Az európai fiatalok a vállalkozói szellem révén emelik közösségük színvonalát

A szlovákiai Devecol csapat nyerte az UniCredit Alapítvány Re-Power Your Future díját a Gen-E (Electronic Generation) 2024-en, Európa legnagyobb diákvállalkozási fesztiválján Cataniában, Szicíliában.

A Pozsonyban működő szakközépiskola tizenkét diákját a nemzetközi UniCredit Alapítvány “Re-Power Your Future” díjával tüntették ki üzleti projektjükért. Cégük, a Devecol sikeresen kifejlesztett egy intelligens, interaktív alkalmazást, amely a közösségeket mozgósítja a természetből származó hulladék összegyűjtésére, és amely Szlovákia mellett Magyarországon és Lengyelországban is terjeszkedést tervez. Ez az innovatív megoldás elősegíti a fiatalok, a civil társadalom és az intézmények közötti együttműködést, megmutatva a diákok kivételes képességét arra, hogy egy közös küldetésbe több érdekelt felet is bevonjanak. Az UniCredit Alapítvány a “Re-Power Your Future” díjjal a legjobb Junior Achievement (JA) vállalkozásokat ismeri el, amelyek a fiatalok következő generációjának társadalmi mobilitását támogatni kívánó megoldásokat fejlesztettek ki, vagy társadalmi szerepvállalásukkal segítik a közösségeiket.

A díj a JA Europe és az UniCredit Alapítvány Magyarországon is elindult, hároméves “Re-power your future” kezdeményezésének része, amelynek keretében a részt vevő fiatalok vállalkozói tapasztalatokat, a sikeres munkavállaláshoz szükséges készségeket, kompetenciákat és ismereteket szereznek, és egyúttal belépőt jelentenek a további lehetőségekhez. A kezdeményezés az UniCredit elkötelezettségét jelenti a közösség iránt: készségalapú önkéntesség, mentorálás, példamutatás, helyi rendezvények és kezdeményezések támogatása.

Silvia Cappellini, az UniCredit Alapítvány vezetője elmondta: “Megtiszteltetés számunkra, hogy európai partnerként részt vehetünk a Gen-E fesztiválon. Az UniCredit Alapítvány 2023 júliusában fogott össze a Junior Achievement Europe-pal, hogy elindítsa a ‘Re-power Your Future’ elnevezésű, a korai iskolaelhagyás elleni küzdelmet célzó kezdeményezést, amely az UniCredit hatókörén belül 10 országot érint egy hároméves program keretében. Az UniCredit Alapítvány büszkén jelenti be a ‘Re-power Your Future’ díj győzteseit, ami annak elismerése, hogy képesek az egész közösséget egy közös ügy érdekében mozgósítani. Ezen projektek megvalósulása a jövőbe vetett bizalom egyértelmű jele számunkra.”

Salvatore Nigro, a JA Europe vezérigazgatója hozzátette: “Egyértelmű kapcsolat van a vállalkozói tapasztalatok bővítése és az iskolai lemorzsolódás elleni küzdelem között. A JA-programok képesek arra, hogy serkentsék a fiatalok önbecsülését, ösztönözzék őket arra, hogy aktívan kezükbe vegyék életük irányítását, és megtanulják, hogyan fejlesszék az ehhez szükséges készségeket a gyakorlatban. Hogyan? Azzal, hogy vállakozói példákkal inspirálják a fiatalokat, és a globális gazdaságban való érvényesüléshez szükséges releváns készségek széles skáláját tanítják meg nekik.” 

“Az alapítvány díjának magyar zsűritagjaként izgalmas volt közelről látni, hogy a diákok hogyan tudták izgalmas ötleteiket sikeres vállalkozássá formálni. A legkreatívabb ötletekből született diákvállakozások versenyeztek egymással: az iskolai zaklatás megelőzésére szolgáló applikációtól a talajeróziót csökkentő klímaroboton át egészen a mellrák korai fázisát detektálni képes termékekig a legkülönfélébb kihívásokra adtak válaszokat a fiatalok vállalkozásai, melyek mezőnyében kiválóan helytállt a hazai AKG csapata is. A GEN-E fesztivál nem csak a diákvállakozások legnagyobb európai seregszemléje, de egyben a kreativitás és a jövőálló vállalkozási ötletek ünnepe is volt”mondta Dudás Csilla, az UniCredit Bank Hungary szakembere.

A “Re-Power Your Future” kezdeményezés első évében számos tevékenység segítette az iskolai lemorzsolódás csökkentését, hogy növelje a motivációt, az elkötelezettséget és a lehetőségeket azokban az iskolákban, ahol a legnagyobb a lemorzsolódás kockázata. Tapasztalataink szerint a tanulók bevonása elengedhetetlen a sikerhez; az UniCredit Alapítvány és a JA Europe közötti együttműködés kulcsfontosságú volt az iskolai lemorzsolódás megelőzésében, valamint a fiatalok ösztönzésében arra, hogy a számukra legmegfelelőbb pályát válasszák.

Az együttműködés részeként Magyarországon tavasszal az Innovation Challenge országos versenyen középiskolások  mutatták meg, hogyan oldanák meg az éghajlatváltozás, a hulladékgazdálkodás vagy éppen a túlzott fogyasztás problémáját az e célra kitalált társadalmilag felelős „vállalkozásaikkal”.  

- bdpst24.hu

Check Also

Tatai lány vitte az olimpiai lángot

Hazánkat az a megtiszteltetés érte, hogy július 11-én, a franciaországi Sens városában Kollár Zsuzsanna tatai …