A Dürerben és a Kertemben debütál a NePohár

  • Új eszköz a nők kezében a szórakozóhelyi zaklatás ellen

A nők négyötödét érte már valamilyen zaklatás nyilvános helyen. A Cup Revolution és a NANE összefogása ezzel a jelenséggel veszi fel a harcot: mostantól a kéretlen közeledés elutasítását a NePohár segítségével is nyomatékosíthatják a nők a szórakozóhelyeken.

Egy 2022-es felmérés szerint Magyarországon a 18-34 év közötti nők 80%-a tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyen. Ez a szám akár még magasabb is lehet: részben azért, mert sokan akár utólag sem akarnak az incidensről beszélni, illetve azért is, mert a velük történteket nem sorolják a zaklatás kategóriájába – nem azért, mert nem oda való, hanem mert annyira mindennapos és társadalmilag elfogadott a lányok, nők zaklatása, hogy egy újabb eset nem lóg ki a sorból. 

NePohár – hatékony eszköz a kézben

A tapasztalatok szerint a nők a szórakozóhelyeken különösen ki vannak téve a kéretlen közeledéseknek. Erre válaszként az újrahasználható poharaival számos magyarországi vendéglátó-egységben, szórakozóhelyen, fesztiválon jelen lévő Cup Revolution olyan eszközzel jelentkezett, amely hatékony támogatást nyújthat a nőknek a kéretlen közeledés ellen. 

„A nem az nem!” – erre szeretné felhívni a figyelmet a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) szakmai támogatásával létrejött NePohár. Így olyan poharak kerülnek a magyarországi szórakozóhelyekre, amelyek a gyakran hangos „bulikörnyezetben” is kézzelfogható eszközként funkcionálhatnak a nem kívánt szexuális vagy egyéb közeledés visszautasításában, illetve a környezet figyelmeztetésében: valami olyasmi történik, ami nem oké.

A kezdeményezéshez a budapesti Dürer, illetve a Kertem csatlakoztak elsőként, de a Cup Revolution rendszerét használó más vendéglátó egységeknek is lehetőségük van a NePohár megrendelésére. Ugyanígy arra is lehetőség nyílik, hogy a poharakat a szortimentjükbe felvevő egységek részt vegyenek a NANE Egyesület érzékenyítő képzésén. A Dürerbe és a Kertembe edukációs plakátok is kerülnek majd, amelyeken a szórakozóhely egyértelművé teszi, hogy elítéli a nők elleni erőszakot, és nem tűri meg a vendégek soraiban a zaklatókat. A vendégek pedig a NePohár használata mellett a poháron lévő QR-kód beolvasásával tudhatnak meg többet a kezdeményezésről, illetve támogathatják is a NANE munkáját a nők elleni erőszak felszámolásáért.

„Felelős vállalatként a fenntarthatóság mellett az olyan sokakat érintő társadalmi ügyek felkarolása is fontos számunkra, mint a nőket érő mindennapos szexuális zaklatás elleni fellépés. Mivel újrahasználható poharaink révén számos szórakozóhelyen jelen vagyunk, nevünk gyakorlatilag egyet jelent a szórakozással. Így adja magát a lehetőség, hogy egyfajta médiumként tekintsünk saját felületeinkre, amely üzenetet hordoz és hatékony támogatást nyújthat a problémával szemben” – indokolja Megyeri Regina, a Cup Revolution brand menedzsere, hogy miért szívügyük a NePohár.

„Az ilyen kezdeményezések azért nagyon fontosak, mert rajtuk keresztül egyre több helyzetben megnyilvánulhat, hogy a nőket érő zaklatás soha nem oké és nincs rá mentség” – mondja a NANE Egyesület kommunikációs munkatársa, Somogyi Zsófia, aki azt is kihangsúlyozza, „nagyon nincs rendben az, hogy ha ma egy nő szeretne elmenni bulizni, kikapcsolódni, atrocitásoktól kell tartania”.

Szabad préda?

