SAVARIA KARNEVÁL LEGJOBB BORA 2024

  • Testes hétéves volt a befutó
  • Az Agancsos Pincészet Merlot 2017. 
  • nyerte el a Savaria Történelmi Karnevál legjobb bora 2024 címet.
  • Szombathely, Il Gallo Nero Étterem, 2024. augusztus 1. 

A Savaria Történelmi Karnevál több, mint második évtizede ad otthont és bemutatkozási lehetőséget a hazai boroknak és borászatoknak. A tradíciókra, hagyományokra épülő összművészeti rendezvényhez szorosan kapcsolódik a Savaria Karnevál Legjobb Bora verseny, ami a karneváli eseménysorozat nyitánya is egyben. Idén az Il Gallo Nero Étterem – akik a borkultúra népszerűsítését egész évben magas fokon űzik – adott otthont a borversenynek.

Az immáron 21. alkalommal megrendezett versenyre 25 szőlőtermesztő, borász nevezett, összesen 57 nedű megmérettetésével. Az idei évben rekord magas számmal neveztek a borászok fehér borokat, összesen 29-et, továbbá 22 vörös és 6 rosé bort kóstolt végig a szakmai zsűri.

A Savaria Történelmi Karnevál küldetésében a hagyományok, a korhűség, a szórakoztatás és a játszva tanítás mellett kiemelt szerepet kap a hazai értékek, köztük a gasztronómia népszerűsítése. Az emblematikus rendezvény egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb helyszíne a Borok utcája, ahol évről-évre bemutatkoznak a hazai borvidékek és a legújabb nedűik, minőség közösségi találkozási alkalmat és egyedülálló kulináris élményt kínálva a látogatóknak. A kínált borokat szakavatott borbírák minősítik mielőtt a nagyközönség is megkóstolhatja azokat. Nagy a tét, hiszen egy évig viselheti a megtisztelő címet a kiválasztott, aki egyébként a következő évben díjmentesen árulhatja a borait az eseményen.

A jelenlévőket Grünwald Stefánia, a versenyt szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte, a szakmai bírálatra Stefanics Kornél állította sorba a borokat, míg a kóstolás két – vörös-és fehérboros – bizottságban zajlott. 

Stefanics Kornél szakmai vezetésével a hagyományos 100 pontos rendszer szempontjai alapján 10 okleveles borbíró kóstolta végig a borokat. 

A fehérboros bizottság elnöke Palotás József, a vörösboros bizottságé pedig Wawrzsák László volt.

A lebonyolításban idén is a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete közreműködött, a verseny tisztaságát Dr. Bálint Mónika Közjegyzői Irodája felügyelte. 

Érkeztek szép számmal szőlőnedűk a Balatoni borvidékről- úgymint a Balaton felvidéki régióból, Badacsony, Balatonfüred-Csopak környékéről, sőt a déli parti Balatonboglári borvidékről is, de az idei évben is elmaradhatatlanok a soproni, szekszárdi, villányi, zalai, és somlói borvidékről érkezett szőlőnedűk. Természetesen pályáztak a tavalyi győztes kőszegiek is. A legtávolabbról Klárafalváról, Makó mellől érkezett bor a versenyre.

A TOP 10 bor újrakóstolásába már a sajtó munkatársai is bekapcsolódtak, akik évről-évre egyre nagyobb rutinnal és hozzáértéssel ízlelgetik a versenyborokat, majd választják ki a sajtó borát.

A szakértő zsűri véleménye szerint az idei felhozatal minősége messze magasan túlszárnyalta a korábbi borversenyekét, különösen a vörösbor tekintetében.  Így arra bíztatják a karneváli közönséget, hogy minél több pincészet standját keressék fel, hiszen mindegyikük rengeteg munkát, energiát fektetett abba, hogy ennyire jó borok kerüljenek idén terítékre.

Az 57 nevezett borból 2 kapott bronz, 41   ezüst, 14   pedig arany minősítést, ami garantálja, hogy a Borok Utcájába látogatók ismét minőségi borokat kortyolgathatnak majd augusztus utolsó hétvégéjén a Savaria Történelmi Karneválon.

A NYERTESEK:

SAVARIA KARNEVÁL BORA 2024:

Agancsos Pincészet: Merlot 2017

A hét évvel ezelőtt szüretelt Merlot érett, testes, tercier aromákkal rendelkezik, a több éves érlelési folyamatnak köszönhetően kifinomult zamatok, összetett aromavilág jellemzi.  Ez az a bor, aminek jót tett a kor, az idővel egyre nemesebbé válik.

LEGJOBB FEHÉRBOR:  

Garamvári Szőlőbirtok: Premium Savignon Blanc 2023

Vinum Pressum -Sajtó bora: 

Ősi Gábor Pincészete: Cruentus – 2017-es vörös cuvée

A borokat augusztus 22-25. között kóstolhatja majd meg a karneváli közönség a Borok Utcájában, a díjak ünnepélyes átadása augusztus 23-án 16.30-tól lesz a Fő téren a Fórum színpadon.

Nevezett pincészetek:

Dóka Éva e.v.

Fekete Borpince 

Feind Borpincészet

Kontyos Borház Kft.

Blum Pincészet

Bock Pincészet

Alasz Pincészet

Folly Pincészet

Tiffán Pincészet

Agancsos Pincészet

Nagy és Nagy Borászat

Ősi Gábor Pincészete

Simigh Családi Pincészet

Laposa Birtok

Garamvári Szőlőbirtok

Jagodics Pincészet

Tornai Pincészet

Réti-Farkas Családi Borászat

Sterlik Pincészet

Tóth Pincészet

Mándli Borház
Istvándy Pincészet
Vylyan Pincészet
Kovács-Harmat Pincészet
Mokos Pincészet

 

Fotós: Mészáros Zsolt Sadness

- bdpst24.hu

Check Also

Jön a víz, úszik a kocsi: így autózzon árvíz idején!

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb árvize sújtja Kelet-Közép-Európát. Ilyen helyzetben életünk minden területét, így az …