Közös gondolkodásra hív a Milestone Intézet Think for Tomorrow programsorozata

  • Gyere és szólj hozzá a legizgalmasabb társadalmi kérdésekhez a Sziget Fesztiválon!

Az önfeledt szórakozás mellett az Y és Z generációk számára legégetőbb kérdésekről is szó lesz a Sziget Fesztivál Think for Tomorrow színpadán, köszönhetően a Milestone Intézet szervezésének. Az Intézet idén olyan témákban szólaltat meg több nemzetközi és hazai szakembert, mint a médiafogyasztási szokások hatása a szórakozásra, a kiégés, a szexualitás és társadalom kölcsönhatása, a klímakatasztrófa, a digitális- és drogfüggőség, illetve az AI hatása a jövőre. A témákat az előadók a szigetlakók bevonásával slam poetry-n, burnout party-n, színházi előadáson, workshopokon, illetve előadásokon és kerekasztal beszélgetéseken keresztül járják körbe a fesztivál 6 napja során.

A Milestone Intézet idén másodszor vesz részt saját helyszínnel Közép-Európa legnagyobb könnyűzenei fesztiválján, a 2024. augusztus 7-12. között megrendezendő Sziget Fesztiválon. A Think for Tomorrow színpadán ahogy tavaly, úgy idén is hazai és nemzetközi sztárelőadók váltják egymást, akiknek gondolatébresztő előadásaik további beszélgetésre, vitára sarkallják a szellemi kihívásokra kész szigetlakókat.

Think for Tomorrow (TfT) idén is közös gondolkodásra, véleménycserére és kreatív alkotásra hívja a Szigetre látogatókat, akik az előadások, workshopok, beszélgetések és viták mellett az adott nap témájához illeszkedő, máshol ritkán látható filmeket is megnézhetnek. Az intézet a programsorozatot olyan aktuális társadalmi kérdések köré szervezi, amelyek fontos szerepet töltenek be a mindennapi életünkben, illetve komoly kihívásokat jelenthetnek a közeljövőben is. Olyan, kifejezetten a fiatalokat foglalkoztató, sőt sokszor szorongást is okozó topikok kerülnek majd terítékre, amelyekről nem beszélünk eleget, sőt sokszor tabuként kezeljük őket. A programok az intézet és közönség nemzetközisége okán angol nyelven zajlanak.

Az első napon a szórakozás és a médiatartalmak fogyasztásának összefüggései vesszük górcső alá Think: Entertainment címmel. Az érdeklődők a délután során meghallgathatják Fekete Ádám dramaturg, rendező, író előadását, akinek neve sokak számára a Tajgetosz Youtube-ra készült műsoraiból lehet ismerős, este pedig a TÁP Színház Egyperces színház/Egy perc szórakozás című előadását láthatják.

Csütörtökön a Think: Sex and Society napon a szakértő előadók azt boncolgatják, hogy befolyásolja-e – és ha igen, hogyan – az intim kapcsolatainkat a társadalmi környezet és a popkultúra. Milyen kihívásokkal néz szembe az Alpha és Z generáció az ismerkedés, szexualitás és a szex területén. Nógrádi Noá önvédelmi oktató workshopján a randibiztonságról és a határaink felismeréséről tanulhatnak a tizen- és huszonévesek, a Hétpróbás Társulat pedig SzexED Kabaré című komikus és érzékeny előadásukat hozza el a Think for Tomorrow színpadára. A nap sztárelőadója Alyssa Aharabare jogász, aktivista, a Migráns Nők Európai Hálózatának érdekérvényesítési menedzsere, emellett coachként a szexuális és érzelmi életre vonatkozó feminista oktatás, valamint a nemi alapú és szexuális erőszak témakörével foglalkozik, a TfT színpadán pedig a társadalom és a szex viszonyáról osztja meg gondolatait.

A pénteki, Think: Burnout nap a kiégés jelenségére fókuszál majd. A program során az előadók a munka, a párkapcsolat, vagy az élet más területein tapasztalt kiégés felismerésére, annak megelőzésére és lehetséges leküzdési mechanizmusokra adnak gyakorlati tanácsokat. Szabó Réka és Molnár Csaba táncos workshopján egy Burnout partyn a vállalkozó kedvűek. Az égjünk ki együtt! gondolat jegyében táncolhatják végig a kiégés stációit. A nap főelőadója Dr Jacinta Jiménez, író, pszichológus és okleveles vezetői coach, aki a pozitív és a motivációs pszichológia legfrissebb kutatásain alapuló legkorszerűbb módszerek implementálásával foglalkozik. Előadása útmutatást adhat arra, hogyan vértezhetjük fel magunkat a különböző fajta kiégések ellen.

