Hagyományaink vendégségben a Skanzenben

  • 2024. szeptember 7.

Szeptember első szombatján az ország különböző pontjairól érkező tájházakat, hagyományőrző egyesületeket, néptánccsoportokat lát vendégül a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Zenés, táncos programok, kézműveskedés, helyi finomságok várják az érdeklődőket.

A szentendrei Skanzen Észak-magyarországi falu és Felföldi mezőváros tájegységében zajló rendezvényen megismerhetik a látogatók az itt vendégeskedő tájházak és egyesületek értékőrző munkáját, akik olyan identitásuk részét képező folklórelemeket, szokásokat, kézműves technikákat mutatnak be, amelyek a helyi közösség mindennapjaiban vagy ünnepnapjaiban még megtalálható elemek. Sváb hagyományokat fedezhetnek fel kicsik és nagyok a zsámbéki Szent Vendel domborműves népi lakóház és a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, a budakalászi tájház munkatársai segítségével, de itt lesz a mezőkovácsházi, a felpéci és a hollókői tájház is.

Az olyan hagyományos népi kézműves foglalkozások mellett, mint a hímzés, nemezelés és kötélverés, kipróbálhatják az érdeklődők a levendulazsák varrását és készíthetnek kukoricacsuhéból dísztárgyakat. A kisalföldi halászi község Helytörténeti Gyűjteménye pedig a kulcsos kalács készítésének fortélyait osztja meg a látogatókkal. A portákon zajló események mellett a színpadi műsor során hagyományőrző együttesek nyújtanak betekintést a helyi táncok, szokások és dalok világába.

A korábbi évekhez hasonlóan megünnepli a Skanzen a jubiláló tájházakat is, és idén sem maradhat el a meghívott közösségekkel közös almafaültetés. A szakmai programon részt vevők népi építészeti bemutatón próbálhatják ki a faltapasztást és a kerítésfonást.

A rendezvény a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közös szervezésében valósul meg.

- bdpst24.hu

Check Also

A magyarok álomfürdőszobája átlagosan 5 négyzetméterrel nagyobb, könnyen tisztán tartható és víztakarékos 

Közel minden második magyar tervezi a jövőben felújítani fürdőszobáját, a festés után pedig legtöbben a …