Vasárnapig látható a Sean Scully. Kibefordítva című tárlat a Magyar Nemzeti Galériában

  • Szeptember 1-jén zár az egyik legfontosabb kortárs alkotónak, Sean Scullynak a műveit bemutató kabinetkiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria 2020-ban Átutazó címmel rendezte meg Sean Scully nagy sikerű retrospektív kiállítását. A tárlat után Scully több jelentős alkotást adományozott a Szépművészeti Múzeumnak: a Kibefordítva című monumentális – kifejezetten a budapesti tárlatra átdolgozott – festményt, Az 50 című, iPhone-rajzok alapján készült színes nyomatokat, a Tájvonalak és köpenyek című tízdarabos akvatinta-sorozatot, illetve legújabb ceruzarajzai közül hármat. A Magyar Nemzeti Galéria szeptember 1-jén záró kabinetkiállítása ezeket az adományokat mutatja be.

A művek széles körű áttekintést nyújtanak az életműről: a Kibefordítva különböző motívumokat és felületalakítási eljárásokat egymás mellé-, alá- és fölérendelő, beékelésekre és átfestésekre épülő festői struktúrájával összeolvashatóvá válnak a művész különböző motívumait újraértelmező iPhone-rajzai, a Tájvonalak és köpenyek című akvatinta-sorozat puha foltjai és a művész legújabb ceruzarajzainak finom satírozásai. A művek együttese nemcsak az életmű lényeges motívumait tárja elénk, hanem Scully művészetének egyik fontos, ám eddig kevésbé hangsúlyozott sajátosságát is nyomatékosítja: az œuvre mediális sokrétűségét, a különböző műformák közötti átjárások jelentőségét, az egységben rejlő sokféleséget és a sokféleség egységét.

Sean Scully a kortárs művészeti színtér legfontosabb alkotói közé tartozik, aki megújította az absztrakció hagyományait. „Scully történeti jelentősége abban van, ahogyan képes volt az absztrakt expresszionizmus nagy teljesítményét átemelni a kortárs közegbe” – fogalmazott művészetének egyik legfontosabb értelmezője, Arthur C. Danto. A kiállításon látható művek is igazolják az amerikai teoretikus kijelentését: Scully művészete, bár időtlen témákat érint, alapvetően kortárs tapasztalatokat közvetít, amelyek tükrében a klasszikus festészeti hagyományok is új megvilágításba kerülnek.

A kiállítás kurátora: Fehér Dávid művészettörténész

A kiállításról bővebben: https://mng.hu/kiallitasok/sean-scully-kibeforditva/

- bdpst24.hu

Check Also

A következő nemzedékek reálértelmiségét nevelik

most őket díjazzák 2,5 millió forinttal 24. alkalommal lehet jelölni a reáltárgyak legjobb oktatóit a …