Bár nem csak a szórakozóhelyeken vannak kitéve a nők a férfiak kéretlen közeledésének, de sok férfi úgy gondolja, hogy azok a nők, akik elmennek szórakozni, „szabad prédák”. Így még inkább a férfiak kéretlen közeledéseinek kereszttüzébe kerülnek, akik jellemzően pozíciójukkal – például, hogy idősebbek vagy bennfentesek a helyszínen stb. –, illetve férfi-mivoltukból (szerintük) adódó fölényükkel próbálnak helyzetbe kerülni, és adott esetben kihasználják vagy előidézik a nők beleegyezésre képtelen állapotát. Céljuk elérése érdekében nem riadnak vissza a megfélemlítéstől, a fenyegető hangulat teremtésétől sem. A probléma gyökere a NANE pszichológus szakértője szerint a zaklató férfiak jogosultságtudatában keresendő.

„A zaklató fél általában nem gondolja magával egyenrangúnak a nőt. Az a meggyőződése, hogy joga van a saját akaratát érvényesíteni. Ez megjelenik az elkövetők védekezésében is. Sokszor hangzik el, hogy a nők »kéretik magukat«, »nem tudják, mit akarnak«. Ez egy tévhit, a nők jelzik, hogy nem kívánt a közeledés. Ha nem is szóban, nonverbális jelekkel mindenképp” – mondja Ötvös Veronika pszichológus (a teljes interjút ld. később).

A NANE szakértője szerint a zaklatás során az áldozatoknál az esetleges múltbéli tapasztalatok miatt sokszor egyfajta készenléti állapot jön létre: az ösztönök átveszik az irányítást, és bekapcsol a fight, flight, fawn vagy freeze üzemmód. Ha módjukban áll, felveszik a harcot vagy fizikailag kilépnek a helyzetből. Ha ezekre nincs lehetőség, akkor megpróbálnak alkalmazkodni a helyzethez, ha pedig még ennél is nagyobb a baj, és semmilyen kiút nincs, akkor következhet be a lefagyás.

A NePohár további előnye, hogy konkrét, kézzelfogható, erős vizuális eszköz lehet a nők kezében, amely sok esetben hatékonyan használható a nem kívánt közeledések visszautasítására. A pohár felmutatása nemcsak a „nem” határozott kifejezésében segítheti a potenciális áldozatot, de környezetüknek is tudnak jelezni, hogy bajban vannak, továbbá a szórakozóhelyek személyzetének is segítséget jelenthet az ilyen szituációk felismerésében.

A környezet is számít 

„A NePohár erejét én abban látom, hogy rávilágít a környezet felelősségére. Egy kézzelfogható, erős vizuális eszköz, amellyel az adott hely azt üzeni, hogy meg akarja teremteni a biztonságos, önfeledt szórakozás lehetőségét a nők számára is. Ez egy fontos első lépés” – emeli ki Ötvös Veronika

A környezet megfelelő reakcióját, illetve a nőket támogató közeg megteremtését Budapest egyik népszerű szórakozóhelye, a Dürer vezetősége is fontosnak tartja. „Számunkra egyaránt fontos, hogy a vendégeink ne csak jól, de biztonságban is érezzék magukat. Igyekszünk minél több szegletében jelen lenni a helyszínnek, és bármikor segítséget lehet kérni tőlünk. A NePohár egy újabb eszköz, hogy mihamarabb észrevegyük azt, akinek támogatásra van szüksége” – mondta Gáspár Szilvia, a Dürer kommunikációs vezetője, hogy miért csatlakoztak elsőként a kezdeményezéshez. Azt is elmondta: személyzetük részt vesz a NANE érzékenyítő képzésén, hogy magabiztosabb ismeretekkel rendelkezzenek a zaklatás felismerésében és abban, hogyan lehet az ilyen helyzeteket kezelni. 

Egyértelmű jogi kategória

A szexuális zaklatást az esetek többségében nem vesszük elég komolyan, normalizáljuk a nőket ért atrocitásokat. A társadalom sokszor magára hagyja az áldozatot, sőt, akár őt hibáztatja, holott, ami vele történik, az elkövető felelőssége.  

