Az Esztergomi Várszínház nagykoncertjei

  • augusztus 9. és 10., Esztergom, Bazilika előtti té

Az idén 35 éve, hogy megalakult az Esztergomi Várszínház. Az elmúlt három és fél évtized alatt ez a csodás adottságokkal rendelkező játszóhely meghatározó tagjává vált a hazai és nemzetközi szabadtéri színházak mezőnyének. Mintegy 19 ezer előadóművész közel 1300 előadást vitt színre – 85 saját, illetve koprodukciós premierre került sor, ebből 18 ősbemutató született, éves átlagban 10 ezer körüli nézőszám mellett.

Nyári programsorozatuk kiemelt nagykoncertjeire különleges helyszínen, a Bazilika előtti téren kerül sor augusztus 9-én és 10-én. Az első napon Kozma Orsi és a Mendelssohn Kamarazenekar a Barbra Streisand és én? című est keretében idézi meg a világhírű „énekes színésznő” karakterét, míg másnap Bogányi Gergely zongoraművész és vendégei állnak a pódiumra.

BARBRA STREISAND! – ÉS ÉN?
Kozma Orsi és a MENDELSSOHN KAMARAZENEKAR koncertje
(augusztus 9., péntek, 21:00, Esztergomi Várszínház, Bazilika előtti nagyszínpad)

Kozma Orsi éppen öt évvel ezelőtt mutatta be a Fesztivál Színházban Woody és a swing című produkcióját nagy sikerrel, most pedig az idén nyolcvanegy éves Barbra Streisand karakterét idézi meg, amelyben saját zenekara mellett a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar lesz segítségére.

Barbra Streisand kis jazzklubokban kezdte immár hetedik évtizede tartó páratlan karrierjét. Dolgozott Benny Goodman zenekarával és énekelt Miles Davis előtt a Village Vanguard apró pódiumán. Innen indult a világhír felé.

„Énekes színésznő”, mondta magáról mindig, és bár többnyire elsőbbséget adott a színészi munkának, folyamatosan készített lemezeket. Popzenei sikerei mellett mindvégig megmaradt Leonard Bernstein, Michel Legrand és Stephen Sondheim dalai ihletett tolmácsolójának, de időről időre visszatért a jazz világába.


Az utóbbi idők egyik legsikeresebb albumát Diana Krall zenei vezetésével és közreműködésével készítette, valamint újra fellépett a Village Vanguardban.

Kozma Orsit és muzsikustársait ez az állandó zenei párbeszéd vonzotta leginkább, amikor megfogalmazták szándékukat, hogy a nagy előadó repertoárját a jazz irányából közelítik meg. Az esten elhangoznak a legnagyobb slágerek és korai ritkaságok éppúgy, mint a legendás partnerekkel előadott duettek, amelyekben a sztárvendég, Szabó Kimmel Tamás működik közre.

Streisand utánozhatatlan, éppen ezért nem is cél az utánzás. Kozma Orsi zenei egyéniségére szabva, saját értelmezésben tárja elénk a bámulatos énekesnő dalainak legjobbjait.


Közreműködik:
Kozma Orsi – ének
Cseke Gábor – zongora
Hárs Viktor – basszusgitár, bőgő
Fehér Géza – gitár
Dennert Árpád – szaxofon
Berdisz Tamás – dob, ütőhangszerek

valamint a Mendelssohn Kamarazenekar (művészeti vezető, koncertmester: Kováts Péter)

–  BOGÁNYI GERGELY és ZONGORAMŰVÉSZ VENDÉGEINEK KONCERTJE
Az Esztergomi Várszínház és a Forrás Produkció közös bemutatója
(augusztus 10., szombat 21:00, Esztergom, Bazilika előtti tér)

„Nem kell, hogy egy zeneszerző nagyon különleges legyen, elég, ha ő a legjobb. Lisztet nem megtalálni, hanem elkerülni művészet. A remekművek hordozzák az igazságtartalmat. A zene minősége, életem minőségét adta.” Nem más mondta, mint a világhírű Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész. A nagyszabású eseményen színpadon látható és hallható a magyar fejlesztésű „csodazongora”.

Az esten fellépnek:
Bogányi Gergely, Kossuth-díjas zongoraművész

Boros Misi, Junior Prima díjas, a Magyar Klasszikus Zene Ifjú Nagykövete díjas zongoraművész, csodagyerek

Binder Károly Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, Magyarország Érdemes Művésze

Varga Gábor zongoraművész, Binder Károly tanítványa

  • Fotó: Esztergomi Várszínház

- bdpst24.hu

Check Also

Sietős paradicsomszállítmány

Tachográf készülékének adatait manipulálta az a sofőr, akinek autóját az M4-es autóút Szolnoki pihenőjébe terelték …