Az európai fiatalok a vállalkozói szellem révén emelik közösségük színvonalát 

A szlovákiai Devecol csapat nyerte az UniCredit Alapítvány Re-Power Your Future díját a Gen-E  (Electronic Generation) 2024-en, Európa legnagyobb diákvállalkozási fesztiválján Cataniában,  Szicíliában. 

A Pozsonyban működő szakközépiskola tizenkét diákját a nemzetközi UniCredit Alapítvány “Re-Power Your  Future” díjával tüntették ki üzleti projektjükért. Cégük, a Devecol sikeresen kifejlesztett egy intelligens,  interaktív alkalmazást, amely a közösségeket mozgósítja a természetből származó hulladék  összegyűjtésére, és amely Szlovákia mellett Magyarországon és Lengyelországban is terjeszkedést tervez. Ez az innovatív megoldás elősegíti a fiatalok, a civil társadalom és az intézmények közötti  együttműködést, megmutatva a diákok kivételes képességét arra, hogy egy közös küldetésbe több  érdekelt felet is bevonjanak. 

Az UniCredit Alapítvány a “Re-Power Your Future” díjjal a legjobb Junior Achievement (JA) vállalkozásokat  ismeri el, amelyek a fiatalok következő generációjának társadalmi mobilitását támogatni kívánó  megoldásokat fejlesztettek ki, vagy társadalmi szerepvállalásukkal segítik a közösségeiket. 

A díj a JA Europe és az UniCredit Alapítvány Magyarországon is elindult, hároméves “Re-power your  future” kezdeményezésének része, amelynek keretében a részt vevő fiatalok vállalkozói tapasztalatokat,  a sikeres munkavállaláshoz szükséges készségeket, kompetenciákat és ismereteket szereznek, és egyúttal  

belépőt jelentenek a további lehetőségekhez. A kezdeményezés az UniCredit elkötelezettségét jelenti a  közösség iránt: készségalapú önkéntesség, mentorálás, példamutatás, helyi rendezvények és  kezdeményezések támogatása. 

Silvia Cappellini, az UniCredit Alapítvány vezetője elmondta: “Megtiszteltetés számunkra, hogy európai  partnerként részt vehetünk a Gen-E fesztiválon. Az UniCredit Alapítvány 2023 júliusában fogott össze a  Junior Achievement Europe-pal, hogy elindítsa a ‘Re-power Your Future’ elnevezésű, a korai iskolaelhagyás  elleni küzdelmet célzó kezdeményezést, amely az UniCredit hatókörén belül 10 országot érint egy  hároméves program keretében. Az UniCredit Alapítvány büszkén jelenti be a ‘Re-power Your Future’ díj  győzteseit, ami annak elismerése, hogy képesek az egész közösséget egy közös ügy érdekében  mozgósítani. Ezen projektek megvalósulása a jövőbe vetett bizalom egyértelmű jele számunkra.” 

Salvatore Nigro, a JA Europe vezérigazgatója hozzátette: “Egyértelmű kapcsolat van a vállalkozói  tapasztalatok bővítése és az iskolai lemorzsolódás elleni küzdelem között. A JA-programok képesek arra,  hogy serkentsék a fiatalok önbecsülését, ösztönözzék őket arra, hogy aktívan kezükbe vegyék életük  irányítását, és megtanulják, hogyan fejlesszék az ehhez szükséges készségeket a gyakorlatban. Hogyan?  Azzal, hogy vállakozói példákkal inspirálják a fiatalokat, és a globális gazdaságban való érvényesüléshez  szükséges releváns készségek széles skáláját tanítják meg nekik.” 

