5 tuti tipp laptop töltő vásárlás előtt

Sajnos, ahogy a legtöbb elektronikai eszköz, úgy a laptop töltők sem tartanak ki örökké, garantáltan eljön az idő, mikor a szükségessé válik a cseréjük. Ideális esetben évekig kiszolgálnak bennünket, azonban a bennük lévő kábel szép lassan megtörik, a csatlakozók pedig elhasználódnak, ilyenkor pedig nem marad más megoldás, mint a csere.

Amikor először tapasztalsz olyan hibajelenségeket, amik valószínűleg a töltő meghibásodását jelzik, sok kérdés merülhet fel benned. Ebben a cikkben ezeket szeretnénk megválaszolni, és közben tippeket is adunk, hogy biztosan a legjobb töltőt választhasd a laptopodhoz.

  1. Biztosan a töltőd ment tönkre?

Sokan esnek abba a hibába, hogy amikor a töltés nem tökéletes, tehát lassabbá, vagy nehézkessé válik, elkönyvelik, hogy biztosan a töltő hibásodott meg. A helyzet ennél azért összetettebb, a töltési folyamatnak több laptop alkatrész is a részét képezi, így előbb az a fontos, hogy meggyőződj róla, tényleg a töltőd ment tönkre.

A kábel mozgatására néha töltődik, néha pedig nem töltődik a laptopod? Ez sajnos azt jelenti, hogy a töltőd kábele megszakadt. Azt javasoljuk, hogy ennek a használatát azonnal hagyd abba! Egyrészt könnyen zárlatot okozhat, aminek a laptopod látja kárát, másrészt tűzveszélyes is, szóval tényleg nem játék.

Előfordulhat az is, hogy néha tölt a laptop, néha viszont nem, a kábel viszont biztosan sértetlen. Ebben az esetben sajnos a laptopod töltőcsatlakozója sérülhetett meg. Ez legalább annyira veszélyes, mint a törött kábellel való töltés, ebben az esetben is azt javasoljuk, hogy mihamarabb vidd szervizbe a gépet, ugyanis súlyos károkat okozhat.

Végül, de nem utolsósorban előfordulhat, hogy a Windows a következőt írja: „Csatlakoztatva, nem töltődik”. Ebben az esetben a laptopod akkumulátorának meghibásodására van a legnagyobb esély.

2. Ne próbáld javíttatni a szakadt kábelű töltőd

A meghibásodott töltő javítását egyetlen szakember sem javasolja, és nem véletlenül. A sérült töltőkábelt a legkevésbé veszélyes módon is csak úgy lehet cserélni, hogy az egészben eltávolításra kerül a töltőből, és egy teljesen új kábel kerül a helyére. Ez sajnos azzal jár, hogy a töltő műanyag burkolatát meg kell bontani, ami véglegesen tönkreteszi a szerkezeti integritást, ezáltal veszélyessé válik a töltő használata, nem csak az esztétika romlik, hanem balesetveszélyessé is válik egy ilyen töltő.

A rosszabb megoldás, ha csak a kábel törött részét szeretnéd cserélni. ez azzal jár, hogy a sérült részt ki kell vágni a kábelből, majd forrasztással új kapcsolatot létrehozni. Ez a lehető legrosszabb megoldás, mert amellett, hogy veszélyes, egy végeláthatatlan spirált indít el, ezek a toldások ugyanis még sokkal érzékenyebbek a fizikai hatásokra, a további elhasználódás tehát elkerülhetetlen.

3. Kerüld el az univerzális töltőket

Az univerzális notebook töltőket több különböző, cserélhető fejjel értékesítik, illetve lehet vásárolni hozzá különböző csatlakozókat. Ez rendben is van, de a fejek kicsik. Kisebbek, mint egy pénzérme, ezért könnyű őket elhagyni, nincsenek fixen a töltőhöz rögzítve, de ez igazából a kisebbik gond.

A nagyobbik, hogy a fejek a csatlakozóba többféleképpen is bedughatók, így a polaritás felcserélhető, amely így a laptophoz csatlakoztatva tönkreteszi azt. Előfordul, hogy a laptophoz való csatlakozó különleges és ilyen csatlakozó nincs mellékelve a vásárolt univerzális adapterhez. Rosszabb esetben, nem is kapható külön hozzá ilyen.

Sajnos az univerzális töltők olyan súlyos károkat tudnak okozni a laptopokban, amit csak alaplap cserével lehet javítani, annak a költsége azonban tulajdonképpen megegyezik egy új laptop árával, szóval a történet végén egyáltalán nem beszélhetünk semmiféle megtakarításról, sőt.

4. Figyelj rá, hogy milyen teljesítményű töltőt vásárolsz

Manapság egyre gyakoribb, hogy a laptopok képesek számos különböző töltési sebességet is felvenni. Ez egyrészt szuper, hiszen ha csak egy lassú töltő áll rendelkezésre, akkor is tudod tölteni a laptopod, másrészt viszont azt a tévképzetet okozhatja, hogy egy kisebb teljesítményű, ezáltal pedig olcsóbb töltő is elég lehet a laptopodhoz. Ez azonban nincs így.

Az ajánlott teljesítmény alatt produkáló töltők használat közben még szinten tartani sem tudják a laptopodat. Ilyenkor jöhet jól, ha például csökkented a laptop kijelző fényerejét, 50%-on és az alatt egy kicsivel jelentős energiát spórolhatsz meg. A lényeg tehát, hogy mindig járj utána, milyen teljesítményre van szüksége a laptopodnak ahhoz, hogy használat közben is töltődhessen az akkumulátor, és ez alapján vásárolj kiegészítőt.

5. Nem mindig a gyári új töltő a legjobb választás

Általában, mikor a töltőket böngészed, két különböző kategóriára lehetsz figyelmes. Az első a gyári új töltő, ami a laptopod márkájának logójával ellátott eszköz, ugyanolyan, mint amit a gép mellé kaptál. Ennek a minősége megkérdőjelezhetetlen, azonban éppen a márkázás miatt általában jelentős felárat kell fizetni érte úgy, hogy igazából semmiféle extra szolgáltatásra nem képes.
A másik lehetőség az utángyártott új töltő. Nagyon fontos leszögezni, hogy utángyártott és utángyártott töltő között óriási különbségek lehetnek. Az utángyártott laptop töltők a gyártótól független gyárakban készülnek. Mivel ebben az esetben kizárólag a magyarországi forgalmazón múlik, hogy milyen minőséget vásárol a független gyártótól, ezért azt tudjuk javasolni, hogy óvakodj a feltűnően olcsó utángyártott termékektől, mert ezek szinte minden esetben rossz minőségű termékek.

Ha nem szeretnéd a véletlenre bízni a választást, érdemes a Laptopszaki notebook töltő kategóriáját böngészni, ahol csak olyan utángyártott, de minőségre elsőosztályú töltőket találsz, amik garantáltan hozzák a gyári párjaik minőségét, viszont olcsóbbak és 2 év garancia is jár melléjük.

Képek forrása: Freepik, Envato Elements

- bdpst24.hu

Check Also

A következő nemzedékek reálértelmiségét nevelik

most őket díjazzák 2,5 millió forinttal 24. alkalommal lehet jelölni a reáltárgyak legjobb oktatóit a …