A műanyag mint veszélyforrás

A műanyagok mindennapi életünk részévé váltak. A háztartásban használt berendezések, a ruházat, kozmetikumok, autókárpitok, számítástechnikai eszközök, mobiltelefonok és az élelmiszerek csomagolása mind-mind műanyagból készülnek. Mivel a mikrobák nem képesek lebontani a műanyagot, az így keletkezett hulladékanyagok évszázadokig a környezetben maradnak. Az emberi tevékenység eredményeként a műanyag szemét különböző formában ma már mindenütt jelen van bolygónkon. Ennek egyik kevéssé kutatott megjelenési formája az úgynevezett mikroműanyag, mely 5 milliméternél kisebb méreténél fogva még elterjedtebben jelen van a természetben.

Egyre nagyobb mértékben találhatók meg akár a friss antarktiszi hóban, sőt a testünkben is, amely jelenség egyre riasztóbb veszélyt jelent a környezetre és az egészségre. Ezért került a tudományos kutatás fókuszába a téma mélyebb vizsgálata

A vízi ökoszisztémába kerülő mikroműanyagok fő forrásai a háztartásokból kikerülő műszálas anyagok, a csomagolások, kozmetikumok törmelékei, amelyek a lefolyóba kerülnek. Éppen ilyen fontos forrás lehet az autógumik kopásából származó mikroszkopikus méretű műanyag, melyet a csapadékból keletkező lefolyás vagy éppen a szél juttat el az élővizekbe. A városokban az utcákon keletkező mikroműanyagpor jó része az utak mentén, járdákon halmozódik fel és azután a csapadékkal együtt a talajba és a csatornahálózatba mosódik. A víz mint közvetítő, szállító közeg gyakorlatilag bárhová eljuttathatja a mikroműanyagokat, ezért is tekintjük a problémát nemzetközileg fontos kérdésnek. A Duna Fekete-tengerbe közvetített mikroműanyag szennyezésének becsült mértéke 1533 tonna/év. Kézenfekvő tehát, hogy határokon átnyúló együttműködésre van szükség ezen probléma hatékony és eredményes kezeléséhez.

Ennek érdekében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Vajdaság Autonóm Tartomány Európai Ügyek Alapja vezetésével a Vajdasági Népegészségügyi Intézet és a Népegészségügyi Intézet Zombor konzorciumként állt össze az Interreg VI-A IPA Magyarország-Szerbia Program pályázati felhívására jelentkezve A pályázat elnyerését követően a HUSRB/23R/12/089 azonosító számú, MICROPLASTICS című projekt megvalósítása 2024. július 1-én indult el. A projekt teljes költségvetése: 1 372 328,4 EUR; maximum EU hozzájárulás összege: 1 166 479,14 EUR. A projekt megvalósítás időszaka: 2024.07.01.-2026.06.30.

A vállalkozás legfőbb célja a határmenti régióban lévő vízi ökoszisztémák mikroműanyagok általi szennyezésének csökkentése a célterületen történő hatékonyabb partnerség létrehozásával a természet védelme és megőrzése érdekében.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem részéről a szakmai végrehajtást a Víztudományi Kar végzi. A kar projekten belüli tudományos kutatómunkájának hatására olyan egyedülálló eszközzel is gazdagodik majd, mint a nagy felbontású spektrométer, mellyel a vízben található legapróbb szennyeződések is kimutathatók. Sőt a különböző anyagok felismerésére a berendezés egy speciális szoftver segítségével tanítható is.

- bdpst24.hu

Check Also

A hegymászókról őszintén: Minek ment oda 

Spektrum saját gyártás a SELEKT-en Október 27-ig elérhető a SELEKT-en, az AMC Networks International Central …