A PLACCC 2024 első hetének programjában az érzékelés áll a középpontban

  • PLACCC 2024 első hét

A fesztivál az idén 5 éves SVUNG Kutatócsoport születésnapi hétvégéjével indul Nagymaroson. Augusztus 30-án, pénteken a Journeying vonatperformasz work-in-progress bemutatójára kerül sor, amelyben megtapasztalhatjuk, hogyan gondolkodhatunk az utazásról nem főnévként, rajtunk kívül álló jelenségként, hanem igeként: melynek egyszerre vagyunk cselekvői és elszenvedői. Augusztus 31-én szombaton 15.00 és 18.00 között a kollektíva korábbi előadásai idéződnek fel egy interaktív testélmény alapú séta során a nagymarosi Duna-parton Tájtalálkozások SVUNG gyakorlatok mentén címen.

Szeptember 3. és 6. között látható Bubla Éva Microbial Future Lab / A jövő gyógyszerei c. installációja, amely emberi és nem-emberi létezők jólétét képzeli el, azt kutatja, hogy milyen mikrobiális jövőképek, rítusok és gyakorlatok várhatnak ránk. A Lab gyógykészítményeinek gyűjteményét – kapszulába zárt tájakat, mikrobiális cseppeket és számos rendhagyó páciens (városok, édesvizek, atmoszférák) történeteit – a látogatók egy működő patikában, az Astoriánál található BENU gyógyszertárban tekinthetik meg.

Az installációhoz egy workshop is kapcsolódik szeptember 2-án 19.00-ai kezdettel, ahol a résztvevők is megoszthatják saját és lakóhelyük mikrobiális történeteit, és közösen tervezhetnek új, vagy újra felfedezett gyógykészítményeket, kezeléseket a városainkban élő különböző életformák számára.

Ugyancsak szeptember 3-án kezdőik a Sensing the City programsorozat, amelynek keretében a résztvevő művészek kísérleti mikrointervenciókon keresztül reagálnak égető környezeti kérdésekre. 

A Bubla Éva kurátori munkájával megvalósuló, és immár negyedik éve megszervezett eseménysorozathoz a szervezők ismét nyílt pályázat keretében kerestek alkotói projekteket, méghozzá az esélyegyenlőség biztosítása érdekében anonim koncepció és projektleírások mentén. 

Hódi Csilla – lutzz&bog – Planty Warhol Micro-cruising c. performatív sétája a résztvevőket Budapest három mikrobiális oázisába – szeptember 3-án a Népligetbe, szeptember 6-án a Sas-hegyre, szeptember 7-én pedig a Bosnyák téri piacra – csalva adja meg a nem-emberi egyedekkel való eggyé válás élményét és teszi teljessebbé a városi életüket.

Bori Viktor és Patonay Anita Vízszint c. részvételi színházi játéka, Rojik Tamás Szárazság című ifjúsági regényéből kiindulva, a résztvevőket aktivizálva építi fel a 2040-es vízhiányos Budapest fikciós világát, a társadalomra és környezetre gyakorolt következményekről való közös gondolkodást.

Az előadásra szeptember 4-én 19.00-tól kerül sor egy rendhagyó XI. kerületi helyszínen.

Freund Éva A víz rétegei c. installációjában a víz egy komplex kapcsolati rendszer részeként is értendő, amely az emberi testek és az egész bolygó egymásra utaltságát tükrözi. A szeptember 8-án a RAKPARTon, a VALYO Viaduktban és előtte zajló félnapos program során az interaktív installáció megtekintése mellett sor kerül egy vízszűrő-készítő workshopra is.

Jakabfi-Kovács Boglárka Amit látsz: közügy c. installációja interaktív módon hívja fel a figyelmet  a befektetői térrablás jelenségére. A látogató számára kézzelfoghatóvá válik a szabad köztér jelentősége és annak törékenysége, hiszen a városképet befolyásoló változások nem az ingatlanfejlesztők magánügye, hanem a legtisztább értelemben vett közügy.

Mangel Viola Köztes jelenlét c. munkája pedig a környezetünkkel való kapcsolódásra, jelenlevésre egy lélegző installáción keresztül szeretné felhívni a figyelmet.  

Mindkét installáció szeptember 5. és 8 között tekinthető meg, pontos helyszínek a PLACCC honlapján.

Minden mikrointervencióhoz tematikus beszélgetés is kapcsolódik, amelynek célja, hogy a köztéri, gyakran helyspecifikus művészeti akciókon, valamint az azokat szervesen kiegészítő beszélgetéseken keresztül a klímakrízis és fenntarthatóság túlságosan is tág és az egyén számára nehezen befogadható jeleségeit kisebb, fókuszáltabb kérdések köré szűkítsék le, így – a művészet érzékenyítő potenciálját a beszélgetések informativitását ötvözve – felfoghatóbbá, érthetőbbé váljanak azok a specifikusabb problémák, amelyek mind hozzájárultak és hozzájárulnak a súlyos környezeti problémák kialakulásához. 

A beszélgetések pontos információit folyamatosan frissítik a honlapon.

Egyes programok regisztrációhoz vagy jegyvásárláshoz kötöttek, amelyekről bővebb infomáció a honlapon található.

A PLACCC 2024 Fesztivál a következő két hétben is folytatódik, és erőteljesebben az előadóművészetek felé fordul: várható – többek között – belorusz önélterajzi ihletésű mozgásperformansz, lakásszínházi előadások, részvételi séta a Duna-parton holland és magyar előadóktól, valamint helyspecifikus és köztéri táncprodukciók.

Részletes program, bővebb információk, regisztráció és jegyvásárlás: https://placcc.hu/splash/fesztival/

Támogatók:

Nemzeti Kulturális Alap

Kulturális és Innovációs Minisztérium

IN SITU

Creative Europe

European Festivals Funds for Emerging Artists

Fonds Podiumkunsten / Performing Arts Fund NL

Trust for Mutual Understanding

- bdpst24.hu

Check Also

A következő nemzedékek reálértelmiségét nevelik

most őket díjazzák 2,5 millió forinttal 24. alkalommal lehet jelölni a reáltárgyak legjobb oktatóit a …