Vasarely és Fajó búcsújával beköszönt a „mámor” a Hungarian Art & Business művészeti központban

Az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával működő Hungarian Art & Business (HAB) hamarosan újabb ingyenes időszaki kiállítással készül a művészetkedvelők számára: a nagy sikerű, ’Vasarely x Fajó: A bolygó meghódítása’ című tárlat szeptember 18-án zárja kapuit, hogy azt követően a ’Mámor’ ragadja magával a látogatókat. Az alkoholfogyasztás képi megjelenítésének művészettörténetét feldolgozó tárlat Révész Emese kurátori koncepciója alapján bontakozik ki, és különböző szekciókon keresztül tárja fel a mámor sokféle árnyalatát. Ebben a témában most először lesz látható kiállítás Magyarországon, amely szeptember 27-én debütál.

A bolygó meghódítása lassan a végéhez közeledik a HAB kiállítótereiben: a Fajó Alapítvány támogatásával megvalósult Vasarely x Fajó kiállítás egyedülálló módon mutatja be Victor Vasarely, az op-art kiemelkedő alakja és Fajó János, a geometrikus absztrakció mestere közötti szoros művészeti együttműködést. A két alkotó közös munkái – szitanyomatok és multiplikák – a hidegháború árnyékában, mégis nemzetközi jelentőséggel születtek meg, amelyek mind a Vasarely életmű részét képezik. A nagy sikerű tárlat – amelyen eddig több mint 7500 látogató vett részt – Rieder Gábor kurátor válogatásában szeptember 18-ig tárja a közönség elé a két művész együttműködésének soha el nem mesélt történetét.

A geometrikus absztrakció kiváló alkotásait felvonultató kiállítás zárását követően a mámor új fejezete nyílik meg a művészeti központ falai között: az új tárlat a bor és az alkohol, a hedonista mulatozás képi megjelenítésének művészettörténetét dolgozza fel, Révész Emese kurátori közreműködésével. A válogatás reneszánsz mesterektől a kortárs alkotókig számos izgalmas művet vonultat fel, miközben különböző tematikus egységeken keresztül mutatja be az alkoholfogyasztás eltérő aspektusait, a mulatság örömeitől a túlzott alkoholfogyasztás, a függőség árnyoldaláig.

A kiállítás Dionüszosz-Bakkhosz, a bor és mulatság görög-római istenét is megidézi, Picasso és kortárs magyar alkotók műveivel kiegészítve. A tárlat ezenfelül kocsmaképekkel, családi ivászatokkal vagy a pálinkafőzde látomásos delíriumával is játszik, valamint olyan műveket is bemutat, amelyeken az alkoholmámoros vigasságok a magyar karakter jellemző vonásaként kapnak formát. Mindemellett plakátokra és rézmetszetekre is láthatunk majd példákat, amelyek egy része az alkoholfogyasztást szemlélteti, míg más darabok a túlzott alkoholfogyasztás ellen érvelnek.

Néhány nevet említve, láthatóak lesznek többek között Kondor Béla, Szinyei Merse Pál, Lotz Károly és Rékassy Csaba képei, a kortársak közül pedig Balogh Kristóf, Bukta Imre, Gaál József, Nyári István, Szöllősi Dóra és Ujházi Péter alkotásai is.

A „Mámor” kiállítás szeptember 27-től várja a látogatókat az Andrássy út szívében. A HAB a tárlat nyitását követően számos további izgalmas programmal és előadással készül, az ezekkel kapcsolatos információkat érdemes lesz figyelni a következő hetekben.

A Hungarian Art & Business hisz abban, hogy a művészet mindenkié, ezért is törekszik arra, hogy olyan programokat kínáljon, ahol azon túl, hogy közelebb kerülhetnek a résztvevők a művészet világához, a művészeti közösség párbeszédét is ösztönzi. Ingyenes időszaki kiállításait negyedévente váltja, az ehhez rendelkezésre álló mintegy négyszáz négyzetméternyi kiállítótér pedig lehetővé teszi, hogy a tárlatok az egyes témák mélyére ássanak.

- bdpst24.hu

Check Also

A következő nemzedékek reálértelmiségét nevelik

most őket díjazzák 2,5 millió forinttal 24. alkalommal lehet jelölni a reáltárgyak legjobb oktatóit a …