IMPOSZTOR-SZINDRÓMA ÉS BIZONYTALANSÁG

EZEK A VALÓDI PROBLÉMÁK HÁTRÁLTATJÁK A LEGINKÁBB AZ EGÉSZSÉGÜGYI STARTUPOK FEJLŐDÉSÉT

AZ EIT HEALTH MEGÚJÍTJA A VÁLLALKOZÓKAT TÁMOGATÓ INNOSTARS AWARDS PÁLYÁZATÁT 

  • Számos egészségügyi startup dolgozik olyan fejlesztéseken, amelyek révén az európai polgárok hosszabb és egészségesebb életet élhetnek – ám eközben rengeteg kihívással szembesülnek.
  • Az induló vállalkozók arról számolnak be, hogy egyedül érzik magukat munkájuk közben, imposztor-szindrómával küzdenek, és nem találkoznak eleget az innovációs ökoszisztéma többi szereplőjével.
  •  Az EIT Health az idei évre átalakította InnoStars Awards programját, hogy személyre szabottabb támogatást és még több networking lehetőséget nyújtson a startupoknak Dél-, Közép- és Kelet-Európában.
  • A vállalkozások termékük, illetve szolgáltatásuk validációja mellett mostantól befektetőt is találhatnak az InnoStars Awards program részeként. 
  • A jelentkezési határidő 2024. augusztus 5.

Az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló szervezete, az EIT Health tanulmányt készíttetett arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük az egészségügyi startupoknak, és hogy hogyan járulnak hozzá ezek leküzdéséhez a szervezet vállalkozásfejlesztési programjai az InnoStars régióban, vagyis Dél-, Közép- és Kelet-Európában. Ezek a programok – például a régóta futó InnoStars Awards – képzések, finanszírozási lehetőségek, mentorálás és bootcampek révén kézzel fogható segítséggel támogatják a vállalkozókat, de a tanulmány további, eddig ismeretlen előnyöket is feltárt a résztvevők szemszögéből. 

Közösségi támogatással nem egyedül kell megoldani a kihívásokat

A tanulmányból kiderül például, hogy a vállalkozók gyakran úgy érzik, hogy egyedül kell szembenézniük a kihívásokkal. A startup programok azonban olyan találkozásokra adnak lehetőséget, amelyek az összetartozás érzését adják meg nekik, és lehetővé teszik a csapatoknak, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, nehézségeiket és félelmeiket. Ahogy az egyik startup alapítója fogalmazott: „Végre úgy éreztük, hogy nem vagyunk egyedül”. Egy másik résztvevő pedig arról számolt be, hogy nem kell mindent újra és újra elmagyarázni arról, amivel foglalkoznak, mivel más csapatok is hasonló cipőben járnak. „Nem tesznek fel például olyan kérdéseket, hogy miért tartanak ilyen sokáig a klinikai vizsgálatok és a hatósági szabályozások elsajátítását célzó képzések”. A kölcsönös támogatás túlmutat a bátorításon; gyakorlati tanácsokat is jelent. A startupok például a társaik visszajelzései alapján továbbgondolhatják, finomíthatják a pitchüket. „Más startupok meg tudják mondani, hogy megértették-e az ötletedet a pár perces prezentációd alapján. Ha nem, akkor elkezdhetsz dolgozni rajta, hogy érthetőbbé váljon” – osztotta meg tapasztalatait egy másik résztvevő.

Nehezen érhetők el a kulcsfontosságú érintettek 

Az egészségügyi startupok számára létfontosságú, hogy sokféle csoporttal ápoljanak élő kapcsolatot: orvosokkal, betegekkel, vállalatokkal, befektetőkkel, hogy tudják, mire van szükségük, és megnyerjék őket, hogy támogassák innovációjukat. Az InnoStars Awards startup program segít a csapatoknak abban, hogy a saját kezükbe vegyék a sorsukat, mivel   megnyitja előttük az ajtót, amin keresztül potenciális befektetőkkel, ügyfelekkel és partnerekkel léphetnek kapcsolatba. Ezek a kapcsolatok kulcsfontosságúak a piaci ismeretek megszerzéséhez. „Egy ilyen kapcsolat révén tanultam meg, hogyan működnek a klinikai vizsgálatok Európában” – idézte fel egy résztvevő. Egy portugál orvos hozzátette: „Számos olyan startuppal találkoztam, ahol nem volt orvos a csapatban. Ezekből a találkozásokból kölcsönösen profitáltunk, mivel mindig tanultam valami újat a vállalkozóktól, ők pedig megismerik egy orvos nézőpontját, aki egyszer majd remélhetőleg használni fogja az innovációt, amin dolgoznak.

