Nyári szabadságok veszélyei: Az UNIQA Biztosító szakértői figyelmeztetnek

Ha nyár, akkor napfény, szabadság és gondtalan szórakozás – gondolhatnánk. Azonban a baleseti statisztikák sajnos eltérő képet festenek, mivel a balesetek gyakorisága megnő a nyári hónapokban. Az UNIQA Biztosítóhoz évente átlagosan 5 ezer baleseti és utas kárbejelentés érkezik, és a június és augusztus közötti időszakban mindkét kategóriában növekedés tapasztalható. A baleseti bejelentések aránya 10%-kal magasabb a nyári hónapokban, míg az utaskároknál 20-25%-kal nő a bejelentések száma.

Az elmúlt években a pandémia időszaka alatt a bejelentések száma a harmadára-felére esett vissza, és megfordult a háztartási és a közlekedési balesetek korábban jellemző 1/3-2/3-os aránya. 2023-ra ez az egyensúly visszaállt, újra az utazás vagy a közlekedés közben bekövetkezett károk dominálnak.

Tipikus nyári balesetek és hogyan kerüljük el őket?

Jó hír, hogy a nyári időszakban bekövetkező balesetek általában enyhébbek, kisebb sérülésekkel járnak. Íme néhány jellemző balesettípus és megelőzési tipp:

  • Kerti balesetek: Grillezés, kerti főzés közben nyílt láng, forró eszközök és égésgyorsítók használata lehet veszélyes. Használjunk megfelelő védőeszközöket és tartsuk távol a gyerekeket a forró felületektől.
  • Medence és trambulin balesetek: Ugrás közben gyakoriak a csonttörések. Biztosítsuk a területet és felügyeljük a gyerekeket játék közben.
  • Gyümölcsszedés: Fáról vagy létráról leesés viszonylag gyakori, különösen idősebb korban. Használjunk stabil létrákat és kérjünk segítséget, ha szükséges.
  • Vízparti balesetek: A vízpartokon és strandokon a csúszós felületek miatt bekövetkező csonttörések a leggyakoribbak. A sekély vízbe vagy egymásra ugrások azonban a legveszélyesebbek, mivel ezek súlyos, hosszú távú sérüléseket is okozhatnak. 

A közlekedési balesetek számának alakulására kimutatható hatással vannak az időjárási frontok, melyek hatására megváltozhat a vezetők magatartása, ingerlékennyé vagy éppen tompulttá válhatnak.

Meglepő lehet, hogy a gyerekeket a legtöbb baleset nem a nyári szünetben, hanem iskolaidőben éri, akár 2-3-szor is több. A biztosító szakértői szerint ez azért van, mert olyankor nagyobb csoportokban játszanak vagy sportolnak együtt. Szerencsére ezek 98%-a könnyű vagy múlékony sérülés.

Az UNIQA Biztosító a kárkifizetésekkel kapcsolatban idén is az egy évvel ezelőtti nagyságrendre számít, a 2024-es baleseti és utaskárokra kifizetett összeg várhatóan milliárdos nagyságrendű lesz.

A balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy mindig használjunk védőeszközöket a kertben és a szabadban, felügyeljük a gyerekeket játék közben, különösen vízparton és trambulin használatakor, legyünk figyelmesek az időjárási változásokra vezetés közben, és tartsuk be a biztonsági előírásokat minden tevékenység során.

- bdpst24.hu

Check Also

NEM VIGYÁZUNK ELÉGGÉ A DUNÁRA

DERÜL KI A MAGYAR FELMENŐKKEL RENDELKEZŐ BRAŇO MOLNÁR ÚJ DOKUMENTUMFILMJÉBŐL Azt gondolnánk, hogy a Dunát …