Pál Dóra festőművész kiállítás megnyitója az Aranybástya Étteremben 

  • REBORN / Újjászületés 

A júliusi hónapot egy új kiállítás megnyitásával kezdte az impozáns Lónyay-Hatvany-villában található Aranybástya Étterem. Pál Dóra (művésznevén: Bydorapal) kortárs festőművész REBORN sorozatának képei igazi önfeledt nyári hangulatot árasztanak, a testi és lelki megújulást, az élet önfeledt pillanatait örökítik meg és teszik még csodálatosabbá a festői panorámájú étterem enteriőrjét. 

A kiállítás a REBORN címet kapta, hiszen a tehetséges Pál Dóra művésznő életének egy új fejezetében születtek, amely az újjászületésről szól.

Az eseményt Bán Blanka, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria művészettörténész és kulturális menedzser munkatársa, művészettörténeti előadó és tanár nyitotta meg, méltatva a művésznő tehetségét és a képeiben rejlő pozitív energiát.

Pál Dóra tehetsége nagyon korán megmutatkozott, a 2000-es években, egészen fiatalon készített már festményeket, Spanyolországban. 2009-ben szerzett diplomát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, építész tervező művészként. Az Iparművészeti Egyetem hallgatójaként, a grafika, a festészet iránti érdeklődése az évek alatt egyre erősödött. 

Tanulmányait követően a belsőépítészet világában helyezkedett el, és évekig belsőépítészként dolgozott, mígnem  a napjainkban sokak által ismert pánikrohamok gyötörték. Ebben az időszakban az olyan egyszerű és hétköznapi dolgok, mint egy reggeli vagy kávé a barátokkal is lehetetlen kihívásnak tűnt számára. Ekkor döntött úgy, hogy felszámolja addigi életét, hogy ismét  azzal foglalkozhasson, amit igazán szeret: a festészettel. 

Festményein azokat a boldog pillanatokat örökítette meg, amik bár apróságnak tűnnek, mégis az élet valódi örömét jelentik. Festményei mellett divatillusztrációkat is készít, amelyeken hűen ábrázolja a designer vonal klasszikus elemeit, sajátos, összetéveszthetetlen konszenzusba helyezve egy mögöttes tartalommal, ami mindig pozitív élményt sugall. Olajfestményein realista és figuratív részletek találhatók, utalva az illusztrációkon megelevenített történetekkel. Művészetét már az Egyesült Államokban is felismerték, alkotásai a The Art Insight és The Artworld Post hasábjai közt is helyet kaptak. 

A REBORN sorozat karakterei bemutatják hogyan lehet az élet nehézségeit gördülékenyen és vidáman áthidalni. A festményeken és az illusztrációkon is a jókedv, az elfogadás, a melegség, az önbecsülés, a mosoly, a lelki egyensúly játszik főszerepet.

A REBORN kiállítás megnyitójának helyszíne, a budapesti Várnegyedben található elegáns és történelmi Aranybástya Étterem épülete, amely kivételes környezetet biztosít a festmények bemutatásához. A műalkotások az étterem falain maradnak a nyár folyamán, így az ide látogató hazai és külföldi vendégek is megcsodálhatják és meg is vásárolhatják Pál Dóra alkotásait.

Bővebb információkat itt talál az alkotóról: by Dóra Pál – By Dóra Pál (bydorapal.com)

Az eseményen készült fényképeket Szántó András készítette. 

- bdpst24.hu

Check Also

Megkezdte működését a Marton Éva Nemzetközi OperaStúdió

Négy magyar és egy osztrák fiatal énekes részvételével megkezdte első félévét a Magyar Állami Operaház …