A Nyugati McDonald’s története képekben

2024-ben szinte minden elemében megújult hazánk második legrégebbi és a világ egyik legszebbjének tartott McDonald’s éttermének belső tere. 

Budapest legrégebbi vasúti fejállomását közel 150 éve az Osztrák Államvasút Társaság építtette. Az állomás terveit August W. De Serres osztrák építész és a francia Eiffel Iroda készítette. A több stílus (román, gótikus, reneszánsz) elemeit ötvöző épületet 1877. október 28-án nyitották meg.

A mai McDonald’s helyén mindig is étterem működött, míg a szemközti oldalon postahivatal volt. Az impozáns éttermi pavilon kezdetben csak az első és második osztályon utazó utasok számára volt látogatható. A XX sz. első felében a legendás vendéglős, Démusz János irányítása alatt működött itt népszerű és elegáns étkezőhely.

A 40-es évek végén a MÁV égisze alatt működő Utasellátó Vállalat vette át az étterem működtetését. Az étterem egy jó ideig a szocializmusban is megközelítette a néhai Démusz Vendéglő színvonalát. Ez többek között annak volt köszönhető, hogy az alkalmazottak nagy részét átvette az Utasellátó. A konyhát neves szakemberek vezették, többek között hosszú évekig, nemzedékének elismert konyhafőnöke, Gróf Nándor.

A Nyugati téri Meki 1990-ben az ország második McDonald’s éttermeként nyílt meg, a Régiposta utcai egységhez hasonló várakozás közepette. A pályaudvarral közös főfalon található épület kívül és belül megőrizte az eredeti stíluselemeket. Az éttermet antik lámpái, kovácsoltvas kapuja, festett stukkós mennyezete és oldalfalai jellemezték. Többek között ennek köszönhetően tartja számon az éttermet több független forrás is a világ egyik legszebb McDonald’s éttermeként.

Az építés alatt álló étterem, az előtérben az ún. „négyigenes” népszavazást hirdető plakátokkal

Az étterem az átépítés után is megőrzi a klasszikus stíluselemeket, de hogy pontosan milyen újdonsággal készül a hazai McDonald’s csapata, mindenki megtekintheti majd augusztus 15-én délután.                    

- bdpst24.hu

Check Also

Rekordmennyiségű szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést ért el a Mars

A Mars továbbra is képes úgy növekedni, hogy közben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást – 2015 óta …