Küzdelem az önbizalomhiánnyal és a termék validációval

Sok vállalkozó küzd az önbizalomhiánnyal és az imposztor-szindrómával, azzal a jelenséggel, hogy úgy érzik, érdemtelenül jutottak el egy szintre, érték el addigi eredményeiket. Ez kihat a termelékenységükre és az üzleti teljesítményükre is. Az EIT Health InnoStars programjaiban való részvétel ezen is segít, növeli a résztvevők önbizalmát azzal, hogy validálják szolgáltatásuk, termékük létjogosultságát, működőképességét. „Amikor bejutsz egy ilyen program döntőjébe, az emberek visszajelzéseiből lassan te is felismered, hogy jó irányba haladsz” – osztotta meg tapasztalatait egy vállalkozó. „Magabiztosabbá válsz, mivel rájössz, hogy tényleg tudsz segíteni másoknak, akik egy olyan vállalkozót látnak benned, akitől tanulhatnak” – jegyezte meg egy másik startupper. A társaktól, a többi vállalkozótól hallott inspiráló történetek szintén önbizalomerősítő hatással vannak.

InnoStars Awards: válasz a kihívásokra

Az EIT Health egyik legismertebb programja, az InnoStars Awards pontosan ezeknek a kihívásoknak a kezelésével igyekszik támogatni a közép-, kelet- és dél-európai egészségügyi startupok fejlődését.

Az elmúlt hét évben több mint 120 induló vállalkozás vett részt az InnoStars Awardson, és több mint felük azóta a piacra is dobta termékét vagy szolgáltatását” – mondta el Békási Tamás, az EIT Health RIS Business Creation Leadje és az InnoStars Awards programvezetője, aki több hazai sikertörténetet is megnevezett: „Olyan ígéretes magyar vállalkozásokat találunk a program korábbi résztvevői között, mint a CelluVir. Ez a cég egy bőrre ragasztható tapaszt fejlesztett ki, amivel gyorsan és költséghatékonyan lehet a különféle vírusok elleni sejtes immunitást kimutatni. Említhetném az InSimu-t, amelynek megoldásával a medikusok és orvostanhallgatók szimulációk segítségével oldhatnak meg gyakorlati problémákat, elemezhetnek vizsgálati eredményeket vagy rendelhetnek el terápiákat.”

Békási Tamás hozzátette: „A résztvevők visszajelzései alapján idén úgy döntöttünk, hogy változtatunk a program formátumán, hogy még több kapcsolatépítési lehetőséget teremtsünk a startupok számára. A változtatásoknak köszönhetően az InnoStars Awards még több lehetőséget kínál azoknak a startupoknak, amelyek a biotechnológia, a medtech és az élettudományok területén keresnek befektetőt. Bízunk benne, hogy idén minden korábbinál több prototípusból válik majd piacképes egészségügyi megoldás a program révén, illetve hogy minél több startup válik majd az EIT Health közösségének állandó tagjává, és találja meg a fejlődéséhez szükséges partnereket a hálózatban.

Az idei kiírásban a résztvevők 15 000 eurós finanszírozásban részesülhetnek, lehetőséget kaphatnak, hogy a legjobb befektetők előtt prezentálhassák megoldásukat, illetve személyre szabott mentorálást és képzést kapnak az egészségügyi technológia korai stádiumú értékeléséről. A program elsődleges célja továbbra is a prototípussal vagy MVP-vel (minimum viable product) rendelkező, bevételt még nem termelő vállalkozások termékeinek vagy szolgáltatásainak validációja. A program során a vállalkozók intenzív bootcampeken vehetnek részt, ahol segítséget kapnak a piacra lépési stratégia kidolgozására, finomításában és a termékbevezetés felgyorsítására. A program újdonságai a befektetési lehetőségeket kínáló programelemek, melyek érettebb, már bevételt is termelő, magvető vagy series A befektetés előtt álló startupoknak kínálnak bootcampeket a befektetési stratégiaalkotásról és az üzleti tervezésről. A program csúcspontja a novemberi InnoStars Grand Finals lesz, ahol a startupok nemzetközi zsűri előtt mérik össze tudásukat a 25 000 eurós fődíjért.

Mesterséges szervek és nem invazív kortizolszint mérés

Az InnoStars Awards az említett magyar vállalkozásokon túl is számos sikertörténetnek adott helyet. tavalyi versenyen 1. helyet elérő Orgavalue például egy portói orvostanhallgatók által alapított biotechnológiai vállalat, amely mesterséges szerveket fejleszt azzal a céllal, hogy megszüntesse a transzplantációs várólistákat. Elsőként a májátültetés piacára koncentrálnak, és 2028-ban terveznek piacra lépni. A vállalat a programban rejlő lehetőségeket a termék továbbfejlesztésére használta fel. Egy másik példa a korábbi InnoStars Awards döntős IQ Biozoom, egy otthoni diagnosztikára szakosodott startup. A lengyel vállalat az EIT Health hálózatán keresztül talált nemzetközi partnereket a kortizolszint otthoni, nem invazív mérését célzó fejlesztéséhez: a Coimbrai Egyetem Orvostudományi Karát Portugáliából, valamint a TUBITAK Nemzeti Mérésügyi Intézetet Törökországból. 

Az InnoStars-díjra pályázni kívánó startupok az InnoStars Awards | EIT Health  oldalon tudhatnak meg többet és jelentkezhetnek.

- bdpst24.hu

Check Also

Láthatatlan veszélyek a medencékben

Egész nyáron, de kifejezetten a hőhullám ideje alatt sokan választják a strandolást. Legyen szó fürdőkről …