“Az alapítvány díjának magyar zsűritagjaként izgalmas volt közelről látni, hogy a diákok hogyan tudták  izgalmas ötleteiket sikeres vállalkozássá formálni. A legkreatívabb ötletekből született diákvállakozások  versenyeztek egymással: az iskolai zaklatás megelőzésére szolgáló applikációtól a talajeróziót csökkentő  

klímaroboton át egészen a mellrák korai fázisát detektálni képes termékekig a legkülönfélébb kihívásokra  adtak válaszokat a fiatalok vállalkozásai, melyek mezőnyében kiválóan helytállt a hazai AKG csapata is.  A GEN-E fesztivál nem csak a diákvállakozások legnagyobb európai seregszemléje, de egyben a kreativitás  és a jövőálló vállalkozási ötletek ünnepe is volt” mondta Dudás Csilla, az UniCredit Bank Hungary  szakembere. 

A “Re-Power Your Future” kezdeményezés első évében számos tevékenység segítette az iskolai  lemorzsolódás csökkentését, hogy növelje a motivációt, az elkötelezettséget és a lehetőségeket azokban  az iskolákban, ahol a legnagyobb a lemorzsolódás kockázata. Tapasztalataink szerint a tanulók bevonása  elengedhetetlen a sikerhez; az UniCredit Alapítvány és a JA Europe közötti együttműködés  kulcsfontosságú volt az iskolai lemorzsolódás megelőzésében, valamint a fiatalok ösztönzésében arra,  hogy a számukra legmegfelelőbb pályát válasszák.

Az együttműködés részeként Magyarországon tavasszal az Innovation Challenge országos versenyen  középiskolások mutatták meg, hogyan oldanák meg az éghajlatváltozás, a hulladékgazdálkodás vagy  éppen a túlzott fogyasztás problémáját az e célra kitalált társadalmilag felelős „vállalkozásaikkal”.  

Sajtó- és médiakapcsolat, JA Europe: Minna Melleri, Advocacy and Growth vezető, minna@jaeurope.org UniCredit Group Media Relations: Roberto Vitellaro, roberto.vitellaro2@unicredit.eu UniCredit Bank kommunikáció: kommunikacio@unicreditgroup.hu 

Az UniCredit Alapítvány 

Az UniCredit Csoport alapítványának célja, hogy felszabadítsa az Európa következő generációjában rejlő lehetőségeket. Küldetése,  hogy az oktatásban való esélyegyenlőség megteremtésével Európa-szerte támogassa a fiatalokat a mindennapi és a szakmai  életben való boldogulásban. Az Alapítvány kezdeményezései az iskolai lemorzsolódás elleni küzdelmet, a foglalkoztathatóság  javítását, az egyetemi tanulmányok megszerzésének ösztönzését, valamint a tanulmányok és a kutatás előmozdítását célozzák.  Az Alapítvány elkötelezett a közösségek támogatása mellett minden olyan országban, ahol az UniCredit Csoport működik. 

A Junior Achievement (JA) Europe 

A JA Europe Európa legnagyobb szervezete, amely a fiatalok sikerre való ösztönzésével és felkészítésével foglalkozik. A JA  Worldwide több mint 100 éve nyújt gyakorlatias tanulási lehetőségeket a vállalkozói készség, a munkára való felkészültség és a  pénzügyi tudatosság terén. Az elmúlt tanévben a JA Europe hálózat több mint 40 országban 6 millió tanulási lehetőséget nyújtott  a fiataloknak online, személyes és vegyes formában, közel 110 000 tanár és közel 90 000 önkéntes vállalkozó támogatásával.  

A Gen-E 

A Gen-E Európa legnagyobb vállalkozói rendezvénye, a vállalkozói szellem és az európai fiatalok eredményeinek ünnepe. Az  eseményen több ezer 15 évesnél idősebb európai diák mutatja be élvonalbeli üzleti ötleteit online és a helyszínen. A Gen-E  Fesztivál két éves európai vállalkozói versenyt is magában foglal, amelyeken a JA Company és a JA Start-Up program győztesei vesznek részt több mint 40 országból. 

- bdpst24.hu

Check Also

TÉNYLEG A GAZDAGOK HOBBIJA A KASZINÓZÁS? 

Egy idén nyáron készült reprezentatív kutatás szerint a kaszinókban még sosem jártak közel 50%-a gondolja …