3 tipp, hogy a szülők is pihenni tudjanak és élvezzék a vakációt

Hurrá, vakáció! – halljuk a gyerekektől. De vajon a szülők is így gondolják? Az óvodai, iskolai nyári szünet sok családban komoly fejtörést okoz, mivel a szülők is ilyenkor szeretnék kipihenni magukat. A feltöltődés számukra is igencsak fontos ahhoz, hogy az év során kellő lendülettel és figyelemmel végezhessék a munkájukat. Mindebben a munkáltatónak is komoly szerepe lehet, ezért a K&H HR vezetője három tippel segít, hogy a nyár valóban a feltöltődésről szólhasson. 

A nyári vakáció, szabadság elvileg az év legélvezetesebb időszaka, hiszen a családdal, barátokkal tölthetjük jó időben, ráadásul feladatok, határidők, megbeszélések nélkül. Szükségünk is van rá – nemcsak szerintünk, de a pszichológusok szerint is, akik azt tanácsolják, hogy lehetőleg a teljes éves szabadságot használjuk ki, és amikor a munkától távol vagyunk, akkor egyáltalán ne vagy, ha muszáj, akkor is csak nagyon limitált időben jelentkezzünk be, legyünk elérhetők. De hogyan tudja ezt a kikapcsolódást egy olyan család vagy akár egyedülálló szülő megvalósítani, ahol a nyári szünetben a gyerekek több hétig, hónapig tartó felügyeletét kell menedzselni? 

„A családbarát szemlélet rendkívül fontos a cégek részéről ahhoz, hogy a gyermekes munkavállalók is feltöltődhessenek a nyári időszakban, ne plusz stresszt jelentsen a szünet menedzselése. Hiszen számukra az ilyenkor legtöbbször felmerülő kérdések mellett, minthogy mikor, mennyi időre menjünk szabadságra, hogyan és milyen feladatokat adjunk át a kollégáknak, még az is dilemmát jelent és komoly szervezést igényel, hogy hogyan oldják meg a gyerekek felügyeletét az óvodai, iskolai szünet alatt. Ha azonban ebben segítséget nyújt a munkáltató, az nemcsak a következő hónapokban könnyítheti meg a szülők életét, de hosszú távon az elköteleződést is erősíti a cég felé” – emelte ki Medvey Leila, a K&H HR vezetője, aki három eszközt is mutat arra, hogy a gyermekesek számára is könnyebben megvalósulhasson a munka-magánélet egyensúlya: „A kisgyermekes munkatársaink számára a nyári időszakban még rugalmasabban kezeljük a távoli munkavégzés lehetőségét. A piacon kiemelkedő, 50 százalékos home office felett is extra távoli munkavégzési napokat biztosítunk számukra. Emellett évek óta szerepet vállalunk a gyerekek táboroztatásában is, és gyerekbarát irodánk is nyitva áll a kollégák előtt, hogy akár egy-egy időszakra behozzák csemetéjüket.”  

Természetesen a rendszer akkor működik jól, ha a vezetők – csapat és felsővezetői szinten is – nyitottak és együttműködőek mindezek megvalósításában. „A kisgyermekes munkavállalókat támogató home office keretrendszer kialakítása mellett a K&H vezetők folyamatos szemléletformálására is hangsúlyt fektetünk és képzést biztosítunk, hogy kreatívan, rugalmasan, empátiával kezeljék és szervezzék a feladatokat. Mert nélkülük a rendszer nem működik” – mutatta be a megoldásaikat a HR vezető. 

- bdpst24.hu

Check Also

A következő nemzedékek reálértelmiségét nevelik

most őket díjazzák 2,5 millió forinttal 24. alkalommal lehet jelölni a reáltárgyak legjobb oktatóit a …