Mi a szexuális zaklatás?

Szexuális zaklatásnak számít minden olyan szexuális vagy romantikus közeledés és megnyilvánulás, ami sértő, zavaró, megalázó vagy ellenséges közeget teremt az áldozat számára. A szexuális zaklatás többféle formát ölthet: nem csak a fizikai kontaktus teremtését értjük alatta, de ide tartozik a szóbeli (pl. beszólások, nem kívánt bókok, szexuális tartalmú viccek), a vizuális (pl. szexuális gesztusok, pornográf képek mutogatása) és a pszichológiai zaklatás (pl. tolakodó udvarlás, szexuális életről faggatózás, vetkőzős és szexuális tartalmú játékok, szituációk) is. 

Forrás: https://nane.hu/erintetteknek/tudnivalok-a-nok-elleni-eroszakrol/

Tudj meg többet a NePohárról, és tegyél te is a nők elleni erőszak felszámolásáért a NANE munkájának támogatásával: https://nepohar.nane.hu/

Cup Revolution

A Cup Revolution, Magyarország elsőszámú újrahasználható rendszerének üzleti modellje a fenntarthatóság és a körkörös gazdasági megoldások köré épül. Célja az egyszer használatos csomagolóanyagok visszaszorítása alternatív megoldásokkal. Üzleti partnerei számára újrahasználható poharakat és ételdobozokat kínál, melyeket teljeskörű mosási és logisztikai szolgáltatásokkal támogat.

https://cuprevolution.eu/

NANE

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület 1994-ben jött létre azzal a céllal, hogy fellépjen a nők és gyerekek ellen elkövetett erőszakkal szemben. A NANE immáron közel harminc éve működik politikailag független, nonprofit, közhasznú szervezetként. Valamennyi tevékenységét, elvi és szakmai álláspontját az emberi jogi megközelítés határozza meg, vagyis a nők jogait alapvető emberi jogként kezeli. A nők elleni erőszakot strukturális és globális jelenségként definiálja, amely nem ismer társadalmi, gazdasági és nemzeti határokat.

https://nane.hu/ 

——

„A zaklató fél általában nem gondolja magával egyenrangúnak a nőt.”

Interjú a NANE Egyesület szakértőjével, Ötvös Veronika pszichológussal

Hogyan definiálnád a szexuális zaklatást?

A nőket és lányokat érő szexuális zaklatás az erőszak olyan formája, ami nemi hovatartozása miatt éri az áldozatot. Többek között történhet az utcán (pl. füttyögés, megbámulás), szórakozóhelyen, tömegközlekedésen (pl. fogdosás), munkahelyen (pl. kéretlen beszólások) de akár az iskolában is (pl. szexualizált légkör teremtése tanár által). Folyamatosan jelen van a nők mindennapjaiban.

Mit tapasztalsz, mennyire vannak tisztában az emberek a szexuális zaklatás fogalmával? Változott-e ez az elmúlt években?

Pár éve a #Metoo mozgalom elindított egy diskurzust, ami, ha megváltást nem is hozott, de azt láthatóvá tette, hogy a nőket érő erőszak társadalmi szintű probléma. Egyre többen felismerték, hogy nem egyedi, ritka esetekről van szó, amit bűnözők követnek el. Napi szinten zaklatnak nőket, és az elkövetők átlagos, sőt, sokszor a társadalom által megbecsült férfiak. Abban is segített, hogy sok áldozat beazonosíthassa, hogy az őt ért atrocitás erőszak. Viszont itt általában meg is állt a folyamat. Az áldozatoknak történő segítségnyújtás sokszor elmaradt, csak úgy, mint az elkövetők felelősségre vonása.

Mit mutatnak a kutatások, milyen gyakori jelenségről beszélünk?

Az Ipsos 2022-es felmérése szerint Magyarországon a 18-34 év közötti nők 80%-a tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyen. Ez egy óriási arány, ami megoldásért kiállt.

