Kulacsokkal és víztisztítással az egészségért és a környezetért!

  • Itt a Műanyagmentes július!

A nyár és főleg a hőségriadó beköszöntével nem csak a hőmérséklet és a nyaralási kedvünk emelkedik, hanem a vízfogyasztásunk is megnő, különösen, ha utazunk vagy szabadtéri tevékenységet folytatunk. Természetesen nem csak nyáron kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, az ajánlások legalább 2-3, de akár 4 liter víz fogyasztásáról is szólnak. A #PlasticfreeJuly, azaz a Műanyagmentes július nemzetközi mozgalom nagyszerű alkalom lehet arra, hogy végig gondoljuk vízfogyasztási szokásainkat és fenntarthatóbb alternatívát válasszunk a PET-palackok helyett.

A PET-palackok a leggyakoribbak az egyszer használatos italcsomagolásban, azonban számos hátrányuk van. Az egyik fő probléma a BPA (biszfenol-A) jelenléte, amely a palackok egyes típusainak gyártása során kerülhet a műanyagba. A BPA hormonális zavarokat okozhat, melyek különösen veszélyesek lehetnek gyerekek és várandós nők számára, bár a Kalifornai Állami Műszaki Egyetem friss kutatása szerint, melyet a Business Insider hozott nyilvánosságra, a palackokról a vízbe lebomló mikroműanyagok akár inzulinrezisztenciát, később 2-es típusú cukorbetegséget is okozhatnak. Emellett a műanyag palackok gyártása és hulladékkezelése jelentős környezeti terhelést jelent. Július 1-től 50 Ft-os betétdíjjal terhelik a PET palackokat, melyet a Repontokon válthatunk vissza, így ösztönzik a fogyasztókat arra, hogy keressék fel a hozzájuk legközelebb eső visszaváltási helyet és gondoskodjanak a műanyag palackok újrahasznosításáról.

A műanyagmentes életmód egyik legegyszerűbb lépése, ha PET-palackok helyett rozsdamentes acél, üveg vagy BPA-mentes műanyag kulacsot használunk, melyek újratölthetők és használatuk számos előnnyel jár:

  • csökkenti a műanyag hulladék mennyiségét
  • takarékos megoldás, hiszen nem kell folyamatosan palackozott vizet vásárolni 
  • nem kell a palackok visszaváltásával foglalkozni
  • nem tartalmaz BPA-t és más káros vegyi anyagokat. 

A kulacs használata tehát környezetbarát, gazdaságos és egészséges, de természetesen nem mindegy, hogy mit töltünk bele. Az otthoni víztisztítás egy újabb, meghatározó lépés a műanyagmentes életmód irányába. A piacvezető európai vízkezelési technológiákat forgalmazó BWT Hungária kancsós, vagy konyhapultba építhető víztisztító megoldásai kiváló alternatívát nyújtanak a PET palackos vizek helyett. A BWT prémium szűrt vizet készít a helyi, jó minőségű csapvízből. Eltávolítja a vízből a lebegő anyagokat (pl. porszemek, rozsda), az íz- és illatrontó anyagokat (pl. klór), valamint értékes magnéziumot adagol a vízhez, így kellemesen frissítővé teszi azt. A helyben szűrt vízzel nincs szükség palackozott víz vásárlására, ezáltal csökkenthetjük a műanyaghulladék mennyiségét, valamint a környezeti terhelést, melyet a víz szállítása jelent. A BWT vízszűrő megoldásai könnyen, akár szakember nélkül is telepíthetők és egyszerűen karbantarthatók, a szűrőpatronok pedig 99%-ban újrahasznosíthatók. 

 

3 tipp a Műanyagmentes júliusra, a fenntartható nyári hidratálásért:

  1. Tervezz előre! Mindig vigyél magaddal egy feltöltött kulacsot, amikor útnak indulsz.
  2. Töltsd fel útközben! Használd ki a nyilvános ivókutakat, és keresd a Vízlelőhelyeket, ahol BWT szűrt vízzel ingyenesen újratölthetők a kulacsok. Ebben az ingyenesen letölthető Vízlelőhely app segít. 
  3. Hűtsd le a vizet! A nyári melegben tarts a kulacsodban mindig hideg vizet, hogy felfrissülj.

PRO tipp:

Legyen több kulacsod, így akár a napi hangulatod, öltözéked, programod alapján is választhatsz. Az előre feltöltött kulacsot tedd pár órára a hűtőbe, akár a mélyhűtőbe, így a nagy hőségben is sokáig lesz nálad friss, üdítő, éltető ivóvíz! 

A Műanyagmentes július nagyszerű lehetőség arra, hogy ezeket a változtatásokat bevezessük a mindennapjainkba, és megtegyünk egy lépést egy zöldebb, egészségesebb jövő felé.

- bdpst24.hu

Check Also

Utazás a sötétségtől a fényig – ZHU Budapesten is bemutatja új albumát

ZHU szexi és baljós zenéjével 2014-ben tűnt fel a színen, akkor még anonimitásba burkolózva. Az …