A legjobb hazai értékpapírok között az MBH Jelzálogbank jelzáloglevelei

  • A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Csoport tagjának jelzáloglevél-programját

A legjobb besorolású hazai értékpapírok közé kerültek az MBH Jelzálogbank jelzáloglevelei a Moody’s Ratings hétfőn ismertetett értékelése alapján. A globális hitelminősítő a befektetésre ajánlott sáv felső közép fokozatát jelentő A1 besorolást adott az MBH Csoporthoz tartozó hitelintézet jelzáloglevél-kibocsátási programjára.  

A nemzetközi hitelminősítő általi kedvező kockázati besorolást támogatta, hogy a jelzáloglevelekre és a kibocsátó jelzálogbankokra különleges és rendkívül szigorú előírások vonatkoznak, amelyek nemcsak a befektetések biztonságát szavatoló fedezetek összetételét és méretét szabályozzák, hanem egy esetleges kibocsátói csőd esetén speciális védelmet biztosítanak a befektetők számára. A Moody’s emellett figyelembe vette, hogy az MBH Jelzálogbank esetében a mögöttes ingatlanfedezetek szinte teljes egészét összességében alacsony kockázatúnak tekinthető lakossági jelzáloghitelek alkotják, mint ahogyan azt is, hogy a hitelintézet jelzáloglevél-programjának jelenleg mintegy 30 százalékos túlfedezettsége, vagyis csaknem harmadával több fedezet áll rendelkezésre, mint a forgalomban lévő jelzáloglevelek állománya.

„Ez a minősítés is azt támasztja alá, hogy rendszeres kibocsátóként az MBH Jelzálogbank a magyar tőkepiac rendkívül stabil, meghatározó szereplője, amely a befektetők érdekeit szem előtt tartva nagy hangsúlyt fektet arra, hogy folyamatosan figyelje az aktuális befektetői igényeket, és ehhez alkalmazkodva alakítsa tőkepiaci stratégiáját” – mondta Dr. Nagy Gyula, a hitelintézet vezérigazgatója, kiemelve, hogy a jelzáloglevelek az egyik legbiztonságosabbnak tekintett befektetési lehetőséget jelentik a tőkepiacon. „A mostani kedvező besorolás az elmúlt években végzett tudatos építkezésünk eredményeit tükrözi, és tovább erősítheti befektetőink belénk vetett bizalmát. Továbbra is kiemelten fontosnak tartjuk az MBH Jelzálogbank kibocsátói aktivitásának fenntartását.”

A Moody’s egyúttal azt is bejelentette, hogy a hitelintézet jelzáloglevél-programjára adott hosszú lejáratú – a magyar szuverén államadósság besorolásánál négy fokozattal magasabb – minősítés bázisát jelentő besorolás (CRA) az MBH Jelzálogbank esetében a szintén a befektetési kategóriába tartozó Baa3 fokozat.

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket. A hitelintézet idén eddig öt tőzsdei jelzáloglevél-tranzakciót hajtott végre: 27,3 milliárd forint értékben bocsátott ki, és 25,4 milliárd forint értékben vásárolt vissza jelzálogleveleket

- bdpst24.hu

Check Also

A felsőoktatásban tanuló diákok több mint négyötöde dolgozik

A nappali tagozatos egyetemista és főiskolás diákok bő egyharmada rendszeresen dolgozik tanulmányai mellett, a legalább …