Pszichésen hogyan hat a közterületi zaklatás a nőkre?

Mivel gyerekkortól kezdve jelen van, így alapvetően befolyásolja a nők életét. Sokszor annyira beépül, hogy „normalizálódik”, vagyis fel sem tűnik, hogy nőként mennyire más a térérzékelés, és milyen sok szorongással jár az esetleges atrocitásoktól való félelem. „Normális”, hogy egy nő nem sétál szívesen egyedül este, mert veszélyesnek érzi. Megszokott, hogy a tömegközlekedésen próbálja kerülni a zsúfolt kocsikat, mert fél attól, hogy valaki visszaélhet a helyzettel. Alapeset, hogy ha bulizni indul egy nő, azt ne egyedül tegye, mert akkor nem tud kihez segítségért fordulni. És még sorolhatnánk a példákat. Vagyis folyamatosan jelen van egy állandó készenléti állapot. Ez idegrendszeri és pszichés szinten is nagyon fárasztó. 

Milyen lelki következményekkel járhat, ha valakit zaklatás ér?

Hogy pontosan milyen tünetek jelentkeznek, az mindenkinél egyéni. De általánosságban elmondható, hogy sok nőnél megjelenik a szégyenérzet, önhibáztatás. Mindez többek között annak köszönhető, hogy a társadalmunk áldozathibáztató attitűdje és a segítségnyújtás hiánya magára hagyja a nőt, aki ezért magában kezdi keresni a hibát. A „Mit kellett volna másképp csinálnom?” kérdés így még mindig sokszor felmerül. Ilyenkor nagy szerepe van a közvetlen környezetnek (pl. barátok, család) abban, hogy az érintettet biztosítsa: ami vele történt, az nem az ő hibája, hanem az elkövető felelőssége. Emellett attól függően, hogy milyen korábbi traumákat hív elő a zaklatás, többek között jelentkezhet álmatlanság, nehézlégzés, szorongás. Beszűkülhet az áldozat élettere is. Például nem jár el szórakozni, kikapcsolódni, mert fél az atrocitásokról.

Ha maradunk a szórakozóhelyi példánál: mi játszódhat le a zaklatóban egy ilyen helyzetben?

A zaklatás a másik feletti kontrollgyakorlásról szól. A zaklató fél általában nem gondolja magával egyenrangúnak a nőt. A pszichológia úgy mondja, hogy az elkövetőnek „jogosultságtudata” van. Vagyis az a meggyőződése, hogy joga van a saját akaratát érvényesíteni akár a másik fél megfélemlítése árán is. Ez megjelenik az elkövetők védekezésében is. Sokszor hangzik el, hogy a nők „kéretik magukat”, „nem tudják mit akarnak”, így „nehéz kitalálni mi az, ami már zaklatásnak számít”. Ez egy tévhit, ugyanis a nők jelzik, hogy nem kívánt a közeledés. Ha nem is szóban, nonverbális jelekkel mindenképp. Csak mindezt a zaklató figyelmen kívül hagyja.

Hogyan lehet úgy ismerkedni, hogy biztosan ne lépjük át a másik határait?

Tisztelettel kell fordulnunk egymás felé. Az ismerkedés egy izgalmas dolog, lehetőséget teremt arra, hogy két idegen kapcsolódhasson. De ez csak akkor működik, ha mindketten biztonságban érzik magukat. Ez már a kapcsolatfelvétel pillanatában megmutatkozik. Például, ha a nő nem veszi fel a szemkontaktust, akkor megértem, hogy a barátaival szeretne lenni, ma nem akar ismerkedni. Nem állom el az útját a folyosón, és nem szólok be neki, hogy magamra hívjam a figyelmét. Egyenlő félként kezelem, aki bármikor meggondolhatja magát. Ha igent mond az italmeghívásomra, akkor azt annak látom, ami: egy közös ital, rövid beszélgetés, ami után lehet, hogy szétválnak útjaink. Vagyis lehetőség arra, hogy megnézzük, egyáltalán szimpatikusak vagyunk-e egymásnak. Tisztelem a másik határait, így például nem érek hozzá kérdés nélkül. Mindezek egyébként sok férfi számára ösztönösen jönnek, mert egész egyszerűen a másik ember tisztelete az alapértékeik része. Azok a férfiak azonban, akik nőket zaklatnak, ezeket a határvonalakat semmibe veszik. 