A szombati Think: Apocalypse napot a szervezők a klímakatasztrófa felvetette dilemmáknak szentelik. A tudomány által prognosztizált globális éghajlatváltozás kapcsán arról lesz szó, hogy milyen társadalmi és gazdasági akadályai vannak a változásnak, illetve mit tehet az egyén, és milyen eszközök állnak rendelkezésre. Délután Jordán Ferenc rendszerökológus előadása hallgatható meg, este pedig Molnár Péter, Európa bajnok slammerrel és az Underground Slam Academy slammereivel merülhetnek el a résztvevők egy lehetséges jövőbeli univerzumban.

Vasárnap a függőségé lesz a főszerep. A Think: Addiction napon a drog és a technológia iránti addikcióra összpontosít a program. A szervezők erre a napra egy nem mindennapi dopamine workshoppal készülnek, és a Milestone Intézet vendégeként egyi igazi világsztár érkezik Budapestre: Johann Hari politológus, író, elemző, előadó, három New York Times bestseller szerzője, akinek műveit 40 nyelvre fordították le, rajongói közé tartozik Oprah és Elton John is.

Zárásként, hétfőn a jövőről gondolkodhatnak velünk a szigetlakók. A Think: Future napon a jövővel foglalkozó panelbeszélgetésünk alapfeltevése, hogy vajon merőben új alapokra kell-e helyeznünk a gondolkodásunkat, szükségünk van-e új rendszerek kiépítésére és azok együttes működésére ahhoz, hogy egyáltalán tudjunk az emberiség jövőjéről beszélni. A délután során a szigetlakók megalkotják a jövő divatját a Romani Design textil workshopján, Benczédi Annával képregényt készíthetnek, és meghallgathatják Atoosa Kasirzadeh a mesterséges intelligencia kutató, filozófus és alkalmazott matematika-tudós előadását.

A Sziget Fesztiválon a Think for Tomorrow helyszínén találkozhatnak a látogatók először a The Confessional névre keresztelt AI programmal, amely kizárólag külső megjelenésük alapján alkot véleményt a vállalkozó kedvűekről, ezzel is gondolkodásra késztetve őket a mesterséges intelligenciával kapcsolatos előítéletekről, lehetőségekről és veszélyekről. Az „alany” egy kocka alakú építményben foglal helyet, ahol egy kamera figyeli őt, majd kialakítja „saját” véleményét róla, amely megjelenik egy monitoron. Az AI írásos elemzés mellett tanácsokat is ad, amelyek további gondolatokat indíthatnak el, kérdéseket vetnek fel.

A Sziget Fesztivál szervezői kiemelt hangsúlyt fektetnek arra, hogy a zenei programok mellett a látogatók részt vehessenek olyan programokon, amelyek a kulturális és szellemi feltöltődésüket, illetve edukációjukat is szolgálják. Ezért olyan szervezeteknek, egyesületeknek és kezdeményezéseknek kínálnak bemutatkozási lehetőséget, amelyek működésükkel és küldetésükkel a 16-35 éves korosztályt célozzák, munkájukkal pedig a fiatalok tájékozottságának növelését, tudatos gondolkodásának és kritikai szemléletének fejlesztését támogatják, miközben aktív részvételre buzdítanak a mindannyiunkat érintő társadalmi ügyekben.

A Think for Tomorrow helyszín minden nap 13.00–24.00 óra között várja az érdeklődőket, a kreatív workshopokra 15.00–17.00 óra között kerül sor. Sziget Fesztivál hat napja alatt a Think for Tomorrow színpadán az alábbi témák kerülnek terítékre angol nyelven:

  • Think: Entertainment
  • Think: Burnout
  • Think: Sex
  • Think: Addiction
  • Think: Apocalypse
  • Think: Future

https://milestone-institute.org/hu/

- bdpst24.hu

Check Also

TÉNYLEG A GAZDAGOK HOBBIJA A KASZINÓZÁS? 

Egy idén nyáron készült reprezentatív kutatás szerint a kaszinókban még sosem jártak közel 50%-a gondolja …