Nagy siker az Európa-Kína Turizmus Dialógus konferencia

  • hazánk katalizátora kíván lenni a két régió együttműködésének

Hatalmas nemzetközi politikai és szakmai érdeklődés kísérte az Európai Unió Tanácsa soros magyar elnökségének keretében július 3. és 5. között megrendezett Európa-Kína Turizmus Dialógus konferenciát. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség által a kínai világszervezettel, a World Tourism Alliance-szel és az Európai Utazási Bizottsággal együttműködésben megszervezett konferencián 23 európai ország és Kína képviselői, szakemberei a két régió kétirányú turizmusfejlesztésének legfontosabb, aktuális kérdéseit vitatták meg. Nagy Márton a rendezvényen kiemelte, Magyarország katalizátora kíván lenni a kínai-európai uniós együttműködésnek.

A turizmus EU-s gazdaságra gyakorolt hatását jól mutatja, hogy 8,7%-kal járul hozzá az EU GDP-jéhez (572 milliárd euróval), és a teljes munkaerő mintegy 4,4%-át foglalkoztatja. 9,9 millió munkahely közvetlenül, 24,7 millió pedig közvetetten a turizmushoz köthető az EU területén. Az Európai Utazási Bizottság (European Travel Commission) prognózisa szerint az Európába irányuló kínai utak számában évi 32%-os növekedés várható 2023 és 2028 között.

Az Európa-Kína Turizmus Dialógus magyarországi rendezése összefügg azzal, hogy Magyarország a pandémiát követően számos eszközzel lépett fel sikeresen a kínai beutazóforgalom élénkítéséért. Már 2023 áprilisában az EU-tagállamok közül az elsők között fogadott szervezett, hivatalos kínai turistacsoportokat. Ezek hatására az elmúlt évben már valamivel több mint 110 ezer kínai turista közel 305 ezer vendégéjszakát töltött el Magyarországon, így a kínai vendégek száma négyszeresére, míg az általuk eltöltött éjszakáké közel háromszorosára nőtt 2022-hez képest Magyarországon. Az előrejelzések szerint pedig 2024-re is további ütemes bővülés várható” – emelte ki Nagy Márton, nemzetgazdasági miniszter a rendezvény kapcsán. Hozzátette, dinamikusan bővült Magyarország légiösszeköttetése is Kínával idén: júliustól már 7 kínai nagyváros érhető el Budapestről közvetlenül. Heti 21 járattal Magyarország rendelkezik a legsűrűbb légiösszeköttetéssel Kínával egész Közép-Kelet-Európában. Mindez pedig azért is fontos, mert a turizmus mellett, a kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatok is a légihidak mentén épülnek.

Az elnökségi időszak turisztikai szakpolitikai témáinak kormányzati felelőse a Magyar Turisztikai Ügynökség, amely a magyar kormány nevében a különféle munkacsoporti egyeztetések, szakmai konferenciák házigazdájaként szakpolitikai feladatokat lát majd el. A Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása mellett így az MTÜ elnököl a Tanács Turizmus Munkacsoportjában, amelyen szakértői szinten vitatja meg a 27 tagállam az ágazatot érintő legfontosabb szabályozási kérdéseket. „A magyar elnökség 6 hónapja kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a magyar turizmus a nemzetközi figyelem középpontjába kerüljön, széleskörűen bemutassa fejlesztéseinket a tagállamok körében. Emellett egyedülálló alkalom a hazai desztinációk ismertségének és elsősorban a közeli, európai küldőpiaci vendégéjszakák számának további növelésére. Ezért számítunk a szakma aktív részvételére és támogatására az elnökségi félév turisztikai programjai során” – hangsúlyozta Könnyid László, az MTÜ vezérigazgatója.

A rendezvényen Liu Shijun, a kínai világszervezet, a World Tourism Alliance főtitkára elmondta, változik a kínai turisták ár-érték érzékenysége. Megnőtt körükben a magas színvonalú piacok iránti igény, szívesen költenek többet utazásaik során. Egyre érzékenyebbek ugyanakkor a biztonságra, ami mára megtalálható az első három utazási kritériumuk között. Szemléletükben pedig egyre inkább konzervatívok, előnyben részesítik a városlátogatásokat és a természetközeli, gasztronómiai élményeket.

Az Európai Utazási Bizottság igazgatóságának elnöke, Miguel Sanz kiemelte, a kétirányú vendégforgalom visszaépítése érdekében elsődleges cél a két régió közötti légiforgalom visszaállítása a pandémia előtti szintre. Ugyanakkor hangsúlyozta, fontos, hogy a turizmust ne csak a gazdasági prosperitás, hanem a béke eszközének is tekintsék a tagállamok. Ehhez pedig elengedhetetlen a kulturális eszmecsere, valamint a történelmi és tradíciós ismeretek átadása Kína és Európa között. A forgalom ösztönzése érdekében pedig a digitális megoldások, valamint az innovatív marketingeszközök használata elengedhetetlen lesz.

Szintén Budapest lesz a helyszíne a turisztikai szakemberek legmagasabb szintű évenkénti konferenciájának, az Európai Turizmus Fórumnak is november 13-án. Az európai iparágat érintő, megvitatásra kerülő problémák között szerepel, a munkaerőhiány, az adatcsere nehézségei, vagy, hogy lehet-e a fenntarthatóság egyik kulcseszköze az adatvezérelt ágazatirányítás. Az MTÜ emellett szakmailag támogatja az Európa Tanács Kulturális Útvonalak programjának szeptemberi tanácsadó testületi gyűlését és a november 25-27. között zajló, Donau Schifffahrt Expo elnevezésű dunai hajózási kiállítást.

A képek forrása: Hungarian Presidency of the Council of the EU 2024

- bdpst24.hu

Check Also

A következő nemzedékek reálértelmiségét nevelik

most őket díjazzák 2,5 millió forinttal 24. alkalommal lehet jelölni a reáltárgyak legjobb oktatóit a …