Újabb segítség az adatközpontot üzemeltetőknek a Schneider Electrictől

Hogyan érdemes alkalmazni a folyadékhűtést a modern adatközpontokban, milyen előnyei vannak ennek a módszernek, miért fontos a megfelelő architektúra kiválasztása – többek között ezekre a kérdésekre ad válaszokat a Schneider Electric szakértői által készített legújabb tanulmány. A dokumentum különösen hasznos lehet az olyan mesterséges intelligencia (MI) alkalmazások kiszolgálását is végző létesítmények számára, ahol magas a szerverek teljesítménysűrűsége. 

A mesterséges intelligencia használatára vonatkozó igény exponenciálisan bővül, ezzel párhuzamosan pedig egyre nagyobb a terhelés az adatközpontokban, amelyek támogatják a technológia alkalmazását, ami azzal jár, hogy jelentős hőt termelnek ezek a létesítmények. Ez a hőtermelés növeli a folyadékhűtés alkalmazásának szükségességét az optimális teljesítmény, fenntarthatóság és megbízhatóság fenntartása érdekében. A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat kiadta a „Navigating Liquid Cooling Architectures for Data Centers with AI Workloads” című tanulmányt, amely segít az adatközpontok üzemeltetőinek és az IT-menedzsereknek eligazodni a folyadékhűtés világában, egyértelmű válaszokat nyújtva a rendszer tervezésével, megvalósításával és üzemeltetésével kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

A folyadékhűtési architektúrák megértése

A 12 oldalas tanulmány szerzői, Paul Lin, Robert Bunger és Victor Avelar az MI alkalmazásokat támogató szerverek folyadékhűtésének két fő kategóriáját azonosítják: a direct-to-chip és az immerziós (azaz merítéses) hűtést. A dokumentum bemutatja a hűtőfolyadék-elosztó egység (CDU) összetevőit és funkcióit, amelyek elengedhetetlenek a hőmérséklet, az áramlás, a nyomás és a hőcsere kezeléséhez a hűtőrendszeren belül.

„A mesterséges intelligencia miatti terhelés olyan egyedi hűtési kihívásokat jelent, amit a léghűtés önmagában nem tud kezelni. Az általunk írt tanulmány célja, hogy demisztifikálja a folyadékhűtési architektúrákat, és az adatközpont-üzemeltetők rendelkezésére bocsássa a tudást, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak egy folyadékhűtéses rendszer tervezésekor. Célunk, hogy az adatközpontok szakembereit gyakorlati ismeretekkel lássuk el hűtőrendszereik optimalizálásához. Az egyes architektúrákkal járó kompromisszumok és előnyök megértésével az üzemeltetők növelhetik adatközpontjaik teljesítményét és hatékonyságát” – mutatott rá Robert Bunger, a Schneider Electric adatközponti termékinnovációért felelős szakértője. 

A fehér könyv a folyadékhűtési architektúrák három kulcsfontosságú elemét vázolja fel:

  1. Hőgyűjtés a szerveren belül: Hűtőközeg (pl. dielektromos olaj, víz) felhasználása az IT eszközök által termelt hő elnyelésére.
  2. CDU-típus: A megfelelő CDU kiválasztása a hőcserélési elv (folyadék-levegő, folyadék-folyadék) és a telepítés módja (rackbe szerelt, padlón álló) alapján.
  3. Hőelvezetési módszer: Annak meghatározása, hogy hogyan lehet a hőt hatékonyan a kültérre elvezetni, akár a létesítmény meglévő rendszerein, akár külön erre a célra kialakított rendszeren keresztül.

A megfelelő architektúra kiválasztása

A tanulmány hat gyakran alkalmazott folyadékhűtési architektúrát részletez, amelyek különböző CDU-típusokat és hőelvezetési módszereket kombinálnak. Emellett útmutatást nyújt a legjobb opció kiválasztásához olyan tényezők alapján, mint a meglévő infrastruktúra, a telepítési méret, a gyorsaság és az energiahatékonyság. A tanulmány olyan iparági trendekkel is foglalkozik, mint a nagyobb energiahatékonyság iránti igény, a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés és a fenntartható működés felé való elmozdulás.

„Mivel a mesterséges intelligencia tovább növeli a fejlett hűtési megoldások iránti igényt, tanulmányunk értékes segítséget nyújt a szakembereknek, hogy kiismerjék magukat a változások között. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy segítsük ügyfeleinket céljaik elérésében, miközben javítjuk a fenntarthatóságot és a megbízhatóságot” – tette hozzá Robert Bunger. 

MI adatközpont-referenciatervek 

A Schneider Electric az NVIDIA-val együttműködve a közelmúltban bemutatta az első, nyilvánosan elérhető mesterséges intelligencia támogatásra optimalizált adatközpont-referenciatervet, amely az NVIDIA fejlett MI-technológiáit és a Schneider Electric adatközpont-infrastruktúra terén szerzett szakértelmét hasznosítja.

Ezek a referenciatervek új szabványokat állítanak fel az MI telepítése és üzemeltetése területén, innovatív megoldásokat kínálva az adatközpont-üzemeltetőknek a mesterséges intelligencia alkalmazások kiszolgálásához szükséges nagy szerversűrűség hatékony kezeléséhez.

A Schneider Electric új, az adatközpontok folyadékhűtésével foglalkozó tanulmánya itt érhető el

- bdpst24.hu

Check Also

A felsőoktatásban tanuló diákok több mint négyötöde dolgozik

A nappali tagozatos egyetemista és főiskolás diákok bő egyharmada rendszeresen dolgozik tanulmányai mellett, a legalább …