Az iskolakezdés sokak számára nemcsak a tanulás, hanem a folyamatos piszkálás kezdetét is jelenti 

  • #NENÉZZFÉLRE – szólít fel az UNICEF Magyarország bullying elleni kampányában, amihez számos hazai művész, fesztivál és klub is csatlakozott

A nyár utolsó heteiben, az iskolakezdés előtt, a gyermekvédelmi szervezet országos figyelemfelhívó kampányba kezdett, hogy rámutasson a bullying jelenségének elterjedtségére, veszélyességére és az ilyen helyzeteket sokszor csak néma szemtanúként átélő kortársak szerepének fontosságára. Az iskolakezdésre időzített kampány egy kerekasztal beszélgetéssel indul a STRAND Fesztivál megnyitójaként augusztus 22-én, csütörtökön 15 órakor Zamárdiban, ez ugyanis a STRAND egyik legfontosabb témája idén.  A beszélgetésre Miskovits Márton moderálásával kerül sor, aki Mészáros Antóniával, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatójával, Lobenwein Norberttel, a STRAND fesztivál vezetőjével, Manuel-el és Marsalkó Dáviddal beszélget majd.

A legnagyobb magyar fesztiválok és klubok példátlan összefogásban csatlakoztak a kezdeményezéshez: az A38, az Akvárium Klub, a Budapest Park, a Campus Fesztivál, az Efott, a  Művészetek Völgye, a STRAND Fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok és a Sziget is saját csatornáin mutatja be a #NENÉZZFÉLRE rövid kampányvideót, amelyben Bagossy Norbi, Lil Frakk, Marsalkó Dávid, Sena és T Danny is szerepel. 

Az UNICEF Magyarország felméréséből kiderült, hogy a magyar középiskolás korosztály 66%-a volt már rendszeres bántalmazás áldozata diákévei során, az esetek többségében napi szinten. A felmérés arra is rámutatott, hogy az érintettek fele már kisiskolásként, 6 és 10 éves kora között tapasztalt bántalmazást az iskolában

A bántalmazás több mint egy egyszeri konfliktus, ugratás vagy csipkelődés. Olyan ismétlődő és agresszív viselkedésforma, amellyel a másikat szándékosan fizikailag vagy verbálisan megalázzák. Szeptemberben sokak számára kezdetét veszi a mindennapi félelem, szorongás és stressz. Minden harmadik gyerekkel, akit napi szinten zaklattak, előfordult már, hogy azért nem ment iskolába, mert félt, hogy bántani fogják. Manapság azonban már ez sem feltétlen jelent menekülőútvonalat az áldozatok számára, hiszen a kortárs bántalmazás sokszor nem áll meg az iskola kapuiban – az online térben is folytatódik.

„A bántalmazás a közösség minden tagjára negatív hatással van, ezért fontos, hogy a passzív szemlélők ne hagyják szó nélkül a jelenséget, hiszen egy segítő közösség lehet a bullying leghatékonyabb megelőzése.  Szülőként és pedagógusként is fontos, hogy a bántalmazásra utaló jeleket időben felismerjük, de a kortársak szerepe is kiemelkedő. Az áldozatok számára az egyik leginkább traumatizáló mozzanat a szemlélődők némasága, tétlensége és közömbössége.  Sokan nem tudják, hogy mit tehetnek ilyen helyzetben, pedig már egy kedves szó, vagy támogató tekintet is mindent megváltoztathat. Kifejezetten a szemlélődőkre, a bántalmazást észlelőkre fókuszálva tavaly új funkciókkal egészítettük ki erőszakellenes mobilapplikációnkat, aminek segítségével a fiatalok könnyebben felismerhetik a bántalmazás jeleit és elsajátíthatnak különböző erőszakmentes megoldási módokat.” – foglalta össze Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

  • A kampány arcai a Bagossy Brothers Company, a Halott Pénz, az Irie Maffia tagjai: Sena és Columbo, Lil Frakk, T. Danny és Péterfy Bori.
  • Bővebben: https://unicef.hu/nenezzfelre
  • A kampány fő támogatója az Appeninn Holding. 

- bdpst24.hu

Check Also

Jön a víz, úszik a kocsi: így autózzon árvíz idején!

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb árvize sújtja Kelet-Közép-Európát. Ilyen helyzetben életünk minden területét, így az …