Sokszor hallani, hogy a nyilvános helyen elkövetett zaklatás áldozatai „lefagynak”, és nem tudnak eredményesen fellépni a zaklatóval szemben. Mi történik ilyenkor?

A zaklatás egy határátlépés. Ilyenkor az idegrendszerünk veszélyt érzékel. Ha a múltban volt már negatív tapasztalatunk, akkor az az élmény aktiválódhat, és létrejöhet egy készenléti állapot. Ilyenkor az agyunk ösztönös részei veszik át az irányítást. Létrejön a fight, flight, fawn vagy freeze üzemmód, vagyis harcolj, menekülj, felelj meg vagy fagyj le. Ha a rendszerünk úgy ítéli meg, hogy az első háromra nincs lehetőség, akkor jön a lefagyás. Ez a megküzdés az állatvilágban ugyanolyan hasznos, mint a harc vagy a menekülés, mivel életet menthet. Gondoljunk csak arra, amikor a ragadozó madár meg akarja enni az oposszumot. Lehetőség nincs az elfutásra a nyílt terepen, a harc is kétes kimenetelű, mivel a madár sokkal erősebb, mint az erszényes. Ha azonban halottnak tetteti magát, a ragadozó sokszor tovább repül. A lefagyáskor ehhez hasonló folyamat zajlik le az emberben is. Fontos, hogy emiatt senkit sem szabad megbélyegezni, mivel ez egy ösztönös reakció.

A NePohár hogyan tud segíteni a nőknek a kéretlen közeledésekre való reagálásban? Szerinted miért jó eszköz?

A NePohár erejét én abban látom, hogy rávilágít a környezet felelősségére. Egy kézzelfogható, erős vizuális eszköz, amellyel az adott hely azt üzeni, hogy meg akarja teremteni a biztonságos, önfeledt szórakozás lehetőségét a nők számára is. Ez egy fontos első lépés. Emellett az érintett szórakozóhelyek is részt tudnak venni a NANE Egyesület érzékenyítő workshopján, melynek keretében a személyzet kézzelfogható segítséget kap a zaklatás felismerésére és kezelésére. Harmadrészt a NePohárral az érintett nők segélykérő jelzést adhatnak le – akár előre egyeztetett módon – a többi vendég (pl. barátok) felé.

Említetted a vendégeket. Nem veszélyes vendégként beavatkozni?

De, veszélyes lehet, hiszen sosem tudhatjuk, hogy a közbelépésünk mit vált ki a zaklatóból. Ezért érdemes előre készülni. Létezik például az úgynevezett 5D módszer. Célja, hogy konkrét eszközöket adjon a kezünkbe ahhoz, hogy szemtanúból segítővé válhassunk. A NANE társszervezete, a PATENT Egyesület tart workshopot, amin ki lehet próbálni, melyik módszer működik nekünk a legjobban. Például úgy tehetünk, mintha ismernénk az érintett nőt, és elkezdhetünk vele beszélgetni, ezzel elterelve a figyelmet. Vagy kereshetünk valakit, aki hatásköréből adódóan segíthet (pl. a szórakozóhely személyzete). A NePohár egy segítség a jelzésre, az 5D módszer pedig támpontokat ad a reagálásra. A fentiekhez hasonló kezdeményezések nagyon fontosak, mert rajtuk keresztül egyre több helyzetben megnyilvánulhat, hogy a nőket érő zaklatás nincs rendben.

- bdpst24.hu

Check Also

A következő nemzedékek reálértelmiségét nevelik

most őket díjazzák 2,5 millió forinttal 24. alkalommal lehet jelölni a reáltárgyak legjobb oktatóit a …