SzíDoSz: közlemény az elmúlt időszakban történt munkahelyi balesetek kapcsán

  • A Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) elnökségének álláspontja és közleménye az elmúlt időszakban történt munkahelyi balesetek kapcsán:

A SzíDoSz-nak közel 1600 olyan művész és színházi dolgozó a tagja, akik az építkezési területekhez hasonló munkakörülmények között dolgoznak. Ez az „üzem” rengeteg odafigyelést igényel, és ugyanennyi veszélyt is hordoz magában. Mint a terület legnagyobb munkavállalói érdekvédelmi szervezete, kötelességünknek érezzük, hogy tisztázzuk szerepünket és lehetőségeinket úgy az aktuális helyzetben, mint a színházi szakmát érintő legfontosabb kérdésekben. 

A színházakban voltak és sajnos lesznek is balesetek, de ezek megelőzése és az esetlegesen bekövetkezett esetek kezelése, kommunikációja, etikai kérdései olyan ügyek, amelyekben közös álláspontra, közös fellépésre van szükség, mi ebben egyedül nem tudunk mit tenni. A színházi szakma minden munkavállalójáért felelősséget érzünk, de – a jelenlegi jogszabályi környezetben – felelősséget vállalni csak tagjainkért tudunk. Aktívan fellépni pedig csak azokban az intézményekben van lehetőségünk, ahol tagjaink száma eléri azt a szintet, amely szakszervezeti alapszervezet létrehozásához szükséges. Amennyiben mindenhol lenne alapszervezetünk – aminek alapfeltétele a megfelelő létszámú tagság – reális céllá válhatna, hogy minden színházra érvényes, kollektív eljárási rendszert harcoljunk ki. Amíg ez nincs így, a Szakszervezet csak általános szinten tudja kezelni a problémát. 

Szeretnénk tisztázni, hogy a Nemzeti Színházban nincs alapszervezetünk, a balesetben érintett művészek nem a Szakszervezet tagjai, így a konkrét ügyben nincs jogalapunk a vizsgálatokban és az eljárásban részt venni. Az érintett művészeket ugyanakkor a SzíDoSz korábbi vezetősége és az áprilisban felállt új elnökség is megkereste. Segítségünket felajánlottuk. Képviseleti hozzájárulásunkat a művészek nem igényelték, ezért ebben az ügyben nincs jogosultságunk érdemileg cselekedni, továbbá nyilatkozni. A PS Produkció vendégjátéka során a Vígszínházban megsérült kollégánk esetében – mivel ő szakszervezeti tag – ennek ellenkezőjéről számolhatunk be. A SzíDoSz által kínált valamennyi segítséget igénybe veheti és a lehetőségek nagy részével élt is. 

Nem egyedül mi döntünk abban, létrejön-e az ismert esetek kezeléséhez szükséges protokoll, etikai kódex, az a közös preventív eljárási rend, amely egyelőre nincs. Mindennél fontosabbnak tartjuk azonban, hogy megszülessen az a szakmai minimum, amelyhez igazodni tud mindenki ezen a területen. Ennek érdekében a SzíDoSz kezdeményezte a munkáltatók képviselői, valamint további szakmai szervezetek hivatalos párbeszédének megkezdését. Felhívásunkat elküldtük a Magyar Teátrumi Társaság, a Maszk Országos Színészegyesület, a Független Előadó-Művészeti Szövetség és a Magyar Színházi Társaság felé. Bízunk abban, hogy közösen meg tudunk állapodni mindazon alapvetésekben, amelyek politikától, épülettől, munkáltatók, fenntartók személyétől függetlenül tudnak érvényesek lenni mindannyiunkra nézve annak érdekében, hogy a színházi dolgozók fizikai és mentális egészségét veszélyeztető körülményeket megváltoztassuk.

A SzíDoSz ezúton szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az általunk végzett segélyezés, a segélyezettek személye, valamint a segély jogcíme és mértéke szigorúan érzékeny személyes adat! Mindezek nyilvánosságra hozataláról kizárólag a segélyezett dönthet! A munkáltató nem hivatkozhat a Szakszervezet által adott segélyekre, főképp nem nevesítheti az érintett személyét. Mivel jelen esetben ez megtörtént, (Nemzeti Színház közleménye 2024.07.06.) vizsgálatot kezdeményezünk, hogy kiderítsük, hogyan kerülhetett a jogosulatlan információ a munkáltatóhoz. Felhívjuk a figyelmet továbbá arra, hogy a médiavisszhangot kiváltó színházi balesetek ügyében hatósági vizsgálatok folynak. A balesetek okainak, felelőseinek felkutatása és megnevezése a megfelelő hatóságok, a felelősségre vonás pedig az igazságszolgáltatás feladata. Fontos lenne, hogy ezt az alapvetést mindenki figyelembe vegye!

Hosszú idő után, idén tavasszal új elnökséget választott a SzíDoSz kongresszusa. Céljaink is újak, láthatóságunk megnövelése, létjogosultságunk deklarálása a legfontosabb. Szomorú, hogy ilyen ügyek mentén kezdünk ebbe bele. Sokan a szakmából a Szakszervezetért kiáltanak a jelen helyzetben. Cselekvésre, intézkedésre, beleállásra kérnek minket. Látjuk, halljuk, érezzük. A felelősségét is. Szervezetünk kizárólag a hatályos jogszabályok adta lehetőségek keretei között végezheti munkáját. Ígérjük azonban, hogy szakpolitikai témakörökben a jövőben – a jelenlegi vezetőség hivatalos bírósági bejegyzése után – az eddigieknél sokkal aktívabb jelenlétünk lesz. Céljaink megvalósítása érdekében viszont erős tagságra van szükségünk, így bíztatjuk azokat, akik eddig még nem tették meg: legyenek tagjai a SzíDoSz-nak azért, hogy a Szakszervezet valóban a teljes szektor érdekképviseletét és érdekvédelmét láthassa el. Alapvetően nem hiszünk a középen állásban, a semlegességben, de az emberi élet védelme oldalaktól független kell, hogy legyen. Ezúton is kérjük az általunk megkeresett, különböző világnézettel rendelkező szakmai szervezeteket, hogy működjenek velünk együtt a hasonló esetek elkerülése érdekében! Legyen végre egy általános érvényű, mindenki által elfogadott protokoll és szabályozás! 

A balesetben érintett művészek felé – mint ahogyan korábban személyesen – ezúton is együttérzésünket fejezzük ki, és ajánlatunkat az aktív segítségnyújtásra továbbra is fenntartjuk!

- bdpst24.hu

Check Also

Megkezdte működését a Marton Éva Nemzetközi OperaStúdió

Négy magyar és egy osztrák fiatal énekes részvételével megkezdte első félévét a Magyar Állami Operaház …