvényét, a HVCA konferenciát. A   HVCA működéséről, a konferencia tematikájáról, kiemelt előadóiról és a legaktuálisabb befektetési irányzatokról kérdeztük Molnár Andrást, a HVCA elnökét. 

Április 15-e óta Ön tölti be a HVCA elnöki pozícióját. Hogyan alakult át azóta a szervezet?

Az elmúlt időszakban jelentős változások történtek a HVCA életében. A teljes elnökség megújult, és most egy olyan sokszínű csapatot alkotunk, amely teljes jogú befektetői tagokból, valamint az Alapkezelőkkel együttműködőprofesszionális MNA  tanácsadókból, jogi irodákból, pénzügyi és adószakértőkből áll. Az idei évben is úgy alakítottuk ki az elnökséget, hogy minden érintett szektor képviseltesse magát.

Fontos változás, hogy az elnökségi feladatok elosztása mostantól sokkal inkább közös munkán alapul. Az elnöki pozíciót is rotálva töltjük be, jelenleg én látom el ezt a szerepet. Teljes jogú elnökségi tagtársként Eszter Elemér is részt vesz a vezetésben, aki korábban nemcsak hosszú ideig volt a HVCA elnöke, de a mostani konferencia fő szervezője is, valamint Tánczos Péter, az Euroventures vezető partnere és Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding vezetője. Az Elnökség munkájában részt vesz Dr. Budai Judit, Dr. Hubbes Eszter, Gyurácz Németh Iván társult tagok és Haszonics Balázs, aki az egyesület gazdasági vezetője.

Molnár András

Mik az új célkitűzések?

A legfőbb feladatunk a magyarországi startup élet, a kockázati- és a magántőke-befektetések szakmai szerveződésének további erősítése. Ezt jól szimbolizálja, hogy a szeptember 23-ai héten több rendezvény is szerveződik, többek között a HVCA éves konferenciája. Emellett a magyar angyalbefektetői szövetség, a HunBAN is tart majd egy konferenciát, Angelfest, mely két rendezvénynek lesz közös programja is egy vacsora keretében. 

Az elnökség tagjai közösen dolgoznak azon, hogy a HVCA lendületes és aktív szervezetként működjön. Célunk a nemzetközi kapcsolattartás, és kapcsolat bővítés, a HVCA „véleményvezér” státuszának erősítése. 

Milyen főbb témák köré szerveződött a jubileumi, 25 éves HVCA konferencia?

Az idei konferencia különleges, hiszen a HVCA fennállásának 25. évfordulóját ünnepeljük. Minden évben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a kockázati- és magántőke iparág aktuális, mérhető változásait alaposan elemezzük. Az idei eseményen is részletesen vizsgáljuk, hogy az adott évben milyen irányokba tolódtak el a befektetési trendek. Felmérjük, milyen a befektetői hajlandóság, mely szegmensekben történt a legtöbb tranzakció, és ezek hogyan oszlanak meg az iparágak között, valamint mely szektorokba áramlottak a befektetői pénzek.

Idén különösen nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a régió több országából is meghívjunk előadókat és panelrésztvevőket, hogy színesítsük a szakmai diskurzust. Büszkén mondhatom, hogy Szerbiától Lengyelországig számos ország szakemberei vállalták a felkérésünket, és örömmel vesznek részt aktívan a konferenciánkon. Ez lehetőséget ad arra, hogy még szélesebb perspektívából vizsgáljuk meg a kockázati- és magántőke iparág helyzetét és kihívásait a közép-kelet-európai régióban.

Melyek a legaktuálisabb befektetési trendek, és milyen új irányok jellemzik az elmúlt időszakot? 

Bár óriási trendváltozásokról nem lehet minden évben beszámolni, az idei szezonban különösen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy megértsük, hogyan lehet sikeres befektetői köröket zárni mind a startupok, mind a növekedési fázisban lévő vállalatok esetében. Ez egy kiemelt téma lesz a konferencián. Vizsgáljuk, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben milyen aktív kihívásokkal szembesülünk, és hova tolódtak azok az elvárások, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a kockázati tőke és az alapítói gondolkodás találkozzon.

Ezek az elvárások, amelyek korábban az üzleti tárgyalások alapját képezték, most megváltoztak. Az előző évekhez képest kevesebb szó esik a reális exit lehetőségekről, és inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy hogyan lehet a jelenlegi gazdasági környezetben okosan támogatni a portfólió cégeket, és hogyan lehet újakat találni. Az exit-stratégiákról szóló beszámolók és beszélgetések háttérbe szorulnak, mivel a fókusz most inkább a növekedés és fenntarthatóság kérdéseire irányul.

Egy másik fontos téma, amelyet érdemes kiemelni, a Venture Debt és egyéb alternatív finanszírozási formák. Ez egy erősödő trend, amely azt mutatja, hogy a hagyományos tőkefinanszírozás mellett egyre inkább felbukkannak alternatív lehetőségek, különösen az elmúlt évek gazdasági nehézségei közepette. A konferencián külön beszélgetést is szentelünk ennek a témának, hiszen ezek az új finanszírozási formák komoly lehetőségeket kínálnak a vállalatok számára a fejlődés és a növekedés terén.

Immáron második alkalommal adják át a konferencián a Harsányi-díjat. Mit jelképez ez a díj és kik nyerhetik el?

A HVCA konferencián immár hagyománynak számít, hogy ismét átadjuk a Harsányi-díjat, melyet évente ítéli oda egy személynek vagy szervezetnek a vállalkozói folyamatok fejlesztéséhez való kiemelkedő nemzetközi hozzájárulásának elismeréseként és amelyet a magyar Nobel-díjas Harsányi János nevében alapított. Ezzel kívánja elismerni azokat a személyeket és szervezeteket, akik és amelyek világszerte segítik azokat a vállalkozókat, akik később kapcsolódnak be a kockázati- és magántőke iparágba.

Tavaly a díjat az Európai Beruházási Alap (EIF) nyerte a vállalkozói folyamatok fejlesztéséhez való kivételes hozzájárulásáért.

Az idei HVCA konferencia keynote speakere Jonathan Medved, aki a technológiai és kockázatitőke-ipar egyik kiemelkedő alakja.

Jonathan Medved kiválasztása egyértelmű volt számunkra, hiszen ő az izraeli kockázatitőke-ipar egyik alapítója és formálója, jelenleg pedig az OurCrowd vezérigazgatója. Medved egy olyan ökoszisztéma kialakításában vett részt, amely jelentősen meghaladja az európai, beleértve a magyar ökoszisztéma fejlettségét is. Egy kis országból épített fel egy hatalmas iparágat, ami példaértékű lehet mindenki számára, aki a magyar startup vállalkozásokat finanszírozó kockázatitőke-befektetési iparágban tevékenykedik. Az ő víziói sok tekintetben hasonlítanak a magyar kockázatitőke-piac célkitűzéseire, így rendkívül inspiráló lehet számunkra az, amit Izraelben véghezvitt.

Medved előadásának témája a „Kockázati tőke a válságok idején; az ellenállóképesség ereje” lesz. A válságok alatt szerzett tapasztalatai, és az általa kiépített iparág ellenállóképessége hatalmas tanulságokkal szolgálhat számunkra is. Egy kis ország számára különösen nagy inspirációt jelent, ha egy másik kis országban sikerült felépíteni egy globálisan is elismert kockázatitőke-iparágat. Hiszünk abban, hogy Medved előadása nagy hatással lesz a résztvevőkre, és értékes betekintést nyújt majd a válságokkal szembeni ellenállóképesség fontosságába.

Hogy látja a kockázati tőke jelenlegi helyzetét itthon és nemzetközi szinten?

A jelenlegi „minőségre való törekvés” a kockázati tőke világában arra vezetett, hogy csak néhány kiemelkedő startup kap nagyobb befektetéseket és magas értékeléseket. Ezek a „minőségi” startupok erős alapító csapatokkal, stabil üzleti modellekkel és jelentős bevételi növekedéssel rendelkeznek, így vonzzák a nagy befektetési összegeket a kockázati tőkebefektetőktől, akik óvatosan közelítenek minden egyéb lehetőséghez. 

Bár ez a tendencia lehetőségeket teremt az említett kiemelkedő cégek számára, ugyanakkor óriási nyomást helyez rájuk a sikeres teljesítés érdekében, és korlátozhatja a jövőbeni exit lehetőségeiket. Az értékelések emelkedése, különösen a népszerű szektorokban, mint az AI, a szoftverek és a robotika, azt jelzi, hogy ezeknek a befektetéseknek a jövőbeli sikere attól függ, hogyan alakulnak az exit piacok, különösen a tőzsdére lépési lehetőségek visszatérése.

Nemzetközi szinten tehát a kockázati tőke piacon egyre inkább azokat a startupokat részesítik előnyben, amelyek már bizonyították értéküket, míg az itthoni piacon is hasonló trendek figyelhetők meg. A kihívás az, hogy a magyar startupok hogyan tudják megtartani ezt a minőséget és piaci pozíciót a nemzetközi színtéren, miközben a helyi és globális értékelési trendek hatásait kezelik.

25. HVCA Konferencia

2024. szeptember 24.

Helyszín: Budapest Music Center

További információ: https://hvca2024.momartmail.hu/en

- bdpst24.hu

Check Also

Saját gyártású online magazinnal és továbbfejlesztett honlappal indítja jubileumi évadát a Müpa

A felhasználói élmény javítása és a jegyvásárlási folyamat optimalizálása mellett a széles programkínálatot fókuszba állító, …